Şeyh Said'in mezarı bilinmiyormuş

46 arkadaşıyla birlikte Dağkapı meydanında idam edilen Şeyh Said’in “mezarıyla” ilgili soru önergesine, İçişleri Bakanlığı’ndan ilginç yanıt geldi; “mezarın yeri bilinmiyor”.

Şeyh Said'in mezarı bilinmiyormuş

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Diyarbakır’ın dağkapı meydanında 46 arkadaşıyla birlikte bir sabah vakti idam edilen Şeyh Said’in mezarıyla ilgili soruya yanıt verdi. Bakan Güler; "Bakanlığımızda konu ile ilgili herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı anlaşılmıştır" dedi.

MEZARI BİLİNMİYORMUŞ

1925 yılında 46 arkadaşıyla idam edilen Şeyh Said'e dair devlet arşivinde bulunan ve gün yüzüne çıkmayan bilgilerin ortaya çıkması için Meclis'e verilen soru önergelerine gelen yanıtlar, dikkat çekiyor.  11 Şubat 2013 tarihinde BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın, konuya dair dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e verdiği yazılı soru önergesini, şimdiki İçişleri Bakanı Muammer Güler, yazılı olarak yanıtladı. Güler'in verdiği yanıtta, "Bakanlığımızda konu ile ilgili herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı anlaşılmıştır" denildi.

ATA NELERİ SORMUŞTU

Akat Ata, yazılı soru önergesinde şu soruları sormuştu: "Sorular: 28 Haziran 1925 tarihinde Diyarbakır Şark İstiklal Mahkemesi'nde yargılanarak aynı gece Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarı nerededir? Şeyh Said'e ait sorgu belgeleri, gizli belgelere yasalarca tanınan süre olan 80 yılı doldurmuştur. Belgelerin yasal gizlilik süresi dolduğu halde orijinal hallerinin kamuoyuna açıklanmamasının herhangi bir hukuki gerekçesi var mıdır? Eğer herhangi bir gerekçe yoksa belgelerin açıklanmamasının nedeni nedir? Şeyh Said ve idam edilen diğer 46 kişinin kimlikleri nedir? Şeyh Said'in yakalanıp idam edilmesi evresinde görev alan yetkililer kimlerdir? İdam edilen Şeyh Said'e ait kişisel eşyalar var mıdır?"

Kaynak: Diyarbakır Söz