Görüş Bildir

Bodrum'da RES'lere tepki eylemi

Muğla'nın Bodrum İlçesi Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine yapılmak istenen rüzgar enerjisi santrallerine (RES) tepki gösteren Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyeleri, eylemlerine bir yenisini ekledi. Santrallerin yerleşim birimlerine yakın olduğunu söyleyen grup üyeleri, mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Bodrum'da RES'lere tepki eylemi

Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurularak 49 yıl işletilecek, 11.2 megavat gücünde, yılda 48 milyon kilovat-saat elektrik üretmesi beklenen 13 rüzgar türbininin yer alacağı Yalıkavak Mahallesi'ndeki Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi ile Akyarlar Mahallesi'nde yapılması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali Projesi'ne tepki gösteren ve defalarca protesto gösterisi düzenleyen Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyeleri, eylemlerine bir yenisini ekledi. Bitez Kavşağı'nda bir araya gelen grup, 'RES'e değil yerine karşıyız' yazılı pankart açtı. Grup ayrıca 'Çeşme Karaburun Bodrum RES'lere değil, turizme hizmet eder', 'Bodrum asla Çeşme Karaburun olmayacak', 'Yaşasın Bodrum Karaburun Çeşme Dayanışması', 'Çeşme Foça Karaburun Bodrum'dan Uzak Durun' yazılı dövizler taşıdı.
Platform adına açıklama yapan Avukat Remzi Kazmaz, "RES şirketi yasalara ve adalete aykırı bir şekilde kusurlu hareketlerde bulunarak müvekkillerimin arazilerine girerek suç işlemiştir. Davalar devam etmektedir. Aldığımız bilgiler doğrultusunda, 'temiz enerji' adına, rantı yüksek bölgelerde kurulan RES'ler elektrik enerjisi üretmenin ötesinde bazı karanlık ilişkileri de barındırıyor. Hile ve kandırmaca üzerine kurulu yalan yanlış bilgilerle hazırlanan ÇED tanıtıcı dosyası ile alınan ÇED raporları için Muğla İdare Mahkemesi'ne açtığımız davanın sonucunu bekliyoruz. Şirket yetkililerine de beklemelerini söyledik. Çeşme'de, Karaburun'da yaratılan çevre felaketi, Bodrum'da yaşanmasın diye. Bu nedenle başta müvekkillerimizle birlikte sivil toplum örgütleri, odalar, meclis üyeleri, kent meclisi üyeleri ve doğa severlerle birlikte cumartesi günü önce Karaburun'u ziyaret edeceğiz. Orada RES kurulan bölgede yaşayan köylülerle bu konu hakkında görüşeceğiz ve bilgi alacağız. Ardından Çeşme'ye gideceğiz. Son günlerde Çeşme'de yaşanan olumsuz gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Bu hem bilgilendirme hem de burada mağdur edilen vatandaşlarla bir dayanışma olacaktır" dedi.
Geriş'te yapılacak santral için arazisi kamulaştırılan Nurcan Yokarlı, "3 Mayıs Pazar günü herkesi Geriş'e bekliyoruz. Geriş dağlarından topladığımız otlarla yapacağımız otlu böreklerimiz ile yine bu dağlarda otlayıp süt yapan ineklerimizin ayranları ile misafirlerimizi ağırlayacağız. Çeşme'de Karaburun'da RES felaketini yaşayan kardeşlerimize geçmiş olsun diyerek pazar günü gördüklerimizi, tanık olduklarımızı herkese anlatacağız. Artık Geriş'i biz savunacağız" dedi.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi