Artvin Cerattepe'yi kömür karasına çevirmemek için yürüyüş yaptılar! Polis müdahalesi ağır oldu 26 yaralı

Artvin Cerattepe'nin yeşilliğine adeta kömür karasına çevirecek olan madencilik faaliyeti için yürüyüş yapan gruba polis müdahale etti. Günlerdir süregelen Artvin Cerattepe yürüyüşlerinde gün geçmiyor ki olaylar yaşansın. Polis Cerattepe'de izinsiz yürüyüş yapan kişilere ağır gider yaptı. Gaz ve tazyikli suyla yapılan müdahalede 1'i ağır 26 kişi yaralandı.

Artvin Cerattepe'yi kömür karasına çevirmemek için yürüyüş yaptılar! Polis müdahalesi ağır oldu 26 yaralı

Artvin Cerattepe'nin yeşilliğine adeta kömür karasına çevirecek olan madencilik faaliyeti için yürüyüş yapan gruba polis müdahale etti. Günlerdir süregelen Artvin Cerattepe yürüyüşlerinde gün geçmiyor ki olaylar yaşansın. Polis Cerattepe'de izinsiz yürüyüş yapan kişilere ağır gider yaptı. Gaz ve tazyikli suyla yapılan müdahalede 1'i ağır 26 kişi yaralandı.

Yeşil Artvin Derneği'nin organize ettiği yürüyüş için Dibak Kavşağı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişi, sloganlar atarak maden sahası güzergahında yürüyüşe geçti.

İstanbul'dan Cerattepe'ye tulumlu, horonlu destek eylemi

Yaklaşık bir kilometrelik yürüyüşün ardından çevik kuvvet ekiplerinin Artvin Devlet Hastanesi önünde yolu barikatla kapattığını fark eden gruptakiler, burada bir saat kadar bekledi.

Başbakan'dan Cerattepe çağrısı

Polisin dağılmaları konusunda uyarısına rağmen yürüyüşe devam etmeye çalışan gruba, çevik kuvvet ekipleri biber gazı ve TOMA aracıdan tazyikli suyla müdahalede bulundu. Polise pet şişe ve taş atarak karşılık veren gruptakiler, daha sonra ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Arbede sırasında biber gazından etkilenen polis ve vatandaşlara, olay yerinde bulunan 112 Acil Servis ekipleri müdahale etti.

1’i ağır 26 yaralı

Polisin Cerattepe’ye çıkmak isteyen kadınlara yönelik müdahalesinin ardından çıkan olaylarda aralarında polis ve bir yerel gazetecinin de bulunduğu 26 kişi yaralandı. Artvin Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralılara müdahale edildi. Polisin müdahalesinin ardından geri çekilmek zorunda kalan grup Artvin Valiliği önünde toplandı, "Vali istifa" sloganları attı. Cumhuriyet Caddesi'ni trafiğe kapatan ve aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile bazı dernek üyelerinin de yer aldığı kişiler yere uzanarak yattı, bazıları da yere oturdu.

Nur Neşe Karahan: "Mücadelemiz sürecek"

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan polisin çok sert müdahalesi sonrası çok sayıda arkadaşlarının yaralandığını belirterek, "Plastik mermi ve biber gazı ile ne olduğunu bilmediğimiz değişik gazlar kullanıldı. Artvin halkı mücadele veriyor. Bu mücadelemiz sürecek" dedi.

İstanbul'da da yürüyüş vardı

Artvin Cerrattepe'de yapılmak istenen madencilik faaliyetlerine karşı gerçekleştirilen tepki eylemlerine İstanbul'dan destek vermek isteyen bir grup, saat 19.00'da Tünel Meydanı'nda bir araya geldi. Üzerinde 'Direne direne kazanacağız, Cengiz'i Artvin'den kovacağız' yazılı pankart açan grup üyeleri, maden şirketi aleyhine slogan attı. Galatasaray Meydanı'na doğru yürümek isteyen eylemciler, çevrede geniş güvenlik önlemi alan polisin izin vermemesi üzerine, protesto gösterisini Tünel Meydanı'nda devam ettirmeye karar verdi. Eylemciler, tulum ve kemençe ezgileri eşliğinde bir süre horon oynadılar.

