Görüş Bildir

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı son dakika, 534 şüpheli hakkında kararname

FETO'nun kanlı darbe girişiminin izleri yurt genele hala devam etmekte. Aradan geçen 8 ay sonrasında bile yurdun her yerine sızmış teröristlerin arındırılma çalışmaları devam ederken, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin 534 şüpheli...

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı son dakika, 534 şüpheli hakkında kararname

FETO'nun kanlı darbe girişiminin izleri yurt genele hala devam etmekte. Aradan geçen 8 ay sonrasında  bile yurdun her yerine sızmış teröristlerin arındırılma çalışmaları devam ederken, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin 534 şüpheli hakkında süregelen dava da da kalem kırıldığı son dakika olarak açıklandı. Konu ile alakalı hazırlanan iddaname'de söz onusu Muhafız Alayı'nda bulunan kişilere 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenirken, alayda görevli askerlerin darbe teşebbüsüne ilişkin faaliyetlerini şüphelilerden eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın yönlendirdiği açıklandı.  Bununla birlikte muhafız alayı son dakika, cumhurbaşkanlığı muhafız alayı ihraç edilenler listesi de tekrar gündeme çıktı.

CUMHURBAŞKANLIĞI MUHAFIZ ALAYINDAKİ İDDİANAME TAMAMLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunca, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin başlatılan soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, 534 şüpheli hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Cumhurbaşkanına suikast" suçlamalarından 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile "askeri komutanlıkların gaspı", "silahlı terör örgütü üyesi olma", "nitelikli olarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "kamu malına zarar verme" suçlamalarından ayrıca yargılanmaları istendi.

İddianamede, alayda görevli askerlerin darbe teşebbüsüne ilişkin faaliyetlerini eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın yönlendirdiği belirtildi. Bu kapsamda Barış'ın emriyle 15 Temmuz günü şüphelilerden eski Piyade Yarbay Ekrem Işık komutasında Muhafız Komando Taburundan 4 subay, 3 astsubay, 54 uzman erbaş, 63 erbaş ve erden oluşan toplam 124 askerin TRT'ye gönderilerek TRT baskınının yapıldığı kaydedildi. Bu taburla TRT'ye giden şüphelilerden bir önceki eski Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor ve eski Kurmay Yarbay Ümit Gençer'in yanlarına koruma olarak verilen uzman çavuşlarla birlikte TRT binasındaki stüdyolara girerek zorla darbe bildirisinin okunmasını sağladıklarına yer verildi.

ŞÜPHELİLER DE YER ALDI

Barış'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski  Başyaveri Albay Ali Yazıcı, eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay  Albay Muhammet Tanju Poshor, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Devlet Bilgi  Koordinasyon Müdürlüğünde Genelkurmay Temsilcisi eski Kurmay Albay Hüseyin  Gözebe, eski albaylar Harun Olgun ve Rahmi Okan Çifteler, TRT baskınına giden  eski yarbaylar Ümit Gençer ve Ekrem Işık da şüpheliler arasında yer aldı.

TRT STÜDYOLARINA ZORLA SOKULMUŞLAR

İddianameye göre, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında görevli askerlerin  darbe teşebbüsüne ilişkin faaliyeti, eski alay komutanı Albay Muhsin Kutsi  Barış'ın emir ve talimatlarıyla yönetildi. Barış'ın talimatıyla eski Piyade Yarbay Ekrem Işık komutasındaki  Muhafız Komando Taburunda görevli 124 askerin TRT'ye gönderildiği belirtilen  iddianamede, bu taburla TRT'ye giden bir önceki Muhafız Alayı Komutanı eski  Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor ve eski Kurmay Yarbay Ümit Gençer'in de  yanlarındaki koruma uzman çavuşlarla TRT stüdyolarına girerek darbe bildirisini  zorla okuttuğu bildirildi.

AKINCI ÜSSÜNE GÖTÜRÜLMESİ DE VAR

Şüphelilerden eski piyade binbaşı Osman Koltarla komutasındaki Köşk  Muhafız Komando Birliğinde görevli 103 askerin TRT baskınına destek için TRT  yakınındaki Milli Savunma Bakanlığı Lojmanları'nda hazır bekletildiği kaydedilen  iddianamede, eski binbaşı Fedakar Akça'nın da Muhafız Komando Taburunda görevli  108 askerle Genelkurmay Başkanlığı Karargahına sevk edildiği belirtildi. İddianamede, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın ve  eski Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu'nun,  Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı sorumluluk bölgesindeki resmi konutlarından zorla  derdest edilerek Akıncı Üssüne götürülmesine de yer veriliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI KOLTUĞUNDA FOTOĞRAF ÇEKTİRECEKLERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Topçu 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Topçu, darbecilerin o gece kendilerini kelepçelemeyi, Muhafız Alayı Komutanı Muhsin Kutsi Barış'ın Cumhurbaşkanı koltuğunda resminin çekilmesini planladıklarını söyledi. Hürriye'te yer alan habere göre, Topçu, "Tuğrul Bey'i aradım, 'Devlet Bey'i alalım Külliye'ye gidelim' dedim. Ulaşamadık" sözleriyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ulaşmak istediğini anlattı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gittiğini belirten Topçu, "Sonradan tutuklanan o Kutsi, 'şahsi mesele değil' diyen Muhafız Alay Komutanı'nın (Muhsin Kutsi Barış) yanına gittik. 'Sizin şahsınızla alakalı değil bu iş' diyor. Orada bütün dert ve dava şu, Külliye'nin içine girecekler güya... Orada kim var? Ben varım, Ankara Valisi var, o günkü Emniyet Genel Müdürü var, Ankara Emniyet Müdürü, Genel Sekreter Yardımcılarından Metin Bey ve Nadir Bey var. Bizi yere yatıracaklar, kelepçe takacaklar elimize, ayağımıza. Arkadaş da orada resim çekilecek, Cumhurbaşkanının koltuğunda. Bitti olay." diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin kritik adreslerinden biri de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ydı. Ordudan ihraç edilen Alay Komutanı Muhsin Kutsi Barış ifadesinde olayı anlattı. ''Namaz kılmıyorum, cumaya da gitmiyorum'' diyen Barış, kandırıldığını ve bedelini ödemeye hazır olduğunu söyledi."Kandırıldım. Bir muhakeme hatası yaptım. Bunun bedelini ödemeye hazırım.'' Bu sözler Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış'ın ifadesinden.

BARIŞ İFADE VERMİŞTİ

15 Temmuz darbe girişiminin kritik adreslerinden Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, TRT'nin basılması ve bazı darbeci askerlerin silahlandırılmasıyla gündeme gelmişti.  Barış, ifadesinde Muhafız Alayı'nın darbe girişiminde oynadığı role ilişkin bilgiler verdi. 12 Temmuz'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Başdanışmanı Kurmay Albay Orhan Yıkılkan'ın 15 Temmuz gecesi saat 24.00'de koruma tatbikatı yapılacağı bilgisi verdiğini belirten Barış, daha sonra saatin 21.00'e çekildiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir