Görüş Bildir

Diyarbakır son dakika, Gültan Kışanak hakkında flaş gelişme... Tam 230 yıl

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında tutuklama kararı bulunan Gültan Kışanak hakkında 230 yıl hapis istendi

Diyarbakır son dakika, Gültan Kışanak hakkında flaş gelişme... Tam 230 yıl

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında devam eden soruşturma kapsamında tutuklanan ve boş kalan belediye koltuğuna kayyum atanan Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında 230 yıl hapis istemi açıklandı.

SAVCILIK AÇIKLAMASI

Diyarbakır'da hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 25 Ekim'de gözaltına alınan ve 30 Ekim'de tutuklanan, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanan Büyükşehir Belediye eski Başkanı Gültan Kışanak ile ilgili Cumhuriyet savcısı tarafından hazırlanan iddianame Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede Kışanak'ın, 'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak' ve 41 kez 'Silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 230 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

41 KEZ TERÖR PROPAFANDASI...

Savcı tarafından hazırlanan 21 sayfalık iddianamede, Gültan Kışanak'ın, milletvekili olduğu dönemde katıldığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 21 Mart Nevruz kutlamaları, çeşitli mitingler ve 2012 yılında cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamaları, Belediye Başkanı olduktan sonra Silvan, Sur, Cizre, Nusaybin ve Şırnak'ta sokağa çıkma yasakları, Suruç katliamı ve mitinglerde toplam 41 kez 'Terör örgütü propagandası yapma' suçunu işlediği belirtildi.

 EVDEN ÇIKAN BELGELER

 Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliğince alınan karar doğrultusunda  Kışanak'ın evinde arama yapıldığı anımsatılan iddianamede, çıkan dijital  materyallerin, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube  Müdürlüğüne teslim edildiği aktarıldı. Evde ele geçiriler materyallere ilişkin, şöyle denildi: "Evde 'Sur Rapor 2016' ibareli bir kitap ve kitabın içerisinde bulunan  aynı başlıklı bir CD ele geçirilmiştir. Bu belgelerde kentin yıkılmasında  devletin yasal silahlı unsurları olan asker, polis, jandarma gibi kurumlar  suçlanmıştır. Terör örgütünün meşrulaştırıldığı, YDG-H ve PKK militanlarının  muhalif güçler olarak belirtildiği ve ülkede yaşanan terör olaylarında sorumlunun  devlet olarak gösterildiği hususları anlaşılmıştır. Mahkemeler tarafından  hakkında toplatma kararı verilen 23 kitap da ele geçirilmiştir."

  İSTENEN CEZALAR

  İddianamede, 31 Ekim'de tutuklanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye  Başkanı Gültan Kışanak hakkında "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetme", 41 kez  "terör örgütü propagandası yapmak" ve  "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere  silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 57 yıl 6  aydan 230 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

GÜLTAN KIŞANAK HAYATI

Gülten Kışanak 15 Haziran 1961 Elazığ doğumludur. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı, Barış ve Demokrasi Partisi eski eşbaşkanı olan Gülten Kışanak, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekilidir. 2014 Türkiye yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir. 30 Ekim 2016'da PKK'ya üye olmak iddiasıyla tutuklandı. Yerine, Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla kayyum olarak atandı. Elazığ Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra 1978'de Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü'ne girdi. 19 yaşında üniversite ikinci sınıf öğrencisi iken gerçekleşen 12 Eylül darbesi sırasında tutuklandı. 1980 ve 1982 yılları arasında DiyarbakırCezaevi'nde yattı. İki yıl süren tutukluluğun ardından cezaevinden çıktıktan sonra Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nü tamamladı. 1991'de stajyer olarak girdiği Güneş gazetesinin ardından Yeni Ülke, Özgür Gündem ve Özgür Ülke gazetelerinde gazeteci, yazı işleri müdürü ve yayın koordinatörü olarak çalıştı. 1990'lı yılların başında bir grup arkadaşı ile Toplumsal Direniş gazetesini kurdu; ancak gazete fazla uzun ömürlü olmadı. 2003 yılından itibaren Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nin sosyal proje danışmanı olarak çalıştı. 2009 yılında Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılmasının ardından Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne geçti. Partinin genel başkanlığını Selahattin Demirtaş ile birlikte eşbaşkan sıfatıyla üstlendi. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 2011 Türkiye Genel Seçimleri'nde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Siirt'ten meclise seçildi. 2014 yerel seçimlerinde BDP'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı seçildi.Evli ve 1 çocuk annesidir. 25 Ekim 2016'da Gültan Kışanak, 'PKK'ya üye olmak', 'olağan üye sıfatıyla katıldığı Demokratik Toplum Kongresi'nde terör örgütü lehine konuşma yapmak', 'PKK'nın çağrısıyla düzenlenen nevruzlarda özerklik çağrısında bulunmak', 'resmî araçları PKK üyelerinin cenazelerine tahsis etmek', 'yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak' suçlarından gözaltına alındı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir