Görüş Bildir

Arif Sağ'ın hastaneye kaldırılması akabinde sevenleri sağlık durumunu soruyor

Arif Sağ'ın hastaneye kaldırıldığı haberinden sonra herkes Arif Sağ sağlık durumu konusunda aramalara başladı. iStanbul Bostancı merkezinde konser verecek olan Arif Sağ'ın konsere çıkmaması akabinde gerçek ortaya çıktı. Arif Sağ'ın konser öncesi rahatszılandığı ve hemen hastanneye kaldırıldığı açıklandı.

Arif Sağ'ın hastaneye kaldırılması akabinde sevenleri sağlık durumunu soruyor

Halk müziği sanatçı Arif Sağ'ın son sağlık durumu hastaneye kaldırılması akabinde merak edilirken Arif Sağ neden hastaneye kaldırıldı sorusu da sevenleri tarafından araştırılıyor. iStanbul Bostancı merkezinde konser verecek olan Arif Sağ'ın konsere çıkmaması akabinde gerçek ortaya çıktı. Arif Sağ'ın konser öncesi rahatszılandığı ve hemen hastanneye kaldırıldığı açıklandı.

HASTANEYE KALDIRILDI

13 Mayıs'ta Sebahat Akkiraz ve Erdal Erzincan ile İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi'nde vereceği konser öncesi rahatsızlanan usta sanatçı hastaneye kaldırıldı.Doktorların uyarısı ile konsere çıkmayan Sağ, yerine oğlu Tolga Sağ'ı gönderdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger de Arif Sağ'ı hastanede ziyaret etti. Arif Sağ'ın rahatsızlığıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

EŞİ EKİM AYINDA VEFAT EMİŞTİ

62 yaşında vefat eden Yıldız Sağ için Karacaahmet Sultan Dergahı'nda cenaze töreni düzenlendi. Törende Alevi Bektaşi geleneğinde Duaz-ı imam adı verilen Alevi deyişleri söylendi.Yıldız Sağ'ın oğlu Tolga Sağ da Erdal Erzincan ve Dertli Divane ile birlikte tabutun başında bağlama çalıp alevi deyişi söyledi.

Bitkin olduğu gözlenen Arif Sağ ayakta duramadı, cenaze boyunca taziyeleri oturarak kabul etmek zorunda kaldı. Cenazeye katılanlar Yıldız Sağ'ın fotoğrafıyla birlikte yakalarına farklı renklerde yıldızlar taktılar.

ARİF SAĞ HAKKINDA

1945 yılında Erzurum'un Aşkale ilçesi Dağlı köyünde dünyaya gelen Sağ, küçük yaşlarından itibaren saz çalmaya başlar... İstanbul'a gelir ve Aksaray Musiki Cemiyeti'nde Nida Tüfekçi' nin öğrencisi olur. Müzikal altyapısını kısa zamanda oluşturmayı başarır. 1960 ve 70'li yıllar Arif Sağ için müzikte arayış yıllarıdır. (Bu arayış bugünde devam etmekte...) Arif Sağ'ın , bu dönemin toplumsal hareketlerinin müzikle bağdaşan yanlarından çok, piyasadaki ve resmi kurumlardaki müzik uygulamalarına ağırlık verdiği söylenebilir. 60'lı yılların sonunda TRT Kurumuna (İstanbul Radyosu) bağlama sanatçısı olarak başladığı yıllarda Sağ'ın piyasadaki faaliyetleri de devam etmektedir. 45'lik plak dönemi olarak adlandırılan ve yaklaşık 20 yıl devam eden bu sürecin en parlak simalarındandır Arif Sağ... Çeşitli sanatçılara bağlamasıyla eşlik etmesinin yanında, - yine bu dönemde- bestelerini de pek çok sanatçıya okutur. Bununla birlikte kendi çalıp okuduğu plakları da vardır. Yapılan müzik bugünkü terminolojiyle bir tür arabesk- fantazi benzeridir; bestelerinde ise yerel motifleri ( yer yer pasajları) çok sık kullanır. Bu da onun halk müziğinden kopamadığı gerçeğinin bir başka göstergesidir.

1976 yılından itibaren Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda (İTÜ) öğretim görevlisi olarak çalışamaya başlayan Sağ, bu görevinden 1982 yılında ayrılarak özel çalışmalara ağırlık verdi. Bir çok ünlü sanatçıya kaset çalışmalarında yardımcı olur. Bu özelliğinin yanında 10'dan fazla kasette sanatçı olarak da ayrıca yer alır. "Muhabbet" serisi, "Resital 1 ve II", "İnsan Olmaya Geldim", "Halay", "Duygular Dönüştü Söze" albümlerinden bazılarıdır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi halk sanatçılarının tümü anonim bir karakter taşır. Özellikle müzik alanında kişisel renklere ve üstün yeteneklere çok rastlanmasına rağmen, bağlama çalgısında bir ekol yaratan sanatçı sayısı parmakla sayılacak kadar azdır. İşte bunlardan birisi ve -şimdilik - sonuncusu Arif Sağ'dır. Bağlamaya teknik bakımdan hakim olduğu kadar Arif Sağ'ın icrası yerel tavırlar, repertuar ve duygu bakımından da zenginliklerle doludur.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir