Bir ton bomba!

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesinde, 1'i çocuk 2 kişinin şehit olduğu bomba yüklü araçla yapılan terör saldırısının dehşet verici izleri, günün aydınlanmasıyla ortaya çıktı.

Bir ton bomba!

DİYARBAKIR-185 bin nüfuslu Viranşehir'de, adliye ve emniyet personelinin kaldığı lojmanların bulunduğu Yenişehir Mahallesi 1650'nci sokakta, önceki gece saat 20.30 sıralarında bomba yüklü bir araç, teröristlerce infilak ettirildi. İlçenin her yerinden duyulan kulakları sağır eden patlamanın ardından, bölgeye güvenlik güçleri ile sağlık ve kurtama ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler, patlamanın ardından yanan bomba yüklü aracı, itfaiye ve TOMA adı verilen zırhlı polis aracı ile söndürüp, yaralıları ilk müdahalelerini yaparak ambulanslarla hastaneye sevk etti.

İlk aşamada hastaneye kaldırılan 16 yaralı arasında bulunan zabıt katibinin çocuğu 11 yaşındaki Ahmet Gökhan Günak doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Patlamada yaralanan diğer 15 kişi ise Viranşehir Devlet Hastanesi acil servisinde yapılan ilk müdahale sonrası Şanlıurfa'ya sevk edildi. Bu arada patlamada cam kırıklarının isabet etmesiyle hafif yaralanan ve geçici işitme kaybı yaşayan çok sayıda kişi de hastanelere başvurdu. Yaşanan yoğunluk üzerine belediye hoparlörlerinden yapılan anons ile izinli ve evde olan doktor ve sağlık görevlileri acil olarak hastanelere çağırıldı.

BEKÇİ DE ŞEHİT OLDU

Bu arada adliye lojmanı önündeki güvenlik kulübesinde bekçi olarak görev yapan ve kendisine ulaşılamayan Emniyetin bekçi kadrosunda görevli İbrahim Kete'nin bulunması için çalışma başlatıldı. Yapılan araştırma sonunda gece geç saatlerde Kete'nin cenazesi de patlamanın olduğu bölgedeki enkazda bulundu.

DEHŞETİN KORKUTUCU İZLERİ

Gece ilçede panik ve tedirginliğe yol açan patlamanın izleri sabah saatlerinde ortaya çıktı. Adliye lojmanlarının yanı sıra çevresindeki 20'yi aşkın apartmanın tamamında hasar oluştu. Cadde ve sokakların apartman dairelerinden kırılan camlarla dolu olduğu saldırının yaşandığı sokaktaki 30 civarında aracın da patlamayla hurdaya döndüğü görüldü. Polis ekipleri sabaha kadar sürdürdüğü inceleme sonrası olay yerinde delil aradı. Sabah saatlerinde de devam eden incelemeler sırasında patlamanın izlerinin kapatılması için apartmanlara büyük Türk bayrakları ile mavi brandalar asıldı.

1 TON BOMBA KULLANILDI

Patlama sonrası güvenlik güçleri, saldırıyı gerçekleştiren terörist ve irtibatlı olduğu kişilerin yakalanması için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Yapılan ilk araştırmada plakası açıklanmayan saldırıda kullanılan aracın çalıntı olduğu belirlendi ve yine bomba imha uzmanlarının incelemesinde araçta 1 ton gübre, gliserin ve metal parçalar ile güçlendirilmiş TNT patlayıcı kullanıldığı saptandı. Polisin bazı bulgu ve isimleri ulaştığı saldırıya karışan kişilerin yakalanmasına yönelik operasyonu devam ediyor.

BAKANLAR GELİYOR

Saldırının ardından Şanlıurfa'ya giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, incelemelerde bulundu. Bakanlar hain saldırıda şehit olanların cenazelerine katıldı.

3 BAKAN OLAY YERİNDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'ne geldi. Bakanlar, beraberindeki milletvekilleriyle birlikte bombalı araçla saldırı düzenlenen Yenişehir Mahallesi'ndeki lojmanlarda inceleme yaptı. Saldırıya ilişkin yetkililerden bilgi alan bakanlar, adliyeye geçti. Burada da yetkililerde bir süre görüşen bakanlar, çıkışta basın toplantısı düzenledi.

SOYLU: ARAÇ, MARDİN MAZIDAĞI'NDAN GELMİŞ

Soylu, saldırıda 2 kişinin şehit olduğunu ve hastanelerde 11 kişinin ise tedavilerinin devam ettiğini açıkladı. Soylu, yaralılardan 1 bekçi ve Viranşehir Başsavcısı'nın hakime olan eşinin yoğun bakımda olduğunu belirterek, patlatılan bombalı aracın Mardin'in Mazıdağı İlçesi'nde geldiğini belirlediklerini kaydetti. Bakan Soylu, şöyle dedi:

"Viranşehir'de adli mensuplarımızın hayatını idame ettirdikleri konutlara içi patlayıcı dolu bir araç, belirlemelerimize göre Mardin Mazıdağı'dan yaklaşık 2.5 gün önce hareket etmiş ve direkt buraya gelmiş. Sonrasında ise aracı park ettikten sonra kaçmak suretiyle uzaktan kumandayla patlaması sonucu yaşanmıştır."

14 BİNADA HASAR VAR

Soylu, saldırıda 14 binada da hasar oluştuğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Yine bunun yanı sıra yaklaşık 14 binada hasar meydana gelmiş ve bu 14 binanın içerisinde birçok konut da bu patlamadan etkilenmiştir. Bu tür terör olaylarıyla karşı karşıya geliyoruz. Terör olaylarının amacı; bütün milletimizde malumdur. Cani bir örgütün ortaya koyduğu bir olayla karşı karşıyayız. Ama burada önemli olan özellikle vatandaşlarımızın hem bu cani örgüte, hem de bunların siyasi uzantılarına karşı Viranşehir'de ortaya koymuş oldukları bilinçli ve sağduyulu, memleketsever ve vatansever bir tablodur."

ADALET BAKANI: MİLLETİMİZE HİZMET VERMEKTEN DURDURAMAYACAKTIR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, Türkiye'nin terörle mücadelesinin etkin ve kararlılıkla sürdürüleceğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Terör örgütleri; PKK'sı, DEAŞ'ı, DHKP-C'si, ne kadar terör örgütü varsa bilumum tamamı adaleti durduramayacaktır, adaletin bekçilerini, adaletin görevlilerini, milletimize hizmet vermekten durduramayacaktır. Viranşehir'deki hakimlerimiz, savcılarımız, diğer günlerde olduğu gibi Türkiye'nin dört bir yanındaki görevlilerimiz dünkünden daha büyük bir şevkle ve azimle hizmetine devam edecektir. Bu saldırıların hiç birisi adalet ve yargı görevini yapanları yolundan geri çevirmeyecektir."

BAKAN ÇELİK: TELİN EDİYORUZ, LANETLİYORUZ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, saldırıyı kınayarak, şunları söyledi: "Bu saldırı adalet camiamıza dönük gibi bir yönüyle doğru ama aslında bu saldırının 250 bin Viranşehirli'ye, insanlığa dönük bir saldırı olduğunu ifade etmek istiyorum. Ve eğer Türkiye'de ve bölgemizde halen bu canilerin ne yapmak istediklerini görmeyenler ve hissetmeyenler varsa Viranşehir'de şu acı tabloyu gelip görmelerini ve bu canilerin ne yapmak istediklerini onların da hissedecekleri inancı içerisindeyim.."

Kaynak: Diyarbakır Söz