G20'de Almanya'dan Türkiye'ye mesaj

Almanya Başakanı Merkl'den flaş Türkiye açıklaması. Almanya Başbakanı Merkel, G20 zirvesi kapsamında Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu

G20'de Almanya'dan Türkiye'ye mesaj

Almanya Başakanı Merkl'den flaş Türkiye açıklaması. Almanya Başbakanı Merkel, G20 zirvesi kapsamında Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu. Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Liderler Zirvesi'ne katkılar sunduğunu, zirvede Türkiye’nin sığınmacılara yönelik yaptıklarının takdir edildiğini söylerken, 'Türkiye'deki genel gelişmeler ve Alman vekillere İncirlik’e ziyaret izni verilmemesi konularında büyük görüş ayrılıkları olduğunu gördük' dedi.

Merkel, G20 Liderler Zirvesi’nin sonunda dönem başkanı olarak düzenlediği basın toplantısında, zirvede ele alınan konuları değerlendirdi ve soruları yanıtladı. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili görüşmesine ilişkin soru üzerine Merkel, Erdoğan’ın talebiyle görüşmenin yapıldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın burada tüm zirve gündemine yoğun şekilde angaje olduğunu söylemek istiyorum. Katkılarını sundu. Sığınmacılarla ilgili Türkiye'nin yaptıklarını takdir ettik. Kendisi de göç konulu müzakerede buna işaret etti."

İkili görüşmenin, derin farklılıkları bulunduğunu gösterdiğini belirten Merkel, “Görüşmede, tutuklamalar, Türkiye’deki genel gelişmeler ve Alman vekillere İncirlik’e ziyaret izni verilmemesi konuları gündeme geldi. Bu konularda büyük görüş ayrılıkları bulunduğunu gördük.” dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) eylülde planladığı referanduma ilişkin bir soruya da Merkel, "Ben, Kürt bölgelerinin Irak’ın bir parçası olduğundan yanayım. Bunu Kürtler de iyi biliyor. Bu verdiğimiz desteğin de koşulu. Bunu, Irak’taki Kürtlere yönelik tüm görüşmelerde ifade ediyoruz." yanıtını verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz