Doğan Yayın Holding sahibi Aydın Doğan, petrol kaçakçılığı suçundan 23 yıl hapsi isteniyor! Aydın Doğan kimdir? hangi gazetenin sahibi?

Doğan Holding'in patronu Aydın Doğan için Petrol kaçakçılığı suçundan 23 yıl hapis cezası istemi ile mahkeme açıldı. Kaçakçılıkla Mücadele birimlerince hazırlana mahkemenin gerekçesi olarak ise 2001 - 2007 döneminde işlettiği petrol ofisinde kaçak ticaret yapması belirtiliyor

Doğan Yayın Holding sahibi Aydın Doğan, petrol kaçakçılığı suçundan 23 yıl hapsi isteniyor! Aydın Doğan kimdir? hangi gazetenin sahibi?

Doğan Holding'in patronu Aydın Doğan için Petrol kaçakçılığı suçundan 23 yıl hapis cezası istemi ile mahkeme açıldı. Kaçakçılıkla Mücadele birimlerince hazırlana mahkemenin gerekçesi olarak ise 2001 - 2007 döneminde işlettiği petrol ofisinde kaçak ticaret yapması belirtiliyor

47 şüpheliye, “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgüt üyesi olmak ile resmi belgede sahtecilik” suçlamalarının yöneltildiği iddianamede, Doğan Holding patronu Aydın Doğan’ın akaryakıt kaçakçılığı amacıyla kurulan örgütün lideri olduğu iddiasıyla 23 yıla kadar hapsi talep edildi. Örgütün diğer liderinin Ersin Özince olduğu öne sürüldü. İddianamede, Aydın Doğan’ın kızı Hanzade Doğan Boyner’in de bulunduğu örgütlü kaçakçılık suçuna karıştığı iddia edildi.

ÖRGÜTLÜ KAÇAKÇILIK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Doğan Grubu yöneticilerinin de şüphelileri arasında bulunduğu Petrol Ofisi’nde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla 2008 yılında başlatılan fakat uzun yıllar rafta bekletilen soruşturma dosyası Savcı Adem Meral tarafından yeniden ele alındı. Bu kapsamda Doğan Holding patronu Aydın Doğan ve kızı Hanzade Doğan Boyner’in geçtiğimiz aylarda şüpheli olarak ifadeleri alındı. Savcılık; Gümrük Bakanlığı, SPK ve bilirkişiden rapor aldı. Aydın Doğan ve Ersin Özince’ye örgüt liderliği ve diğer suçlardan 23 yıla kadar hapis cezası istendi.Diğer şüpheliler için ise örgüt üyeliğinden ceza talep edildi. İddianamede, Petrol Ofisi’nde  yapılan bazı işlemlerde Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na aykırılık tespit edildiği belirtildi.

KAÇAK BELGELENDİ

Ayrıca iddianamede, Gümrük Bakanlığı müfettişleri, SPK raporu ve bilirkişi raporu delil olarak kabul edildi. Suçun işlendiği belirtilen 2001-2007 dönemde POAŞ yetkilisi olan Aydın Doğan’ın kızı Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Hanzade Doğan Boyner de iddianamede şüpheli olarak yer aldı. Boyner geçtiğimiz temmuz ayında savcılıkta şüpheli sıfatıyla ifade vermişti. Aydın Doğan ise 17 Kasım 2015 günü İstanbul Adliyesi’ne gelerek soruşturma savcısına ifade vermişti.

47 ŞÜPHELİ İSİM VAR

İddianameDE toplam 47 şüpheliden öne çıkan bazı isimler şöyle: Aydın Doğan, Hakkı Ersin Özince, Dr. Gerhar Roiss, Mahmut Magemizoğlu, Ali Erdal Aral, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Yurdaer Üge, İmre Barmanbek, Adnan Balı, Cevdet Bayram, Özgün Çınar, Mevlüt Tufan Darbaz, Jan Nahum, Hakan Mumcu, Nesrin Karaman, Kemal Meço, Ertuğrul Tuncer, İshak Şengül, Caner Çimenbiçer,  David Davies, Manfred Mag Madi, KlausSchneider, Serdar Ayırtman.

Çocukluğu Gümüşhane'de geçen Aydın Doğan 15 Nisan 1936 yılında doğdu. Lise öğrenimini Erzincan'da tamamlayan Doğan üniversite eğitimine, daha sonra Marmara Üniversitesi olan İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nde devam etti. Aydın Doğan evli ve dört çocuk babası, altı torun sahibidir.

1958 yılında kendi şirketini kuran Doğan, ilk yıllarında lastik, bisiklet, radyo, ticari araç, iş ve inşaat makineleri tüccarlığı, nakliyecilik ve müteahhitlik yaptı. 1970 yılına kadar da zahirecilik ve ecza depoculuğu ile uğraştı, 1974'ten sonra da İstanbul Ticaret OdasıMeclis ve Yönetim Kurulu Üyeliği'nden sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği'nde bulundu. 1977 yılından bu yana İstanbul Ticaret Odası vergi rekortmenleri arasında olup 1979 yılında Milliyet gazetesini satın alarak medya sektörüne girmiş, Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası Başkanı olmuştur. Yine 1998'de ise Tokyo'da yapılan Dünya Yayıncılık Birliği toplantısında Türkiye'den, seçimle ilk kez Yönetim Kurulu üyeliği'ne seçilen kişi oldu. 1999 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet madalyası ile ödüllendirildi ve aynı yıl Girne Amerikan Üniversitesi'nden ve 2000 yılında da Ege Üniversitesi'nden fahri doktora ünvanı aldı. 2004 yılında Dünya Gazeteler Birliği (World Association of Newspapers -WAN) toplantısında seçimle Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'na getirilen ilk Türk oldu.

1996 yılında Aydın Doğan Vakfı'nı kurarak, kültür, eğitim, sosyal alanlarda yapmakta olduğu hizmetlerini bir şemsiye altına topladı. Kendisini ve aile fertlerinin ismini taşıyan sekiz okul yaptırdı. Vakıf her yıl dünyanın en saygın ödüllerinden biri olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nı düzenliyor, Genç İletişimciler Yarışması ile de iletişim öğrenimi görenlere destek veriyor. Ayrıca verdiği Aydın Doğan Ödülü'yle edebiyattan müziğe, mimarlıktan sosyal bilimlere kadar çeşitli kültür ve sanat alanlarına da destek oluyor.

Kurduğu Doğan Medya Grubu ile, Posta, Hürriyet, Radikal, Fanatik, Referans ve Hürriyet Daily News gazetelerini; ayrıca Kanal D, CNN Türk'ün de içinde bulunduğu 21 televizyon kanalını bünyesine kattı. Yine bunların yanı sıra Petrol Ofisi şirketini de holding bünyesine katmıştır. 1998 yılında medyada daha yetenekli elemanlar yetiştirebilmek için Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesini açtı. Medya Holding bünyesinde de 50'nin üzerinde şirketin sahibidir.

Aydın Doğan ve şirketlerinin hızlı yükselişi ile ilgili olarak Türkiye Başbakanı başdanışmanı Yiğit Bulut katıldığı bir televizyon programında "1994 yılında 90 günlük sürede yüzde 50 net faizle bono çıkarıldı. Bu havuza devlet varlığının yarısı aktarıldı ve bu havuzdan Türkiye’nin sanayi ve medya şirketleri el değiştirdi. Tansu Çiller devletin varlığının yarısını 5 bin kişiye verdi. Bu resmen bir soygundur" demiş, iş adamı Cem Uzan 2013 yılında Taraf gazetesine demeç verdiği bir demeçte Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın kendisinden rüşvet teklif ettiğini iddia etmiştir.

Doğan Yayın Holding, Doğan Holding bünyesinde bulunan gazete, dergi, kitap, radyo ve televizyon yayıncılık, yapımcılık, basım, dijital medya, dağıtım, perakende ve alternatif telekom alanlarında faaliyet gösteren bir şirkettir. 1980 yılında kurulmuştur.

Yönetim kurulu başkanı: Begümhan Doğan Faralyalı

Yürütme komitesi başkanı: Mehmet Ali Yalçındağ

Yürütme komitesi başkan yardımcısı: Ertuğrul Özkök

Yönetim kurulu üyeleri: Soner Gedik, Ahmet Toksoy, Nuri Çolakoğlu, Barbaros Hayrettin Çağa, Cem Duna

Bağımsız yönetim kurulu üyesi: Prof. Dr. Hubert Burda

Kaynak: Diyarbakır Söz