Görüş Bildir

Cerrahlar beceri olimpiyatında yarışacak

Antalya'da 23-26 Nisan tarihleri arasında bu yıl 8'incisi düzenlenecek Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi’nde cerrahlar arasında 2'nci Beceri Olimpiyatları da yapılacak. Kongreye katılan cerrahlar programla maket üzerinde gevşemezlik düğümü, malzemeyi idari kullanma, hızlı dikiş atma, elin gözü ve uç uça dikiş gibi kategorilerde yarışacak.

Cerrahlar beceri olimpiyatında yarışacak
Antalya'daki Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi'ne yurt içinden ve yurt dışından 1000'e yakın göğüs cerrahi uzmanı katılacak. 3 gün sürecek kongrenin son gününde ise uzman doktorlar ile adayları Türkiye'de bu yıl 2'ncisi yapılacak olan 'Beceri Olimpiyatlarında' ter dökecek. 5 kategoride yapılacak yarışmalar gevşemezlik düğümü, malzemeyi idari kullanma, hızlı dikiş atma, elin gözü ve uç uça dikiş kategorilerinde düzenlenecek. Türkiye'de bu yıl 2'inci kez yapılacak olimpiyatları hazırlayan Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Kaptanoğlu, şunları söyledi:
"23 Nisan'da bizim kongremiz başlıyor. Gün içerisinde değişik kurslar var. Akşam 10 asistanımızı olimpiyatlarda yarıştıracağız. Yarışmalar 5 kategoride yapılacak. Birinci kategoride ipi idareli kullanma yarışması olacak. Birim zamanda aynı iplikle daha fazla dikiş atan daha çok puan alacak. İkinci kategoride de iplik sayımız sınırsız, birim zamanda kim en fazla iplikle dikiş atarsa o da ona göre puan alacak. Üçüncü aşamada dokuları uç uca getirmeye yönelik gevşemezlik düğümü atılacak. Düğümler gevşerse puan alamayacaklar. Dördüncü aşamada da gözleri kapalı olarak bir hatta kesim yapmaya çalışacaklar. Belirlenen kulvarın içinde keserlerse 5 ya da 10 puan alacaklar. Ama kulvarların dışına çıkarlarsa hiç puan alamayacaklar. Son aşamada da iki tane yuvarlak yapıyı, bu damar olabilir, soluk borusu olabilir, yemek borusu olabilir, safra kanalı olabilir, idrar kanalı olabilir, bunları uç uca getirmeye yönelik bir beceri yarışması düzenlenecek. Uç uca dikiş tekniği. Bunda amaç cerrahlarımızın temel cerrahi becerilerini oyunla öğretmek, dikkat çekmek. Bunların hastanelerde, hasta üzerinde değil de bir takım modeller üzerinde yapılırsa ameliyatlarda daha iyi sonuçlar alınacağını düşünüyoruz."
MALZEMELERİ KENDİLERİ YAPTI
Cerrahların üzerinde çalışacağı modellerin çok pahalı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaptanoğlu, "Yarışma için gerekli malzemeleri biz hastanemizin marangozhanesinde ve kendi çevremizdeki malzemelerle ürettik. Burada bir mdf üzerinde tasisat hortumu var. Yeşil çuhamız var bunun arkası kontrplaktır içi de süngerdir. Hastanemizin terzihanesi ve narangozhanesinde yapılmaktadır. Gevşemezlik düğümü antrenman tahtası turnike lastikleri, tesisatçıların telefon kablo döşerken kullandığı kroşe denilen şeyler ve basit bir kontrplak tahta. Bunlar bizim aklımıza gelen şeyler, yapabildiklerimiz" diye konuştu.



Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi