Aliağa Petkim tutuklananlar listesi güncellendi

Petkim'de bir yeni FETO dalgalanamsı daha. AliağaPetkim'e son dakka baskın sonrasında gözaltına alınan 12 kişiden 4'ü tutuklandı

Aliağa Petkim tutuklananlar listesi güncellendi

Aliağa Petkim'de geçtiğimiz zamanda düzenlenen baskın sonrasında sonrasında çok kişi gözaltına alınıp, tutuklnmıştı. Aliağa Petkim'de yeni bir FETO dalgalanaması yaşandı.  Petkim Petrokimya Holding AŞ'nin (PETKİM) yerleşkesine son dakika düzenlenen operasyonlarda gözaltona alınan 12 kişiden 4'ü tutuklandı. İşte PETKİM tutuklananlar listesi.

PETKİM'DE FETO OPERASYONU

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında gözaltına alınan 13 kişiden biri, İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinden serbest bırakıldı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 12 şüpheli ise sağlık kontrolünün ardından İzmir Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılık tarafından sorgusu yapılan 8 kişi serbest bırakılırken, 4 zanlı "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklanma talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi.

TUTUKLANANLARIN İSİMLERİ 

Sulh Ceza Hakimliği, H.V., K.Y., S.Ö. ve M.E.'nin tutuklanmasına karar verdi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında daha önce tutuklanan, serbest bırakılan ya da firari şüphelilerle bağlantılı oldukları iddiasıyla 25 kişi hakkında gözaltı talimatı verilmesi üzerine İzmir merkezli İstanbul, Denizli ve Kütahya'da eş zamanlı düzenlenen operasyonda 13 kişi gözaltına alınmıştı.

Soruşturma kapsamında PETKİM tesislerinde daha önce de 2 kez arama yapılmış, haklarında gözaltı kararı verilen 31 kişiden 25'i yakalanmış, aralarında eski PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut ve üst düzey yöneticilerin de bulunduğu şüphelilerden 13'ü hakkında tutuklama kararı verilmişti.AA

SAADETTİN KORKUT TUTKLANMIŞTI

Kendilerine “Yurtta Sulh Konseyi” adını veren cuntacıların 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından, İzmir'de başlatılan soruşturmalar kapsamında, PETKİM çalışanlarına yönelik olarak da operasyona düzenlendi. Operasyonda gözaltına alınan 25 şüpheli emniyetteki sorgularının ardından adliyeye gönderildi. Aralarında PETKİM eski Genel Müdürü Sadettin Korkut ve üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 25 kişiden 13'ü 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan tutuklandı, 12'si ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

PETKİM HAKKINDA

Kısa adı PETKİM olan Petrokimya Holding A.Ş. 'nin kuruluşu; 1962 yılında I. Beş yıllık Kalkınma Planı sürecinde benimsenen Türkiye’de sanayinin kurulması düşüncesinin, 3 Nisan 1965 yılında TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) öncülüğünde gerçekleştirilmesi geçmişine dayanmaktadır.

Petkim ilk yatırım faaliyetlerine İzmit, Yarımca’daki Kauçuk ve daha sonra da Etilen, Polietilen, Klor Alkali, VCM ve PVC tesislerinde başladı.

Aiağa tesisilerinin kurulmasından sonra, 1971 yılında Çanakkale'de plastik işleme fabrikası açılarak üretime başladı. Türkiye'de otomotiv sanayiinin gelişmesine paralel olarak 1976 yılı Ağustos ayında Petlas Lastik Sanayi A.Ş. kurularak yerli otomobil lastiği üretimine başlandı. 1984 yılında İzmir, Aliağa'daki işletmelerinin yapımını bitiren Petkim Aliağa Tesisleri işletmeye açıldı. 1985 yılında ALPET A. Ş. ve YARPET A. Ş. adıyla Petkim'e bağlı ortaklık haline getirilen Aliağa ve Yarımca işletmeleri1986 yılında özelleştirme kapsamına alınıp, 1989 yılında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi’ne bağlandı. Aliağa, 1993 yılında Petkim'in merkezi haline getirildi. Giderek çalışma alanını genişleten PETKİM, yeni ürünlerle piyasaya girmesiyle birlikte; TS - EN - ISO 9002 kalite belgesi almaya hak kazandı.

Giderek büyüyen Petkim Yarımca Kompleksi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararıyla 60 milyon ABD doları karşılığı Tüpraş’a devredildi. Bu süreçte Petkim'in birçok alandaki üretimleri kapasite artırımına giderken, kuruluş artık kendi elektriğini kendi üretir hale geldi.

2001 yılında Petkim arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurları dahil, Türkiye'nin 81 ilinden toplanan çeşitli atıkların işlendiği sıvı ve katı atık giderme tesislerinin inşaatı montajı, 2002 yılında da tamamı bitirildi. 2003 yılında Çanakkale Plastik İşleme Fabrikası sökülerek Aliağa'ya taşındı. Aynı yıl sıvı ve katı atık yakma denemelerine başlandı. 2005 yılında son onbeş yılın en büyük ihracat sınırlarını aşan Petkim, 2006 yılında Buhar Üretim Ünitesi'nde fuel-oil’den doğal gaza dönüşüm çalışmalarına başladı. Yine 2006 yılında kurum, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor’s ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumunun birlikte yaptığı araştırmaya göre Petkim Türkiye’nin en şeffaf 5 şirketi arasında yer aldı. 30.05.2008 tarihinde özelleştirilmesi tamamlanan şirkette halen %10 oranında kamu hissesi bulunmaktadır.Bu hisseyi SOCAR TURKEY 168 milyon 500 bin dolar bedelle satın almıştır.

Kaynak: Diyarbakır Söz