'Adalet bize ekmek kadar gerekli'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Adalet bize ekmek kadar, su kadar gereklidir ve önemlidir'' dedi.

'Adalet bize ekmek kadar gerekli'

Şahin, Gaziantep Adli Tıp Kurumu Otopsi Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, ''tam adalet, tam kalkınma'' diye çıktıkları millete hizmet etme yolculuğunda adaleti yönetimlerinin merkezine aldıklarını söyledi.

Adaletin mülkün temeli olduğunu bildiklerini ve adaletin kardeşliğin, huzurun ve barışın da teminatı olduğunu bildiren Şahin, ''Adalet bize ekmek kadar, su kadar gereklidir ve önemlidir'' diye konuştu.

Şahin, geçmiş iyi analiz edildiğinde imparatorluk kuran, büyüyen, yükselen bütün toplumların bilgiyi elinde tuttuğunu ve adaletli yönettiğini belirtti.

Adaletli yönetim anlayışını ortaya koyamayan her toplumun hızlı bir şekilde yok olmaya mahkum olduğunu bildiren Şahin, şöyle konuştu:

''Biz o yüzden son 10 yılda önce 'saray' diye yazılan ama bodrum katında hizmet veren, fiziksel şartları çok kötü olan bu bakanlığın bütün fiziksel şartlarını iyileştirdik, bir yatırım bakanlığına dönüştürdük. Bilgi ve teknolojiyi kullanarak UYAP denilen dünyanın en modern sistemini hayata geçirdik. Bunlar olmazsa olmazdı. Ama esas olan şey hukuki alt yapıyı oluşturmaktı.''

Adalet Bakanı Ergin'in bütün ekibiyle ve yüreğiyle Türkiye'nin hukuk devleti olması yönünde ihtiyaç duyduğu kaliteli adalet ve hukuk sisteminin oluşması için çalıştığını vurgulayan Şahin, bu çalışmaların şahidi olduğunu belirtti.

Bakan Fatma Şahin, TBMM'de en çok çalışan komisyonun Adalet Komisyonu olduğunu ifade etti.

''Meclis'in en önemli gündemi, hukuk devleti olma yönünde stratejik planlamamızı tamamlamamızdır'' diyen Şahin, bunun yapılmaması halinde hiçbir kalkınma hamlesinin tutturulamayacağını, 2023 vizyonunun ortaya konamayacağını ve ekonomik kalkınmanın sağlanamayacağını dile getirdi.

Bu arada, Şahin, Gaziantep E Tipi Kapalı Cezaevi çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine, kadın mahkumların sorunlarını dinlediklerini, Bakan Ergin'in gerekli talimatları verdiğini, şartların iyileştirildiğini, yapılması gereken her şeyin yapıldığını kaydetti.

''Adli tıp hizmetleri Anadolu'ya yayılacak''

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ise konuşmasında, adli tıp hizmetlerinin özellikle ceza yargılamasında, adalet sisteminde önemli bir noktada olduğunu söyledi.

Bu süreçlerde yaşanan tıkanıklığı ve problemleri aşma konusunda 3 yıldır bulunduğu Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in desteklerini her zaman arkalarında hissettiklerini dile getiren İnce, şöyle konuştu:

''Bu otopsi merkezlerinin ortaya çıkarılması, 2007'de Adli Tıp Kurumu'nun yaptığı bir Avrupa Birliği projesinin raporunda yer almaktadır. Sonrasında da geçen sene değerli HSYK üyelerine Antalya'da aktardığımız otopsi genelgesinde otopsi ve adli tıp konulu sunumda yer almaktadır. Bizim Türkiye'de mutlaka, özellikle adli ölüm olgularında adli tıp uzmanıyla cenazeleri veya olguları karşılaştırma zorunluluğumuz var. Çünkü artık Türkiye kendi yasal düzenlemelerinin dışında uluslararası yasal düzenlemeleri de kabul etmiş bir ülke. Adli tıp hizmetlerinin adli bilimler hizmetlerinin mutlaka ehliyet sahibi, bilgi sahibi insanlar tarafından yapılması zorunluluğu bir gerçek.''

İnce, Nasa'nın yıllarca uzayda dökülmeden yazacak bir kalem için yatırım yaptığını bunun için de 2 milyon dolar harcandığını ancak inovasyon uzmanlarının kurşun kalemle bu meseleyi çözdüğünü ifade etti.

''Biz çok küçük bir bütçeyle böyle bir merkezi Gaziantep'e kazandırdık. Bu örnek bir projedir, pilot bir projedir. Eğer bu proje burada başarıya ulaşırsa bunun Türkiye sathında yayılımı olacaktır'' diyen İnce, adli tıp hizmetlerinin İstanbul'dan Anadolu'ya yayılmasının hedefleri olduğunu bildirdi.

İnce, ''Burada tek bir hedefimiz var. Özellikle mahkemelerin ihtiyaç duyduğu bilirkişilik konusunda, bilimi merkezine alacak bilirkişilik raporları düzenlemek ve bilimin doğrusunun peşinden koşmak'' diye konuştu.

Başsavcı Mustafa Peker

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker ise otopsi merkezinin kendileri için çok önemli olduğunu, buradan çıkacak olumlu bilirkişi raporlarının kendi kararlarının hakkaniyet ve isabet oranlarını etkilediğini bildirdi.

Merkezin cenaze sahiplerinin beklemesini ve mağdur olmasını önleyeceğini kaydeden Peker, merkezin yaklaşık bin metrekare alan üzerine kurulu olduğunu, 120 bin TL'lik rakamla faal hale getirildiğini belirtti.

Otopsi merkezinin Gaziantep için yeterli olmadığını bildiren Peker, kentte Adli Tıp Grup Başkanlığı kurulması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Derya Bakbak, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Birol Şimşek, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve diğer ilgililer merkezin açılış kurdelesini kesti, merkezde incelemelerde bulundu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz