Görüş Bildir

Esnaf Siftah Yapamıyor?

Diyarbakır'da esnaf ziyareti yapan HÜDA PAR GİK üyesi Vedat Turgut, birçok esnafın dükkânlarını günü birlik açmasına rağmen, siftah yapmadan kapattıklarını söyledi.

Esnaf Siftah Yapamıyor?

HÜDA PAR GİK üyesi Vedat Turgut ve beraberindeki heyet, Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde esnaf ziyareti yaparak, esnafın sorun, sıkıntı ve taleplerini dinledi.

Türkiye’de yaşanan ekonomi darboğa, istikrarsızlık, vergilerin ve zamların artmasından kaynaklı birçok mağduriyetin olduğunu söyleyen Turgut, esnafın sattığı ürünü, bir daha aynı fiyata alamadığını belirtti.

Esnaf ziyaretinde esnafın sıkıntı ve talepleri ile yaşadıkları mağduriyetleri not aldıran Vedat Turgut,  sorunları, muhataplarına resmi yollarla iletmeye çalışacaklarının altını çizdi.

“GEÇİMİNİ SAĞLAYAMAYAN ESNAFLAR VAR”

Ziyaretlerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Turgut, 5 Nisan Mahallesi’nin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirterek, kentsel dönüşümün olmaması durumunda halkın ve esnafın mağduriyetler yaşayacaklarını söyledi.

Turgut, “11 Nisan 2017 tarihinde Bağlar’da patlatılan bombanın eserinin görüldüğü yerdeyiz. Bugün de Emek Caddesi esnafını ziyaret ederek kendilerini tek tek dinledik. Ziyaretimizin sonucunda şunu gördük ki; esnafımız hakikaten mağdurdur.   Şu an birçoğu siftah yapmadan dükkânlarını kapattığını, hatta bir aya yakındır dükkânlarını günübirlik açmasına rağmen, siftah yapmayan ve dolayısıyla geçimini sağlayamayan esnaflar olduğunu gördük.” dedi.

Bağlar 5 Nisan Mahallesinin nüfusunun takriben 70 bin olduğunu ve mahallenin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyleen Turgut, “Bu kentsel dönüşüm yapılmadığı müddetçe esnafımız mağduriyetler yaşamaya devam edecektir. Birçok esnaf dükkânlarını kapattığını veyahut da kapatmak durumunda kalacağını biz de müşahede ettik.” dedi.

“KREDİYLE ÇİFTÇİLERİMİZİN ZARARLARI TAZMİN EDİLMELİ”

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçilerin mağdur olduğunu söyleyen Turgut, yetkililerin teşvik kredisiyle ve zararların tazminiyle çiftçilere yardımcı olmaları durumunda devletin de milletin de bunun faydasını göreceğini belirtti.

Turgut, “Malumunuz şu an Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde iklim olarak ciddi bir kuraklık yaşanmaktadır. Ve bu kuraklığın etkisiyle şu an çiftçilerimiz maalesef ürünlerinin bozulduğunu, Şanlıurfa, Mardin gibi bazı illerimizde tekrardan o bozulan tohumların çıkarılıp yeniden tarlaların sürüldüğünü duymaktayız. Bu da ileride sıkıntıyla karşılaşacağımızı göstermektedir. Zira neredeyse gelirinin yüzde 70’i tarım olan bölgedeki insanlarımız bunun mağduriyetini yaşayacaklar. Yetkililerin şimdiden bunun tedbirini almaları, belki de teşvik kredisiyle ya da zararların tazminiyle şimdiden bir tedbir düşünmesi lazım. Çiftçilerimize yardımcı olunursa ve halkımıza bu yansırsa bunun faydasını görecekler.” İfadelerini kullandı.

“ESNAF SİFTAH YAPMADAN DÜKKÂN KAPATIYOR”

Türkiye’nin istikrara kavuşması gerektiğini söyleyen Turgut, aksi taktirde esnaf, dükkânlarını kapatmak zorunda kaldığında bu durumun en çok hükümeti etkileyeceğine işaret etti.

Turgut sözlerini şöyle bitirdi: “Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa sınır bölgesinde bulunan illerdir. Şu an sınır kapılarının kapalı olması, kapılardan geçen malzemelerin kısıtlanması, hatta vergilerin artırılması elbette ki bölge ticaretini de  olumsuz etkilemektedir. Yetkililerin buna bir çözüm bulmaları gerekmektedir. Ülkenin istikrara kavuşması lazım. Zira ülke istikrara kavuşmazsa, yani esnaf aç kalırsa, siftah yapmadan dükkân kapatırsa bu, yarın öbürgün başta hükümeti olumsuz etkileyecektir.”

HÜDA PAR olarak halkın sorunlarını dinlemeye devam edeceklerini belirten Turgut, “Biz bire bir esnafımızla, halkımızla görüşmeye devam edeceğiz. Onların sorunlarını dinleyip imkânlar dâhilinde yapabileceklerimizi yapacağız, yapamadıklarımız ise yetkililerle görüşüp halkın mevcut sorunlarının giderilmesini talep edeceğiz. Çözülmediyse, basın üzerinden halka ve yetkililere şikâyet edeceğiz” (İLKHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi