Bodrum'da deniz şehitleri anıldı

Bodrum'da 'Deniz Şehitlerini Anma Günü' kapsamında düzenlenen programda şair, yazar, gazeteci, araştırmacı ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın geçmişten günümüz arasında köprü kuran, deniz temalı bir sunum yaptı.

Bodrum'da deniz şehitleri anıldı
Profesyonel Yatçılar Derneği (PROYAD) tarafından Bodrum Belediyesi, Bodrum Liman Başkanlığı ve bazı odaların desteği ile "4 Nisan Deniz Şehitlerini Anma Günü' etkinliği düzenlendi. Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi'de saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını PROYAD Üyesi Deniz Sevi yaptı. 4 Nisan 1953'te Dumlupınar Denizaltısı'nın NATO tatbikatından dönerken Çanakkale Boğazı'nda İsveç gemisi Naboland'la çarpışması sonucu 81 Türk denizcisi şehit olduğunu ve o günün Türk Deniz Şehitleri Anma Günü ilan edildiğini hatırlattı. Sevi, "Denizlerdeki hak ve menfaatlerimizi korumak uğruna hiç tereddüt etmeden hayatlarını feda eden, mezarları engin denizler olan şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Ruhları şad olsun" dedi.
Sevi ayrıca Bodrum'un 8 deniz şehidi için yapmayı planladıkları 'Bodrum Deniz Şehitleri Anıtı' için Bodrum Belediyesi'nin yer tahsis ettiğini belirtti. Programda Dumlupınar Denizlatısı, Refah Gemisi ve Kocatepe Gemisi'nde şehit olan Bodrumlular'ın yakınlarına plaketleri, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Orman, Bodrum Liman Başkanı Attila Beyli, Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, PROYAD Başkanı Haslet Sever tarafından verildi.
DENİZ EMEKÇİLERİ ANISINA AKSONA MEHMET'E PLAKET
Denizde çalışırken vefat eden deniz emekçilerinin yakınlarını temsilen, yaşayan efsane sünger avcılarından biri olarak anılan 'Aksona' lakaplı 66 yaşındaki Mehmet Baş'a da plaketi Sunay Akın tarafından verildi. Plaketi, "Sahillerde yüzlerce isimsiz mezar bırakan, derin maviliklerin isimsiz kahramanları, tüm zamanların sünger avcılarına ve koca deryaların derinliklerinde yitip giden canlara ithaf ediyorum" diyerek alan Baş ise günün anısına Akın'a yaptırdığı süngerci heykelini hediye etti. Akın "Onlar, güzel günlere, mutlu yarınlara inandıkları için şehit oldular" dedi.
Plaketlerin verilmesinin ardından Sunay Akın, denizcilik tarihi ile sunum yaptı. Akın sunumunda Çanakkale Zaferi'ni farklı bir şekilde anlatarak, "Tamam, işgal güçlerinin donanması Çanakkale'ye geldi. Bilmeyen var mı? Yok. Hiç düşündünüz mü, burada bir şey yanlış değil mi? İşgal güçlerinin donanma gemileri Akdeniz'i, Ege'yi geçerken bir tek gemimiz niye çıkmadı karşılarına? Niye Çanakkale'ye gelene kadar direniş göstermedi? Donanma, nerdeydi? Garip değil mi? Sorsan Barbaros'un, Kılıç Ali Reis'in torunlarıyız. İyide nasıl geldiler? Akdeniz bırak, Ege'den geçerken, Çanakkale'den önce bir deniz direnişi gerçekleşmedi. Düşünmezler, düşündürtmezler. Gerçekleşemezdi. Neden? Çünkü o yıllarda da donanmamızın beline balyoz indirilmişti" dedi. Akın'ın bu sözleri salondakilerden uzun süre alkış aldı.
'DENİZLERLE YOKSAN PARÇALANIRSIN, YOK OLURSUN'
Yaklaşık 250 kişinin doldurduğu salondaki çocukları işaret eden Akın, şöyle devam etti:
"Herşeyi çocuklarınız için anlatıyorum. Çünkü yaşadığımız günlerde ne yazık ki büyük bir satranç oyunun içindeyiz ve yapılan hamlelerin ne anlama geldiğini göremiyoruz. Ama onların acılarını çocuklarımız çekecek. Üzülerek söylüyorum. Şimdi anlaşıldı mı neydi balyoz? Denizlerde yoksan parçalanırsın, yok olursun. Hiç kendini dev aynasında görme. Neydi yaşanılanlar niye, düşünmezler? Geçtiğimiz yıl Çanakkale'nin 100'üncü yılı ve donanmamız ne hale getirildi? Ama bu ikisini bir araya getirip, düşündürtmezler sana. O yüzden çocuklar için anlatıyorum" dedi.
Programın sonunda anma etkinlİğine katılanlara lokma dağıtıldı.

Kaynak: DHA