Görüş Bildir

Çipli Kimlik Kart başvuruları ne zaman başlayacak? teknik özellikleri nasıl olacak

Yeni kimlik kartları için süre başladı. Çipli kimlik kartları başvuru süresi ve detayları

Çipli Kimlik Kart başvuruları ne zaman başlayacak? teknik özellikleri nasıl olacak

Kimlik kartlarının değişeceği, yeni çipli kimlik kartlarına başvuru yapılacağı ve akabinde de 2017 yılı içerisinde kullanılmaya başlanacağı açıklanmıştı. Herkes  o zamandan sonra Çipli kimlik kartı nedir diye merak etmişti. Yeni kimkik kartına başvurular nihayet başladı. Kart için başvurular 2017 ocak ayı itibari ile yapılabilinecek. TÜBİTAK ile ortak gelişen, güvenlik ve sahte kimlik kartlarının önüne geçilen bu sistem ile, aynı kredi kartı gibi bulunan çipte kişisel bilgileri bulunacak. Kart başkasının eline geçmesi ile bloke olmaı, çalınmaları ve adına kullanımları da engelliyor

ÇİPLİ KİMLİK KARTI BAŞVURULARI

Çipli kimlşk kartı başvuruları 2017 yılı itibari ile başlayacak. Bayanların pembe, erkeklerin mavi kimlik kartı uygulaması tarihe karışıyor. Elektronik imzalı olan kimlik kartları ile internet üzerinden kolayca işlem yapılabilinecek.

Nüfus cüzdanların yenilenmesi süreciyle ilgili Akdeniz bölgesinde pilot il seçilen Burdur'da çipli kimlik kartına ilk başvuru Vali Şerif Yılmazve eşi Hilal Yılmaz tarafından yapıldı. Çipli kimlik kartlarının tanımına yönelik Burdur Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğünde düzenlenen törende, Vali Yılmaz ile eşi, yeni kimlik kartı başvurusu gerçekleştirdi. Başvurunun ardından gazetecilere açıklamada yapan Yılmaz, Burdur'un Akdeniz Bölgesi içerisinde yeni çipli kimlik kartlarının dağıtımında pilot il seçildiğini belirtti.

Yeni kimlik kartına ilk başvuruyu da kendisinin ve eşinin yaptığını anlatan Vali Yılmaz, görevlilerce başvurusunun başarılı şekilde alındığını, bundan sonra da isteyenlerin yeni kimlik kartı başvurusunu yapabileceklerini kaydetti.

OCAK İTİBARİ İLE YAPILACAK

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, çipli kimlik kartları için pilot olarak belirlenen 10 ilden Trabzon, Rize, Artvin, Erzurum ve Erzincan'da ekim ayı itibarıyla başvurular alınmaya başladı.

Diğer pilot illerden Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova'da ise bu ay sonuna kadar kartların dağıtımına başlanacak.

Yeni yılla birlikte tüm illerden başvuru alınmaya başlanacak kimlik kartlarının 3 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor.

Kimlik kartları, uluslararası standartlara uygun, kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan tanımayan, geleneksel ve elektronik ortamda güvenli kimlik doğrulama amacıyla kullanılabilecek, biyometrik unsurlar da içerecek şekilde tasarlandı.

Çipli kimlik kartları sayesinde farklı belge, kartları taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek, kimlik numarası uygulamasında olduğu gibi "tek kart-tek şifre" dönemine geçilecek.

Uygulamayla sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek.

E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartıyla erişim sağlanabilecek.

Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere gidişlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecek.

Elektronik imza olarak da kullanılabilecek kimlik kartları, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik hizmetlerinde elektronik iş süreçlerini destekleyerek, bürokrasiyi azaltacak.

Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar en aza indirilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak.

Çipli kimlik kartlarına ilişkin yasal düzenleme, 27 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Kartlar için ilk başvurular 14 Mart 2016 tarihinde Kırıkkale'de başladı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir