Görüş Bildir

Bitlis Tatvan'da eriyen kar kütlesi 60 yaşındaki adamın adeta kafasını deldi geçti

Bitlis Tatvan'da havaların ısınmaya başladığı şu gün yaşanan üzücü kaza da 1 kişi hayatını kaybetti. Yolda yürüyen 60 yaşındaki Asım Acar, 6 katlı katlı bir binanın altından geçtiği sırada, düşen bir kar külesinin hedefi olup, hayatını kaybetti

Bitlis Tatvan'da eriyen kar kütlesi 60 yaşındaki adamın adeta kafasını deldi geçti

Bitlis Tatvan'da havaların ısınmaya başladığı şu gün yaşanan üzücü kaza da 1 kişi hayatını kaybetti. Yolda yürüyen 60 yaşındaki Asım Acar, 6 katlı katlı bir binanın altından geçtiği sırada, düşen bir kar külesinin hedefi olup, hayatını kaybetti

Olay, bugün sabah saatlerinde ilçenin Cumhuriyet Caddesi eski Renault servisi yakınında meydana geldi. 6 katlı bir binanın çatısında biriken kar kütlesi, düşmesini engellemek için konulan demir ızgaralarla birlikte cadde üzerinde park halinde olan bir araç ile yoldan geçen vatandaşın üzerine düştü. Yaşanan olayda tonlarca kar kütlesi altında kalan Asım Acar (60), çevredeki vatandaşlar tarafından ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken, araç ise kullanılamaz hale geldi.

Araç içerisinde kimsenin olmaması başka kayıpların olmasını önlerken, aynı cadde üzerinde iki gün öncede benzer bir olay yaşanmış ve yine bir araç çatıdan düşen tonlarca kar altında ezilerek kullanılmaz hale gelmişti. Vatandaşlar, havaların ısınmasıyla birlikte zemini kayganlaşan çatıdan üst üste düşmeye başlayan kar kütlelerinin başka olaylara sebebiyet vermemesi için yetkililerin önlem almasını istedi.

 Bitlis ilinin merkezi olan şehirdir. Merkez ilçeye bağlı üç bucak vardır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Bitlis'i, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı illeri ve doğudan Van Gölü çevreler. Bitlis, Kaleleri ve İslam eserleriyle önemli bir ildir.

Tarihçiler Bitlis tarihini değişik zamanlardan başlatmaktadırlar. 5000 yıllık, 7000 yıllık tarih gibi. Gerçekte Bitlis tarihi Neolotik Çağdediğimiz Yenitaş dönemine kadar uzanmaktadır. Bitlis ve yöresinin yazılı tarih öncesi oldukça karanlıktır. En önemli nedenleri yüzeydeki buluntuların az olması ve bugüne kadar gerçekçi bir arkeolojik çalışma yapılmamasıdır. Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Süphan ve Nemrut Dağı dağlarındaki obsidyen (doğal cam yatakları), doğrudan olmasa bile dolaylı olarak bu yöre tarihinin Neolitik dönemine kadar çıktığını göstermektedir. Obsidyen yataklarından elde edilen doğal camın yontucu, kesici, kazıyıcı olarak çevredeki yerleşim yerlerinde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Yine yapılan çalışmalar sonucunda o döneme ait ticaret yolu Van Gölü'nün doğusundan güneye (bugün ki Van ili sınırları içerisinde bulunan Kalkolitik – Maden Dönemi – yerleşme alanı olan Tilkitepe), batıda ise Diyarbakır il sınırlarına (Ergani yakınındaki çanak-çömleksiz bir Neolitik yerleşme yeri olan Çayönü) dek uzanmaktadır.

1891 yılı Osmanlı nüfus sayımına göre Bitlis'te yaşayan kişi sayısı 75.760 kişidir. Bunların çoğunluğu Türkmenler veKürtlerden oluşmaktadır (44.467 kişi). Bitlis'teki en önemli azınlık ise 30.445 kişilik nüfusları ile Ermenilerdir. Ermenilerin toplam nüfus içindeki payları belirtilen yıllarda %40'ı bulmaktadır.

Bitlis geneli dağlar ve platolardan oluşmaktadır. Bu nedenle hayvancılığa daha elverişli bir kenttir.Karasal iklimi ise sert bir şekilde yaşadığından palmiye benzeri geniş yapraklı ağaçlar burada yetişemezler.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir