Artvin Cerattepe'ye hep destek tam destek Muğla'dan

MUĞLA'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi İztuzu Kumsalı'nda toplanan çevreciler, Artvin Cerattepe'de eylem yapanlara destek verdi

Artvin Cerattepe'ye hep destek tam destek Muğla'dan

MUĞLA'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi İztuzu Kumsalı'nda toplanan çevreciler, Artvin Cerattepe'de eylem yapanlara destek verdi.

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin ve bazı siyasi partilerin temsilcileri, dünyaca ünlü İztuzu kumsalında bir araya geldi. Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılmasına karşı eylem yapanlara destek mesajları verildi. Eyleme katılan yaklaşık 300 kişi, 'Sermaye ayak izlerini silerim. İztuzu dalgaları', 'Caretta'dan Cerattepe'ye selam olsun', 'Halkın hukuku kazanacak', 'Altınsız yaşanır, ormansız yaşanmaz', 'Yalnız değilsin Artvin', 'Artvin'de madene dur de" yazılı döviz ve pankartlar taşıdı. Grup adına açıklamayı Binnaz Cennet okudu.

Artvin Cerratepe'nin korunması gereken 200 ekolojik bölgeden biri olduğunu belirten Cennet, şunları söyledi:

"Uluslararası Bern ve Cites sözleşmeleriyle korunma altına alınan özel ve doğal bir bölgedir. Bu nedenle de koruma statüsüne sahip olan Kafkasör Turizm bölgesi, Kent Parkı, Hatila Vadisi, Milli Parkı ve Çoruh Nehri Vadisi dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin 34 karasal ekolojik bölgesinden biridir. 2002'den bu yana madencilik faaliyetleri ile ilgili çeşitli başvurular oldu. Ancak Artvin halkının kararlı mücadelesiyle durduruldu. Kanadalı bir firma emperyalist amaçlar uğruna bizim topraklarımızda maden çıkartamayacağına inandı ve mahkeme kararına uyarak giderken, bu topraklarda doğan Mehmet Cengiz ise hala bu toprakları halkın iradesine rağmen talan etme peşinde. Son zamanlarda ÇED yönetmeliğinde maden yönetmeliği ve yasasında üst üste yapılan değişikliklerle doğa, çevre katliamının önünü açan hükümet, ne yazık ki halkın demokratik tepkisini gazla, baskıyla çözüyor. Bu doğa bizim, bu topraklar bizim, bu ülke bizim, bu yaşam alanlarımız ve mülkiyet hakkımıza karşı ülkenin her yerinde yapılan bu haksız hukuksuz saldırılara karşı eğer hep birlikte dik ve cesur bir şekilde omuz omuza durabilirsek doğa kazanır, çevre kazanır, ülke kazanır. Bugün Artvin halkının başına gelen bu hukuksuzluk dün Yuvarlakçay'da, İztuzu kumsalında, yarın nerede olacak belli değil. Tek bir yolumuz var, mücadele ve dayanışma! Diren Artvin yalnız değilsin Caretta ve Dalyan seninle."

Eyleme destek için gelenlerden Sabri Çevik de geçmişte Köyceğiz Yuvarlakçay'da, Dalyan İztuzu'nda da yapılan haksızlıklara 'dur' demek için toplandıklarını hatırlatıp, "Ve mücadelemizi kazandık. Bugün de Cerattepe'ye destek için anamı alarak geldim" dedi.

Dalyan İztuzu Plajı'nda yumurtalarını bırakan caretta carettaların neslinin korunması için başarılı bir mücadele vermiş olan İngiliz çevreci Kaptan June Haimoff da yıllar önce carettalar için burada tek başına bir eylem başlattığını, sonrasında birçok insan buna destek olduğunu hatırlatıp, "İztuzu Kumsalı'na yapılacak olan beton yığınına 'dur' dedik. Bugün de burada bu güzel dostlar ile beraber Artvin'e 'Merhaba' diyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından katılanlara lokma dağıtılırken, grup dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz