Bergama'da çevrecilerin protestoları arasında bilirkişi incelemesi

İZMİR'in Bergama İlçesi'ndeki iki ayrı bölgeden altın çıkaran ve bir süre önce Kayyum'a devredilen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'ye 2009'da verilen iki ayrı Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) olumlu kararının iptali için açılan dava kapsamında, keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı.

Bergama'da çevrecilerin protestoları arasında bilirkişi incelemesi
Bergama'nın Ovacık, Çamköy ve Narlıca mahalleleri arasında kalan bölge ile yine kentin Gelintepe Mevkii'nden altın çıkaran ve bir süre önce Kuyyum'a devredilen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'ye 2009'da verilen ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada, İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi heyeti, bilirkişiyle keşif yapılmasına karar verdi.
Davacı olan Bergama Belediyesi, Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) ve TMMOB'a bağlı odaların temsilcileri ile üyesi 100'ü aşkın kişi, bilirkişi incelemesini takip etmek için her iki bölgeye de gitti. İlk olarak Ovacık Altın Madeni'ne keşif yapıldı. Keşif sürürken çevreciler de slogan ve pankartlarla tepkilerini dile getirdi. Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel tarafından basın açıklaması yapıldı. Ardından keşif için bilirkişi Gelintepe Mevkii'ndeki maden ocağına gitti. Ulaşımı yağmur, çamur ve bozuk dağlık yolu nedeniyle zor olan keşif alanına yöre halkı da geldi. Jandarmanın burada da güvenlik önlemi aldı. Protesto gösterileri burada da sürdü.
BAŞKAN: MÜCADELE SÜRECEK
Açıklama yapan CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Bergama'da 20 yılı aşkın süredir karşı karşıya olduğumuz siyanürlü altın madeni işletmeciliği ve bu yolla bireysel zenginlikleri uğruna çevreyi ve sağlıklı yaşam hakkımızı yok eden anlayış, tüm vahşiliğiyle yoluna devam etme çabası içerisindedir. Bergamalılar olarak yıllardır sürdürdüğümüz mücadelemizi ve direnişimizi, başta Kozak Yaylası'nın talanına ve yeni zehir depolarının yapılmasına engel olmak için sürdüreceğiz" dedi. Başkan Gönenç, belediye olarak hukuki sürecin takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.
"GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİL"
Konuşma yapan Avukat Senih Özay ise beş bilim adamının yer aldığı bilirkişi incelemesinin yedi yıl önce yapılması gerektiğini söyledi. Geç gelen adaletin adalet olmadığını söyleyen Özay, "Şimdi buraya devlet el koydu. Devlet el koyunca kayyum çıktı. Şimdi kayyum burada yok. Olmalıydı. Sorularımızı cevaplamalıydı. İçeride dolaştık, manzara korkunç" dedi.
Madenin kapatılması gerektiğini savunan ve keşfe Peyzaj Mimarları Odası adına uzman olarak katılan Prof. Dr. Ümit Erdem ise "Bunlar burada böylece kalabilir. Böyle bir hatanın resmi diye gelen gidene gösterilir. Başkaları bu işe girmemesi için bir örnek teşkil eder. Aksi takdirde bu ölüm makinesi devam eder" dedi.

Kaynak: DHA