Tulumlu horonlu tepki

Grup üyelerine hitaben konuşan İhsan Hacıbektaşoğlu, dayanışma için Türkiye'nin dört bir yanından Artvin'e giden vatandaşların şehre sokulmadığını, ülkenin artık yasalarla ve kanunlarla idare edilmediğini iddia etti. Konuşmanın ardından horon oynamaya devam eden grup üyeleri, saat 20.00'da, Artvinlilere desteklerini göstermek adına cep telefonlarınının ışığını açarak, düdük çalarak ya da bağırarak ses çıkardı.

Grup adına Gazeteci Şükran Özçakmak tarafından okunan basın açıklamasında "Yaşam alanlarımıza, tarihi, sosyal ve kültürel değerlerimize, topraklarımıza karşı saldırılar, HES'ler, taş ocakları, maden arama faaliyetleriyle devam ediyor. Artvin'in yüreğine hançer gibi vurulmak istenen Cerattepe ve Genya maden çıkarma faaliyetlerine karşı Artvinlilerin yaşam mücadelesi her alanda hukuksal ve demokratik eylemlerle sürerken; devlet, askeri ve polisiyle Cengiz Holding'in koruma görevlisi gibi davranarak, yaşam alanlarımıza ve Artvin halkına saldırdı. Cerattepe'de 25 yıla yakın bir süredir hem hukuki hem de fiili, demokratik yaşam alanı mücadelesi devam ediyor. Ve bugün, orada sadece doğa değil, 25 yıllık mahkeme süreçleri hiçe sayılarak hukuk da katlediliyor. Devlet kendi koyduğu kuralları bizzat kendisi çiğnemiştir. Yargının iptal ettiği ruhsatlara ve durdurduğu çalışmalara rağmen, AKP iktidarı bu katliamdan vazgeçmemiş, Cerattepe'yle birlikte ülkenin her köşesinde yaklaşık bin 400 doğal alanı maden sahası ilan ederek yağma ve talana açmıştır. Sadece Artvin'de süren doğa kırımının boyutu, 176 HES, 325 maden ve 8 baraj projesinden anlaşılabilir" denildi.

Artvin'e tüm giriş çıkışlar yasaklandı!

Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

Artvin,

Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Artvin ilinin merkezi olan şehir.

Dağlık bir alanda Çoruh vadisinin sol yamacında meyilli bir arazide kurulmuş olan Artvin kenti, Borçka'ya değin olan kesimdeÇoruh vadisini izleyen, Borçka’dan sonra da Doğu Karadeniz kıyı dağlarını Cankurtaran Geçidi ile Karadeniz kıyısındaki Hopailçesine bağlanmaktadır.

Tarihi Batum-Kars yolu üzerinde yer alan ve Osmanlı dönemindeki adı Livane  olan yerel ağızda Artavani olarak da bilinen Artvin bir Ortaçağ kentidir. Bununla birlikte 1944 yılında Kılıç Kökten'in yaptığı kazılarda il çevresinde MÖ 3500-2200 yılalrına tarihlenen Kura Araxes (Erken Trans-Kafkasya Kültürü) ile ilişkilendirilen yerleşim izlerine rastlanmıştır. 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Rus Çarlığı'na terk edilen yerleşim; 27 Şubat 1921'de Türkiye topraklarına katılmış, 4 Ocak 1936 tarihinde yeni kurulan Çoruh ilinin, 17 Şubat 1956 tarihinde yeni kurulan Artvin ilinin merkezi yapılmıştır

Kaynak: Diyarbakır Söz