Görüş Bildir

Çuval Fabrikası!

Diyarbakır'da ikinci el çuval alım satımı yapan Ahmet Kartop, girişimcilik becerisiyle kendi fabrikasını kurdu.

Çuval Fabrikası!

Daha önce sebze halindeki kendi iş yerinde toptan gıda alım satım işiyle uğraşan ve piyasadan kullanılmış çuvalları alıp ihtiyacı olan iş kollarına satan Ahmet Kartop (31), kardeşlerinin başka işlere yönelmesiyle kendi işini kurmaya karar verdi. Piyasa araştırmasının ardından Organize Sanayi Sitesi'nde çuval fabrikasını kuran lise mezunu girişimci, ürettiği sentetik çuvalları Güneydoğu illerinin yanı sıra İstanbul ve Kayseri'ye de satıyor.

İKİNCİ EL ÇUVAL

Kartop Sentetik Çuval Ambalaj Limited Şirketi sahibi Ahmet Kartop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liseden sonra ticarete atıldığını, daha önce aile olarak eski sebze halindeki iş yerlerinde toptan gıda alım satımı yaptıklarını ifade ederek, ayrıca bu süre boyunca ailesine ait farklı iş kollarında da çalıştığını söyledi.

Kullanılmış çuval alım satım işinin de baba mesleği olduğunu, saman, un, patates ve soğan fileleri gibi ikinci el sentetik çuvalları genellikle un fabrikalarından alıp kendi dükkanında ihtiyacı olanlara perakende olarak sattıklarını anlatan Kartop, "Zamanla işimiz gelişti. Bunun yanında gıda toptancılığı da yapıyorduk. Bir yerden sonra aile de genişleyince artık farklı iş kollarına yönelme ihtiyacı oldu. Biz de en iyi bildiğimiz çuval üretiminde karar kıldık. Tarıma dayalı olan bölgede ihtiyaç fazla olduğundan ve bildiğimiz bir iş olduğu için çuval işine daha cazip baktık" dedi.

ÜRETİME GEÇTİLER

Kartop, bölgede kurulan ilk çuval fabrikası olduğu için hem kalifiye eleman bulmada hem de sistemi kurmada birçok zorlukla karşılaştığını belirterek şöyle konuştu:

"Çok şükür işimizi bugünlere kadar getirebildik. Bundan sonra da yolumuza devam etmeyi düşünüyoruz. 2009'da 2,5 milyon lira sermaye koyarak faaliyete başladık. Sektörde yeni olduğumuz için 18 ay boyunca sistem ve kapasite sorunlarıyla uğraştık. Bu sürede ciddi zararımız oldu. 18 ay sonra yüzde 50 kapasiteyle çalıştık. Ancak şimdilerde yüzde 80-85 kapasiteyle çalışabiliyoruz. Ürettiğimiz çuvalları ağırlıklı olarak Diyarbakır'da un, yem fabrikaları ile Mardin, Batman, Van, Adana, Kayseri ile İstanbul'a satıyoruz. Malın yüzde 30'unu İstanbul'a gönderiyoruz. Ham maddeyi de ithalatçı firmalardan karşılıyoruz. İşimi kurarken, kurulu bir düzenden geldiğimiz için önceleri biraz sıkıntı oldu. Bu bir sabır işi. Ailemizden sabırsız olanları mahcup ettik. Çalışmayı elden bırakmadık. Çok şükür iyi bir durumdayız. Biz işçiyiz. Her gün iş yerimizin kapısını açmadığımız zaman sıkılırız. 14 kardeşiz, ben sadece çuval işiyle ilgileniyorum. Diğer kardeşlerim herkes kendi işinin patronu."

Kartop, işini geliştirmek için Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan yüzde 50 hibe desteği ile makine ve teçhizat desteği aldığına da değinerek, 45 kişiye istihdam sağladığı için mutlu olduğunu söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi