Görüş Bildir

Hayvan üretme çiftliğinde

Viyana gezisini sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, beraberindeki meclis üyeleri ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Şilan Elmas ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Viyana yakınlarındaki uygulamalı tarım okulu ve damızlık hayvan yetiştirme merkezinde incelemelerde bulundu.

Hayvan üretme çiftliğinde

DİYARBAKIR- Diyarbakır heyetini LFS Pyhra uygulamalı tarım okulu müdürü Franz Fidler ile Avusturya Tarımsal Kümeleme Başkanı ve Viyana Ticaret Odası’ndan Anton Wagner karşıladı. Fidler’in okuldaki brifingine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, meclis üyeleri Şeyda Aslantaş, Raziye Taşkıran ve Derya Tamriş ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcıları Şilan Elmas, Metin Aslan, meclis üyeleri Cengiz Ayaz ve Erdal Avşar ile FEYKOM Başkanı Hüseyin Akmaz katıldı.

‘BEREKETLİ TOPRAKLAR GERİLEDİ’

Baydemir, hayvanın ilk evcilleştirildiği, buğdayın ilk ekildiği bir Mezopotamya coğrafyasından geldiklerini belirterek, coğrafyanın son 100 yılda gerilediğini ve bereketli toprakların tarım ve hayvancılıkla yeniden buluşmasını arzu ettiklerini söyledi. Heyete bilgi veren Okul Müdürü Franz Fidler zorunlu temel eğitimden sonra yetiştirmek üzere 120 öğrenciye uygulamalı eğitim verdiklerini söyledi.

TÜRKİYE’DEN GELENLERE EĞİTİM

 Temel teorik derslerinin ardından 100 ineğin bulunduğu bir tesiste uygulamalı eğitim verdiklerini belirten Fidler, eğitimlerinin üç çiftçinin kurduğu kooperatife ait 200 ineğin bulunduğu tesiste de sürdürdüklerini söyledi. Türkiye ile Damızlık Hayvan Yetiştirme Merkezi ile yaptıkları işbirliği ile Türkiye’den gelecek çiftçilere de eğitim verebildiklerini belirten Fidler, okullarının 165 hektarlık bir alanda olduğunu ve bunun 100 hektarında tarım ve yem için yeşil alan olarak kullandıklarını kaydetti. Soya dahil hayvanlar için kimi proteinleri dışarıdan aldıklarını da belirten Fidler, hayvan yetiştiriciliğinde yem stoklama, uygun yem karışımı hazırlama, tırnak bakımı, hayvan tohumlama, sağma teknikleri gibi konular üzerinde çalıştıklarını söyledi.

HAYVANLARIN KULAKLARINA CİP

Daha sonra, okulun öğretmenleri çiftlikte vantilatör altındaki hayvanları yetiştirme tekniklerini anlattı. Kendilerini otomatik kaşıyan hayvanların kulak ve ayaklarına cip taktıklarını ve kan durumunu ile nabızlarını tuttuklarını böylece hasta olup olmadıklarını izleyebildiklerini anlattı. Gezi sırasında Baydemir, 2014’te Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarının il sınırına kadar genişlediğine dikkat çekerek, hayvancılığın gelişmesi için çiftçilerin deneyimlerini arttırmak amacıyla birlikte çalışılabileceğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi