Diyarbakır'da PKK'ya vurulan darbenin bilançosu açıklandı

Diyarbakır'da 146 ton esrar ele geçirildi. FETO terör örgütünün darbe girişimini fırsat bilen PKK'lılara yönelik düzenlenen operasyonların son bir senedeki bilançosu açıklandı.

Diyarbakır'da PKK'ya vurulan darbenin bilançosu açıklandı

Diyarbakır'da 146 ton esrar ele geçirildi. FETO terör örgütünün darbe girişimini fırsat bilen PKK'lılara yönelik düzenlenen operasyonların son bir senedeki bilançosu açıklandı.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimiyle eş zamanlı olarak kent merkezlerinde harekete geçen PKK terör örgütüne yönelik son 1 yılda gerçekleşen seri operasyonlarla örgütün beli kırıldı. 1 yıllık operasyonların bilançosunu DiyarbakırBaşsavcısı Kamil Erkut Güre, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Buna göre, PKK terör örgütüne eleman temin eden ve örgütün finans yapılanması içinde yer aldıkları belirlenen 4 bin 43 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 937'si tutuklanırken, bin 401 kişi hakkında ise adli kontrol kararı uygulandı ve haklarında silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan dava açıldı. Terörizmin finansmanının önlenmesine dair kanuna muhalefet suçundan 110 kişi hakkında işlem yapıldı. 162 DOSYA MECLİSTEN BAŞSAVCILIĞA GELDİ

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar HDP'li milletvekillerine ait 162 dosya Adalet Bakanlığı kanalıyla dava açılmak için Diyarbakır Başsavcılığına gönderildi.

Bu milletvekilleri hakkında, "Silahlı terör örgütü PKK'ya üye olmak, örgüt propagandası yapmak" suçlarından 39 ayrı dava açıldı. Bunlar arasında Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın davaları güvenlik gerekçesiyle Ankara Ağır Ceza Mahkemesine nakledildi. Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasından sonra yine HDP'li milletvekilleriyle ilgili Diyarbakır Başsavcılığınca 182 fezleke hazırlandı.

Yine PKK terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek, örgüt propagandası yapmak, silahlı terör örgütü üyesi olmak suçundan halen tutuklu bulunan ve İçişleri Bakanlığınca görevden alınan Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu 13 belediye başkanı hakkında soruşturma başlatıldı. 7 belediye başkanı hakkında dava açılırken, 6'sı ile ilgili soruşturma halen devam ediyor. Belediye başkanlarından 5'i halen tutuklu bulunuyor.

FAİLLER YAKALANDI

Diyarbakır'ın Çınar İlçesinde 13 Haziran 2016 günü 8 kişinin hayatını kaybettiği Emniyet Müdürlüğü lojmanlarına bomba yüklü araçla gerçekleşen hain saldırının faillerinin yakalandığı, 3'ü tutuklu, 1'i gıyabi tutuklu 4 sanığın yargılandığı bildirildi. 26 Eylül 2016 günü Diyarbakır Bölge Trafik Müdürlüğü önünde bomba yüklü aracın patlatılarak 5 kişinin ölümü, 48 kişinin yaralandığı olayla ilgili 4'ü tutuklu, 4'ü gıyabi tutuklu, 2'si tutuksuz 10 sanığın yargılandığı bildirildi.

Diyarbakır'da 4 Kasım 2016 günü emniyet müdürlüğü binası önünde bomba yüklü aracın patlatılarak 14 kişinin öldürülmesiyle ilgili de 13 failin yakalandığı ve bunlardan 6'sının halen tutuklu olduğu kaydedildi.

11 Nisan 2017 günü Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü hizmet binasına tünel kazıp bomba patlatılmasıyla ilgili de 11 kişinin yakalandığı ve bunlardan 2'sinin halen tutuklu oldukları ifade edildi. AK Parti Lice İlçe Başkanı Orhan Mercan suikastıyla ilgili de 20 şüphelinin yakalandığı belirtildi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi suikastı ile Sur İlçesi Dürümlü Köyü Tanışık Mezrasında 16 kişinin teröristlerce bomba yüklü kamyonun patlatılması sonucu öldürülmeleriyle ilgili de faillerin tespit edilmesine yönelik soruşturmanın büyük titizlikle yürütüldüğü ifade edildi.

UYUŞTURUCUYA GEÇİT YOK 146 TON ESRAR ELE GEÇTİ

PKK terör örgütünü finans sağladıkları belirlenen ve uyuşturucu ticareti yapan faillere yönelik gerçekleşen narko terör operasyonlarında da son 1 yıl içinde 2 bin 66 kişi yakalandı. Bunlardan bin 54'ü tutuklandı. 146 ton 600 kilo esrar ele geçirilip imha edilirken, aynı operasyonlarda 105 kilo 268 gram saf eroin, 10 milyon 980 bin 638 kök hint keneviri ele geçirildi.

Kaçakçılık yaptıkları belirlenen 650 kişinin gözaltına alındığı ve bunlarla birlikte 5 milyon 461 bin 89 paket kaçak sigara, 2 bin 111 kaçak akıllı telefon, 203 bin 780 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi.

Tüm bu operasyonlar kapsamında halen D Tipi Kapalı Cezaevinde bin 108 tutuklu bulunduğu, bunların 660'ının PKK terör örgütü, 299'unun FETÖ, 118'inin Hizbullah terör örgütü ve 1'inin de DEAŞ terör örgütünden tutuklu bulundukları öğrenildi. (kaynak:sabahgazetesi)

Kaynak: Diyarbakır Söz