Dullara nakit yardım

Diyarbakır Valiliği, eşi vefat eden kadınlara bağlanacak maaş için vatandaşları bilgilendirdi. Bu imkandan yararlanmak isteyen vatandaşların il ve ilçelerdeki sosyal yardımlaşma vakıflarına başvurması gerektiği bildirildi.

Dullara nakit yardım

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadınların yoksulluktan daha fazla etkilendiği gerçeğinden hareketle Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü bir proje kapsamında eşi vefat etmiş olan kadınların yiyecek, yakacak, giyim, ev eşyası ile çocukların eğitimi gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasında zorluk çektiklerinin tespit edilmesi sonucunda eşi vefat etmiş kadınların bu tür ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla nakdi yardım yapılması kararlaştırıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yayınlanan bir genelge ile söz konusu proje doğrultusunda, gerekli altyapı çalışmalarının tamamlandığı, kadınların nakit yardımı alabilmesi için Düzenli Nakit Yardım Programı’nın başlatıldığı ve ilk ödemlerin Nisan aynı itibariyle yapılacağı açıklandı.

YİYECEK VE GİYECEK YARDIMI DA YAPILACAK

Genelgede, programın hedef kitlesinin, ‘eşi vefat etmiş, muhtaç durumda bulunan, kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan kadınlar’ olduğu ifadeleri yer aldı. Genelgeye göre, nakit yardımının yanı sıra ihtiyaç sahibi kadınlara ayrıca yiyecek, yakacak gibi desteklerde de bulunulacak. Çocuklarının eğitimlerine devam etmesi için de çalışmalar yapılacak.   Yapılan çalışmaya göre ödenecek nakdi yardım miktarı 250 lira olarak tespit edildi. İlk ödeme Nisan ayında yapılacak. Sonraki ödemeler ise iki ayda bir gerçekleşecek. Sigortası bulunmayan ve eşi olmayan kadınların hesaplarına iki ayda bir 500 lira maaş yatırılacak.

Buna göre Eşi vefat etmiş ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayan, muhtaçlığı Mütevelli Heyeti kararıyla onaylanan kadınlara muhtaçlıkları devam ettiği süre içerisinde aylık 250,00TL tutarında ve 2 aylık periyotlarla düzenli nakdi sosyal yardım verilecek. Bu yardım programından faydalanmak için kadının resmi nikâhlı eşinin vefat etmiş olması gerekiyor.

BAŞVURU NERELERE YAPILACAK?

Kadının tekrar evlenmesi, nikâhsız birlikte yaşaması, muhtaçlık durumunun değişmesi gibi durumlarda kişi, programdan çıkarılacak. Evlilik ve diğer durumların tespiti her ay, sosyal incelemeler ise her yıl yapılacak.

Ülke genelinde yürürlüğe giren uygulama çerçevesinde Diyarbakır’da da Nakdi yardımdan yararlanmak isteyen kadınların müracaatlarını Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı oldukları ilçe sınırları içinde bulunan kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) yapmaları gerekiyor. Ayrıca başvuru sahibi çalışabilecek durumda ise İş-Kur’a kaydı yapılacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz