Bitlis Tatvan'da son dakika tren kazası! Hemzemin geçitteki yolcu minibüsüne çarpıp altına alarak metrelerce sürükledi! 1 ölü, 3 yaralı,

Bitlis Tatvan'da seyir halde ilerleyen yük treni, hemzemin geçitten geçmek isteyen minibüse feci şekilde çarptı. Yük treninin çarpması ile kullanılamaz hale gelen minibüste sürücü Fırat Yüzücü olay yerinde feci şekilde hayatını kaybederken Mustafa Temel, Melek Temel ve Bünyamin Avkan ise yaralandı

Bitlis Tatvan'da son dakika tren kazası! Hemzemin geçitteki yolcu minibüsüne çarpıp altına alarak metrelerce sürükledi! 1 ölü, 3 yaralı,

Bitlis Tatvan'da seyir halde ilerleyen yük treni, hemzemin geçitten geçmek isteyen minibüse feci şekilde çarptı. Yük treninin çarpması ile kullanılamaz hale gelen minibüste sürücü Fırat Yüzücü olay yerinde feci şekilde hayatını kaybederken Mustafa Temel, Melek Temel ve Bünyamin Avkan ise yaralandı

Kaza, Kültür Mahallesi Bahçelievler mevkiinde saat 20.30 sıralarında meydana geldi. Bahçelievler hattında şehir içi yolcu taşımacılığı yapan 13 M 1042 plakalı minibüse, mahalle arasında bulunan hemzemin geçitten geçerken Vangölü Feribot İşletmesi'nden Gar Müdürlüğüne yük taşıyan yük treni çarptı. Kazada minibüs sürücüsü Fırat Yüzücü olay yerinde hayatını kaybederken, minibüs içinde bulunan yolcular Mustafa Temel, Melek Temel ve Bünyamin Avkan yaralandı. Hayatını kaybeden sürücü Fırat Yüzücü'nün cenazesi Tatvan Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, yaralıların tedavisi hastanede sürüyor. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Tatvan , Bitlis'e bağlı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün batı yakasında olan bir ilçedir.

Bağlı olduğu Bitlis ilinden nüfus ve yüzölçümü olarak daha büyüktür. Haydarpaşa Garı-İran demiryolu Tatvan'dan geçmektedir.Diyarbakır-Van, Elazığ-Van, Siirt-Bitlis ve Ağrı karayollarının kavşak noktasında olması ilçenin hızlı gelişmesinde etkili olmuştur. Ayrıca Van-Tatvan arasında karşılıklı vapur seferleri yapılmaktadır.

Tatvan'a komşu ilçeler Ahlat, Bitlis, Gevaş ve Hizan ilçeleridir.

Tatvan'ın bilinen tarihi, son yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre günümüzden takriben beş bin yıl öncesine dayanmaktadır. Tatvan Feribot İşletmesinin üst tarafındaki tepede yapılan çalışmalarda elde edilen çeşitli buluntular MÖ 3. binyıla tarihlenmiştir.

İlçe ve çevresinin ilk sakinlerinden biri Subarlar’dır. MÖ 2. binyılda Yukarı Mezopotamya'ya egemen olan Hurriler de muhtemelen Tatvan bölgesine hâkim olmuşlardır. Daha sonra Urartular, Van ve çevresi ile birlikte Tatvan’a üç asır boyunca egemen olmuşlardır. Urartu hakimiyetinden sonra Ermeniler burayı yurt edinmişlerdir. Kentin adı ilk kez 6. yüzyılda Ermeni kaynaklarında Tadvan veya Dadvan şeklinde geçer. 6. ve 7. yüzyıllarda Tatvan yöresi güçlü Ermeni beyliklerinden Pıznuni hanedanının yerleşim merkezi idi. İlçe dahilindeki köylerin hemen hepsinin 1960'lı yıllara dek kullanılan isimleri Ermenice idi.

Ömer döneminde İslam devletinin topraklarına katılan Tatvan, daha sonra merkezi Ahlat'ta bulunan Şah-ı Armenlerin (Armenşahlar) egemenliği altına girmiştir. 1071’deki Malazgirt Muharebesi'nden sonra Anadolu'ya hakim olan Selçukluların yörede fiilen hüküm sürmüş olduklarına dair herhangi bir belirti yoktur. 15. yüzyılda Akkoyunlular, daha sonra Bitlis'te hüküm süren Şerefhan (Rojki) beyleri Tatvan iskelesini kontrolleri altında tutmuşlardır. Osmanlı egemenliği 1514'te Çaldıran Savaşı'ndan sonra kurulmuş, 17. yüzyıl başlarında fiilen ortadan kalktıktan sonra tekrar ancak 1840'lı yıllarda kurulabilmiştir.

Tatvan ismi Ermenice olup, bölge adı olan Dadik/Tatik memleketinin kasabası anlamındadır. Yerel efsaneleri aktarmayı sevenEvliya Çelebi, Rahova (Rahva) Ova­sından doğuya doğru üç saat yürüdükten sonra Taht-ı Van kalesine ulaşıldığını ve buraya yöre halkının Tatvan adını verdikle­rini kaydetmektedir. Burası Van Gölü kenarında olup, Van Paşasının Hassıdır, Subaşılıkla idare edilmektedir. Evliya Çelebi'ye göre Kanuni döneminde Zal Paşa burada küçük bir kale yaptırmıştır. Tatvan kalesi daha sonra, İran Şahı Tahmasb döneminde İran orduları tarafın­dan tahrip edilmiştir. Tahmasb’ın orduları Ahlat ve Adilcevaz kaleleriniistila ettikle­rinde, Tatvan’dan gemiler ile Van’a yar­dım gitmesini engellemek amacıyla bura­daki kaleyi tahrip etmişlerdir. Fakat buna rağmen Tatvan bir liman olarak, bundan sonra da önemini korumuştur.

1879 Osmanlı Salnamesinde Tatvan, Kotum (Küçüksu) Nahiyesine bağlı bir köy görünümünde idi. O tarihte nüfusunun tamamı 100 hanede 650 kadar Ermeniden ibaretti. Aziz Teodoros'a ithaf edilmiş bir kilisesi ve ilkokulu vardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz