Usulsüz kaçak avlanma cezaları arttı

Seven, 2013 yılında işlenecek av kabahati ve suçlarında uygulanacak para cezalarının, arttığını bildirdi.

Usulsüz kaçak avlanma cezaları arttı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Diyarbakır Şube Müdürü Erdal Seven, 2013 yılında işlenecek av kabahati ve suçlarında uygulanacak para cezalarının, Merkez Av Komisyonu kararı ile yeniden değerlendirildiğini ve uygulamanın 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olacağını söyledi.

Seven, 2012 yılında 5 avcı eğitimi yapıldığını ve talep edilmesi halinde bu kursların sürekli açılacağını belirtti. Erdal Seven, sezon içinde avlanma limitleri dahilinde avcılık belgesi ve avlanma pulu alarak av yapılabileceğini, av merakı olanların Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne başvurup önce avcı eğitiminden geçmeleri gerektiğini kaydetti.

USULSÜZ KAÇAK AVLANMA

İdari para cezalarının avcının işlediği suca göre arttığını ve hayvan vurup vurmamasına göre değiştiğini, hayvan vurularak yakalanması halinde ise ayrıca tazminat cezası ile karşılaşacağını dile getiren Seven, uygulanacak para cezalarını şöyle açıkladı:

"Yurt içinde sergilenmek üzere veya gösteri amaçlı ithalatına izin verilen yaban hayvanlarının satılmasında 4 bin 393 lira idari para cezası uygulanacak. Ticareti yasak yaban hayvanlarını satanlar ve alanlar da 731 ile 3 bin 661 lira arasında değişen idari para cezalarına çarptırılacak. Belge almadan avlanan yabancı avcılara bin 463 lira ceza verilirken, bu avcılara geçici avcılık belgesinde yazılı türler ve izin verilen yerler dışında avlanmaları durumunda 7 bin 325 lira idari para cezası kesilecek. Ayrıca bu işlere aracılık eden av turizmi seyahat acenteleri, kişi ve kuruluşlara 14 bin 651 lira ceza verilecek. Yasak av araçlarını bulunduran ve kullananlar 217 lira ceza, avcılık belgesi almadan avlananlar 4 bin 37 lira ceza, izin almadan avlananlar (Pulsuz) ise 217 lira ceza ödeyecek.

CEZA ORANLARI ARTIRILDI

Özel avlakların kuruluş amaçları dışında işletilmesinin cezası bin 756 lira olarak belirlenirken, avlaklarda izin almadan avlanma ve yasaklanan avlaklarda avlanmaya da 291 lira idari para cezası verilecek. Koruma altındaki yaban hayvanlarının avlanması, yaban hayvanlarının üreme, tüy değiştirme ve göç dönemlerinde rahatsız edilmesi, yavru ve yumurtalarının toplanması, yuvalarının dağıtılması, memelilerin kış uykusunda rahatsız edilmesi, lüzumu halinde yaban hayvanlarının kendilerinden, yavru ve yumurtalarından korundukları süre içinde faydalanma ve zararlı olanları ile mücadele esaslarına uyulmaması, koruma altında olmayan yaban hayvanlarının belli sayıda avlanabilmeleri için belirlenecek esas ve usullere uyulmaması, yaban hayvanlarının yaşam alanlarının tahrip edilmesi, avlanma süreleri ve avlanma miktarları dışında avlanma, av yasağına uymama gibi suçlar için verilecek ceza 270 liradan 291 liraya çıkarıldı."

Kaynak: Diyarbakır Söz