Cizre'de çatışma sırasında çıkan yangında hayatını kaybeden 9 kişi için her daldan bir konuşma

HDP milletvekili İdris Baluken, Cizre'de yaralıların kaldığı bir evde, çatışmalar nedeniyle çıkan yangında 9 kişinin öldüğünü aktardı. Şırnak Valiliği ise bu kişilerin çatışmada öldüğünü ve kaçanların da binayı yaktığını açıkladı

Cizre'de çatışma sırasında çıkan yangında hayatını kaybeden 9 kişi için her daldan bir konuşma

HDP milletvekili İdris Baluken, Cizre'de yaralıların kaldığı bir evde, çatışmalar nedeniyle çıkan yangında 9 kişinin öldüğünü aktardı. Şırnak Valiliği ise bu kişilerin çatışmada öldüğünü ve kaçanların da binayı yaktığını açıkladı.

okağa çıkma yasağı ve çatışmaların sürdüğü Cizre'nin Cudi Mahallesi'nde bir evde dokuz kişi öldü.

HDP milletvekili İdris Baluken bu kişilerin çatışmalar nedeniyle evde çıkan yangın sonucu yaşamını yitirdiğini aktarırken, Şırnak Valiliği ise bu kişilerin güvenlik güçleriyle çatışmada öldüğünü ve çatışmadan kaçanların da evi yaktığını açıkladı.

Anadolu Ajansı ise bu evin "hücre evi" olduğunu yazdı.

Konuyla ilgili Twitter mesajları sonrası BBC Türkçe'ye konuşan HDP milletvekili İdris Baluken, bu bilginin kendisine söz konusu evde bulunduğunu belirten Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç tarafından verildiğini söyledi.

Baluken: Yetkililere hemen haber verdik

İlçedeki sokağa çıkma yasağı nedeniyle başka bir kaynaktan da bilgi alamadıklarını belirten Baluken, kendisine verilen bilgileri aktardı:

"Dün akşam Cizre Halk Meclisi Başkanı Mehmet Tunç bize ulaştı, içinde bulunduğu binada 30'un üzerinde sivil insan olduğunu, insanların açılan top atışları neticesinde bir yangın ortamında olduğunu, buraya itfaiye ve ambulansların yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

"Biz de o saat itibariyle İçişleri Bakanlığı ve Kamu Düzeni ve Güvenliği yetkilileriyle görüşüp durumu aktardık. Ancak daha sonra Cizre yerelinden aldığımız bilgiler doğrultusunda oraya itfaiye ekiplerinin gönderilmediğini, gece karanlığı olduğu için de ambulanslarla ilgili hiçbir teyit alamadığımızı ifade ettik."

Olay günlerdir kamuoyunun gündeminde olan, yaralıların bulunduğu bir evle aynı mahallede, Cudi Mahallesi'nde yaşandı.

Baluken, Tunç'un sabah saatlerinde tekrar kendilerine ulaştığını söyledi:

"Tekrar bu yetkililerle teması sürdürdük. Sabah saatlerinde tekrar aynı kişi bize ulaştı, müdahale edilmeyen binada dokuz kişinin yaşamını yitirdiğini, 25 kişinin de ağırlıklı olarak yanıklardan kaynaklı olarak yaralı olduğu bilgisini verdi. Biz bu yeni bilgiyi de Sağlık Bakanlığı yetkililerine ulaştırdık, İçişleri Bakanlığı yetkililerine de ulaştırmaya çalıştık ama bize çok geç dönüş oldu."

HDP'li milletvekili, Tunç'un daha sonra attığı mesajda ise evin bombalandığını söylediğini aktardı:

"Sabah 08.36 civarında da son bir mesaj attı bana. 'Şu anda içinde bulunduğumuz bina bombalanmaya başladı' mesajını attı. O saatten bu saate de herhangi bir itibarımız yok. Bizi bu görüşme trafiğinden sonra arayan İçişleri Bakanlığı yetkililerine de durumu aktardık."

Bu evde ne yaşandığı konusunda başka bir kaynaktan bilgi olup olmadığına dairse Baluken, "Şu an Cizre'de sokağa çıkma yasağı olduğu için bu bahsettiğimiz alana girişe izin verilmiyor. Cizre yereliyle de temas halindeyiz ama onların da bu konuda bir bilgisi yok" diye konuştu.

Evden bilgi verdiğini söyleyen Tunç'un eski ve yeni açıklamaları

Cizre Halk Meclisi Başkanı Mehmet Tunç, Ocak ayının son haftasında kamuoyunda yoğun olarak tartışılan ve yaralıların bulunduğu Cizre'deki başka bir evin bodrumunda olduğunu söylemiş ve medyaya açıklamalarda bulunmuştu.

Mehmet Tunç dün akşam bağlandığı yerel TV kanalı Özgür Gün TV'de ikinci evde yaşananları anlatırken, kendisinin bu eve nasıl geldiği ve neden bu evde bulunduğunu şu sözlerle aktardı:

"Zaten 9, 10 gün önce diğer yaralanan arkadaşları bıraktım. Bıraktığım bodrumda benim durumum iyiydi. Yani çıkabilecek durumdaydım. Günlerdir diyordum, tarih tekerrür etmemesi için, esir alınmamam için ben çıkmıştım oradan. Bir bodrum katına daha girdim ve o bodrum katında onlarca insan yaralıydı. Herhalde bunlar günlerdir burada susuz ve yemeksiz zaten yaşıyorlardı. Vicdanımız el vermedi. Bir meclis başkanı olarak değil, bir insan olarak bunların yanlarında kaldım ve bunların sesini de dünyaya ve kamuoyuna duyurmak için günlerdir uğraşıyoruz. Ama kimsenin telefonu bizim de telefonumuz, bataryalarımız bittiği için sesi duyurmadık ama bu dakikadan sonra yangın çıktığı için mecburen itfaiyeyi çağırmak zorunda kaldık."

TV sunucusunun evin numarasını sorması üzerine Tunç şu cevabı verdi:

"Biz evin numarasını bilmiyoruz. Cudi Mahallesi. Abdülcerip Petrol'ün yukarılarında. Zaten ateş görünüyor."

Görüşmenin ilerleyen dakikalarında sunucunun diğer evi sorması üzerine Tunç, adres verdiklerinde hedef haline geldiklerini, bu yüzden vermeyeceklerini söyledi:

"Öbür binadan benim altı gün hiç haberim yok. Biz biraz daha yukarılara ya da yan taraflara geçtik. Çünkü adresi söyleyince infazla karşı karşıya kalıyoruz onun için söylemeyeceğim. Geçen sefer söylediğimizde havan toplarıyla vurdular."

Tunç'un nasıl bu eve geldiğini sorduğumuz HDP'li Baluken bu konuda bilgisinin olmadığını söyledi.

Günün ilerleyen saatlerinde Dicle Haber Ajansı'na konuşan Mehmet Tunç, binanın etrafının zırhlı araçlarla sarıldığını ve kendilerine "Teslim olun yoksa olacaklardan siz sorumlusunuz" dendiğini belirtti.

Bu arada Dicle Haber Ajansı evde ölenlerden altısına ait olduğu belirtilen isimler yayımladı.

Valilik: 'Teröristler' binayı ateşe verdi

BBC Türkçe konuyla ilgili bilgi almak için iki kez Şırnak Valiliği'yle iletişime geçti.

İkinci görüşmede Şırnak Valisi Ali İhsan Su'nun ilçelerde olduğu, bu yüzden şu anda görüşülemeyeceği aktarıldı.

İlerleyen saatlerde Valilik'ten bir açıklama yapıldı.

Valilik olayın bir çatışma sırasında yaşandığını belirtti:

"İlimiz Cizre İlçesi Cudi Mahallesi'nde 04.02.2016 günü bölücü terör örgütü mensuplarının kullandığı 4 katlı bir binadan ve çevredeki diğer binalardan güvenlik güçlerimize yönelik olarak bölücü terör örgütü mensuplarınca uzun namlulu silah ve roketatarlı saldırı neticesinde çıkan çatışmada 9 terörist etkisiz hale getirilmiş, 1 polis memurumuz ise şehit olmuştur.

"Bu esnada binadan kaçan teröristler söz konusu binayı ateşe vermişlerdir. Bölücü terör örgütü mensuplarının yoğun ateşi sebebiyle itfaiye araçları alana girememiştir."

Anadolu Ajansı: Ev hücre evi

Anadolu Ajansı'nın haberinde de evin çatışmaya giren kişiler tarafından yakıldığı belirtildi:

"Cudi Mahallesi'nde teröristlerin 'hücreevi' olarak kullanıldığı değerlendirilen binaya dün düzenlenen ve örgüt mensuplarının saldırısı sonucu bir polis memurunun şehit olduğu operasyonun ardından sıcak temas sağlandı.

"Çevredeki bazı binalardan güvenlik güçlerine silah ve roketatarlarla saldırıda bulunulması üzerine çıkan çatışmada, bir polis memuru yaralandı, 9 terörist etkisiz hale getirildi.

"Güvenlik güçleriyle çatışmaya giren bazı teröristlerin de Cudi Mahallesi'nde 'hücreevi' olarak kullanıldığı değerlendirilen bir binayı ateşe vererek kaçtığı belirlendi."

Sosyal medyada gündem ve tartışma konusu oldu

Cizre'deki gelişme sosyal medyada önemli bir gündem maddesi oldu.

#CizredeKatliamVar etiketi Türkiye'de en çok paylaşılan etiketler sıralamasında gün içinde ilk sıraya yerleşti.

Bu etiket altında güvenlik güçlerini eleştiren sosyal medya kullanıcılarının bir bölümü, olayı Madımak katliamına benzetti.

Kullanıcıların bir diğer bölümüyse olayın çarpıtıldığını ve 9 kişinin çatışmada öldürülen 'teröristler' olduğunu yazdı.

Kaynak: Diyarbakır Söz