Görüş Bildir

TUBİTAK Projeleri tanıtıldı

Dicle Üniversitesi ve TUBİTAK işbirliğiyle “UlusalHedefler Doğrultusunda Tubitak” konulu konferans düzenlendi. TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, proje etkilerini artırmak, araştırıcıları projeye teşvik etmek için projelerin ödüllendirildiğini belirterek TUBİTAK’tan ayda 10 bin TL para alınabileceğini söyledi.

TUBİTAK Projeleri tanıtıldı

Dicle Üniversitesi ve TUBİTAK işbirliğiyle “UlusalHedefler Doğrultusunda Tubitak” konulu konferans düzenlendi.

TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın verdiği konferansa Rektör Prof. Dr.Ayşegül Jale Saraç, rektör yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Arıca, Prof. Dr.Aslan Bilici, Genel sekreter Prof. Dr. Sabri Eyigün, dekanlar ve akademisyenler katıldı.

TUBİTAK’ın imkan ve olanakları konusunda açıklamalarda bulunan Altunbaşak, TUBİTAK olarakellerinde harcayabileceklerinden fazla para bulunduğunu söyleyerek, “buradabulunmamın amacı size para dağıtmak” dedi.

“BİR ÜLKENİN GELİŞİMİ BİLİM VE TEKNOLOJİDEN GEÇER”

Türkiye’de hükümetin bilim ve teknolojiye büyük bir önem verdiğini belirten Altunbaşak, ülkenin bir sonraki zıplamayı yapabilmesinin tek yolunun bilim ve teknolojiden geçtiğini ve bunun akademik olarak ispatlandığını açıkladı. Altunbaşak, sözlerini şöyle dürdürdü: “Bu yoldan geçmek zorundayız, hükümet te bu yoldangeçmemiz gerektiğinin bilincinde bu nedenle ülkemizin imkanları kısıtlı olmaklaberaber, bilim ve toknolojiye ciddi bir yatırım yapılmaktadır.”

TUBİTAK’ın kuruluş amacına da değinen Altunbaşak, birinci amacının hükümetin bilim veteknoloji politikalarını oluşturmak, bu konuda hükümete yardımcı olmak olduğunu anlattı. Bunun için her 6 ayda bir Başbakanın başkanlığında bakanların ve rektörlerin de katılımı ile bir konuyu masaya yatırdıklarını kaydeden Altunbaşak, Başbakanın kaçırmadan takip ettiği ender toplantılardan biri olduğunun altını çizdi.

“DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE TÜRKİYE’DEKİ KADAR ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRMEYE PARA AYIRILMIYOR”

 

Projeetkilerini artırmak, araştırıcıları projeye teşvik etmek için projelerinödüllendirildiğini duyuran Altunbaşak, TUBİTAK’tan ayda 10 bin TL. para alınabileceğini söyledi. Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye’deki kadar araştırmave geliştirmeye para ayırılmadığını sözlerine ekleyen Altunbaşak, Türkiye’nin bu anlamda çok şanslı olduğunu belirtti. TUBİTAK’tan projeyi en kolay alanların   sosyal bilimler olduğunu belirten Altunbaşak, burada rekabetin daha az olduğunu vurguladı.

 

“ŞİRKETE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

Şirkete çok önem verdiklerini ve araştırmacıların TEKNOPARK’ta şirket kurmalarını telkin eden Altunbaşak, özel sektörü ve sanayiyi de projelerine ortak etmelerininönemine değindi.

Türkiye’ninönünü açacak büyük projelerden söz eden Altunbaşak, hedef odaklı Ar-Geçalışmalarına yöneldiklerini ifade etti. Hedef odaklı projelerde konuyukendilerinin belirlediğini kaydeden Altunbaşak, örneğin ülke olarak kendiarabalarını üretmek istediklerini ve bu yönde projeler üretilmesiniistediklerini anlattı.

“MAKALE TEŞVİKİNDE YENİ DÖNEMDEYİZ”

 

Makale teşvikinde yeni bir döneme girdiklerini açıklayan Altunbaşak, “Her dergi kendi alanında puanlandırılıyor. Her alanda bilimsel dergiler etki faktörü ve atıf uyarı ömrüdikkate alınarak puanlandırılıyor. Daha kaliteli makale daha yüksek teşvikalıyor. Kaliteli çalışmalarla ayda 10 bin TL. alınabilmektedir” dedi.

Teknolojitransfer ofislerinin desteklendiğine dikkat çeken Altunbaşak, farkındalık yaratarak,iyi bir tanıtım, bilgilendirme ve eğitimle bu ofislerin araştırmacılara büyük destek verdiğini ifade etti.

“GENÇ GİRİŞİMCİLER DESTEKLENİYOR”

Girişimci ve yenilikçi üniversitelere doğru gidildiğinin altını çizen Altunbaşak, daha çok genç girişimci için bir iş fikrinin projeye dönüştürülüp, kabul gördüğü takdirde 100 bin TL. hibe ile doğrulamaya gidildiğini, öne çıkan şirketlere 550bin TL hibe verildiğini söyledi.

Doktorasonrası yurtdışı araştırmalara 2500 dolar burs desteği sağladıklarını ancak buprograma gösterilen ilginin az olmasına anlam veremediğine dikkat çekenAltunbaşak, aynı programın doktora öğrencileri için de bulunduğunu kaydetti.

“Öğrenciler Ekonomiye Yön Veriyor”

Bir ülkede ekonomiyi döndürenlerin öğrenciler olduğuna dikkat çeken Altunbaşak, üniversitelerin yabancı uyruklu öğrencileri, lisansüstü burs programları ile Türkiye’ye çekerek, ülkeye ciddi katkılar sağlayabileceklerini vurguladı. Çin gibi azgelişmiş bir ülkenin bile bu şekilde ülkeye yabancı öğrenci çektiğini kaydeden Altunbaşak, Türkiye’deki üniversitelerin de istedikleri ülkelerden başarılı öğrencileri buraya çekerek, TUBİTAK’ın burs imkanlarından faydalanabileceğini ifade etti.

Akademisyenlerin sorularının da cevaplandırıldığı programın sonunda Rektör Prof. Dr. Ayşegüljale Saraç, vermiş olduğu bilgilerden dolayı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ateşekkür ederek, ebru tablosu hediye etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi