Evlilik programlarının sahteciliğini kaldıramayan RTÜK, yayın kaldırma konusuna da el attı

Evlilik programları hakkında ortaya atılan yayından kaldırılacak iddiaları tamamlandı. RTÜK Başkanı Prof. İlhan Yerlikaya; yakın zamanda meclise sunmak üzere olduğu, evlilik programları beyannamesini açıkladı. İzdivaç programları hakkında yasa çıkarılacağını ima eden RTÜK, evlilik programları kalkacak mı dedirtti! Peki ya evlilik programları kaldırılıyor mu? Çığrından çıkan evlilik programları için son nokta ne olacak?

Evlilik programlarının sahteciliğini kaldıramayan RTÜK, yayın kaldırma konusuna da el attı

Evlilik programları hakkında ortaya atılan yayından kaldırılacak iddiaları tamamlandı. RTÜK Başkanı Prof. İlhan Yerlikaya; yakın zamanda meclise sunmak üzere olduğu, evlilik programları beyannamesini açıkladı. İzdivaç programları hakkında yasa çıkarılacağını ima eden RTÜK, evlilik programları kalkacak mı dedirtti! Peki ya eevlilik programları kaldırılıyor mu? Çığrından çıkan evlilik programları için son nokta ne olacak?

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen "Yönetim Çalıştayı"nda konuşan RTÜK Başkanı Yerlikaya, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile ilgili bir kanun çıkartma hazırlığı yapıldığını, bu konuyla ilgili bir taslak hazırlığı olduğunu ve yakın bir zamanda taslağın Meclis'e geleceğini söyledi. Radyo ve televizyonları düzenleme ve denetleme yetkisinin seçim dönemlerinde YSK'ya verildiğini hatırlatan Yerlikaya, "Son seçimlerde televizyon kanallarına orantısız olan değişik cezalar geldi. Bunlar RTÜK'ün verdiği cezalar değil, kurumumuz sadece sekretarya görevi gördü" diye konuştu.

'TEK KANAL DÖNEMİNDEN KALMA'

Söz konusu cezalara neden olan kanunun temelinde "eskimişliğin" yattığına işaret eden Yerlikaya, bu yasanın ilgili maddesinin TRT'nin tek kanal olduğu dönemlerden kaldığını kaydetti.Yerlikaya, "Tüm partiler televizyondan eşit oranda istifade edebilsinler diye bu kanun maddesi konulmuş. Ancak aradan uzun yıllar geçti. Değişlik ortamlarda bin 700'e yakın radyo ve televizyon yayın yapıyor. Böylesine çoğulcu bir ortamda ilgili yasa eskimiş durumda. Her partinin kendisini ifade edebileceği bir veya birden fazla radyo televizyon kanalı var. Bu yasanın değişmesi gerektiği kanaatindeyim" dedi.

'BAKANLIK YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞÜYORUZ'

Bazı televizyon dizileri ve evlilik programlarıyla ilgili çok şikayetler aldıklarını vurgulayan Yerlikaya, bu konularda paydaşlarıyla istişare ederek bazı uygulamalar yapmayı planladıklarını belirtti. Yerlikaya, bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarına değindi. Dizi yapımcıları ve yayıncılarla zaman zaman bir araya gelmeyi istediklerini dile getiren Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle evlilik programları çığırından çıktı. Buralarda çok kötü şeyler oluyor. Ağzımıza alamayacağımız şeyler söyleniyor. Evlilik programlarındaki o sözlerin bazılarını burada söylesem ve bunlar televizyonda yayınlansa RTÜK olarak o kanala kapatma cezası vermemiz gerekir. İş o kadar kötü boyutlara gidiyor. Yayıncı arkadaşları uyarıyoruz, bu konuda RTÜK'ün de milletimizin de hassasiyeti var."

Evlendirme programları yayından kaldırılsın

KA.DER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, televizyon yönetiminin hem hukuk önünde hesap vermesi hem de kadınlardan özür dilemesi gerektiğini; evlilik programlarını da bir daha başlamamak üzere yayından kaldırılmasını istedi.

Aydın, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Pek çok dizide ve eğlence programında kadın bedenini nesne olarak kullanmanın, kadın cinsiyetini aşağılamanın en pespaye örneklerini sergileyen Türk televizyon kanallarından biri büyük bir skandala imza attı.

Fox TV, 'Su Gibi' isimli evlendirme programında 15 yaşında bir kız çocuğunu 'gelin adayı' olarak ekrana getirdi ve kendisinden çok yaşlı bir erkekle evlendirmeye kalktı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) verdiği 500 bin TL para cezası ile 'olaydan sıyrılan' Fox TV'yi kınıyoruz.

'Türk Ceza Kanunu'na göre suç olan sübyancılığı, küçük kızların evlendirilmesini' meşrulaştırmaya çalışarak kanunları da çiğneyen Fox TV'nin tüm kadınlardan özür dilemesini istiyoruz. Kanunları hiçe sayan Fox TV hukuk önünde de hesap vermelidir.

Her gün ayrı bir rezilliğin yaşandığı evlilik programları "bir daha başlamamak üzere" kaldırılmalıdır."

RTÜK ceza vermişti

Songül Karlı ve Uğur Arslan'ın sunduğu "Su Gibi" programına 1996 doğumlu bir kız çocuğunun "gelin adayı" olarak çıkarılıp 45 yaşındaki bir erkekle buluşturulmasının ardından RTÜK, Fox TV'ye 500 bin lira para cezası verilmesini kararlaştırdı.

RTÜK Üst Kurul üyeleri programı "Yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmaması" ilkesine aykırı buldu.

RTÜK Üyesi Hülya Alp ise, programda yaşananların aynı zamanda Medeni Kanun'a da aykırı olduğunu vurguladı; "Programda hem bir çocuk istismarı örneği sergilenmiş hem de reşit yaştaki insanların evlenebileceği hükmünü taşıyan yasa ihlal edilmiştir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler