Görüş Bildir

Diyarbakır Sur'da PKK ile savaşan Emniyet güçleri 5 bin yıllık tarihi mozaiği kaçıran Tarihi eser kaçakçılarına da geçit vermedi!

Şiddetli çatışmaların devam ettiği Diyarbakır SUR'da güvenlik güçleri şimdi de tarihi eser kaakçılarına geçit vermiyor. Emniyet Müdürlüğü ekipleri düzenledikleri tarihi eser operasyonunda M.Ö. 3000 yıllarına ait mozaik eser ele geçirdi

Diyarbakır Sur'da  PKK ile savaşan Emniyet güçleri 5 bin yıllık tarihi mozaiği kaçıran Tarihi eser kaçakçılarına da geçit vermedi!

Şiddetli çatışmaların devam ettiği Diyarbakır SUR'da güvenlik güçleri şimdi de tarihi eser kaakçılarına geçit vermiyor. Emniyet Müdürlüğü ekipleri düzenledikleri tarihi eser operasyonunda M.Ö. 3000 yıllarına ait mozaik eser ele geçirdi

Diyarbakır Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi görevlileri tarafından kent genelinde tarihi eser, sigara ve elektronik eşya kaçakçılığı yapanlara ve organizasyonlara yönelik 3 ayrı operasyon düzenlendiğini açıkladı.

Açıklamada, polis ekipleri merkez Sur İlçesi'nde M.Ö. önce 3000 yıllara ait mozaik eserin yanı sıra,PKK'ya finansman sağlamak amacıyla ülkeye yasa dışı yollardan getirilen kaçak sigaraların Sur İlçesi'nde kapalı bir alanda depoladıkları tespit edildiği ve depoya yapılan operasyonda piyasadeğeri 307 bin 500 lira olan değişik markalarda toplam 61 bin 500 paket kaçak sigara ele geçirildiği belirtildi.

Açıklamada, düzenlenen bir diğer operasyon ise, Kayapınar İlçesi Barış Mahallesi'nde güvenlikgüçlerinin yaptığı arama sonucu poşetler içerisinde piyasa değeri yaklaşık 40 bin lira olan gümrük kaçağı 400 cep telefonu ve bu telefonlara ait 393 cep telefonu bataryası ele geçirildiği bildirilerek, 2 şüphelinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Sanatta mozaik; bir yüzeyin, farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmesi ve bu şekilde üretilmiş eserdir. Taş, cam, tuğla, metal veya deniz kabuğu gibi çok çeşitli malzemelerden mozaik yapılabilir. Kakmacılıktan farklı olarak, mozaik sanatında parçacıklar yüzeydeki çukurcuklara yerleştirilmez, yüzeye yapıştırıcı ile tutturulur

Mozaiğin tarihi antik çağlara uzanır. Sümer kenti Uruk'ta MÖ 3. binyıla ait, mozaiğe benzer duvar kaplamaları bulunmuştur.Koni şeklindekiterakota kaplamaların kenarları kırmızı, siyah ve beyaz renktedir. Bu kaplama malzemeleriyle zikzak hatlar ve yamuk gibi çeşitli geometrik şekiller oluşturulmuştur. Bu kaplamalar estetik görünümünün yanı sıra güneşte kurutulmuş tuğlaları yağmur ve rüzgârdan koruyordu. Ancak bu teknik zamanla yok olmuştur ve sonraki dönemlerdeki mozaiğin gelişimi ile alakası yoktur.

Roma İmparatorluğu zamanında daha çok şehir kaldırımlarında, meydanlarda, ev avlularında kullanılan, sırlı seramikten yapılmış mozaiklerin parçaları birkaç milimetre kadar küçük olabilmektedir. Gaziantep Arkeoloji Müzesinde bulunan ve Zeugma antik şehrindeki villalardan çıkarılan mozaikler bu dönem eserlerinin en güzel örnekleri arasındadır. Hatay'ın Antakya ilçesi de Roma dönemine ait seçkin bir mozaik koleksiyonunu barındırır.

Mozaiğe çok farklı zamanlarda ve çok farklı kültürlerde rastlanmasına rağmen, altın devrini 4.-14. yüzyıllarda Bizans'ta yaşadığı söylenebilir. Bu dönemde Bizans'ta başlıca resim sanatı mozaik olmuştur.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir