Görüş Bildir

Göçerlerin yayladaki zorlu yaşamı

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Batman ve Diyarbakır'daki köylerden, Muş'un serin yaylalarına doğru yola çıkan göçerlerin yaşamı zaman zaman zor şartlarda sürüyor.

Göçerlerin yayladaki zorlu yaşamı
Muş- Diyarbakır arasında bulunan Zengök Köyü bölgesine yerleşen yaylacılar, yaz sonuna kadar hayvancılık faaliyetlerini burada sürdürecek. Yaklaşık bir ay önce bölgeye gelen ve aynı aileden olan yaylacılar, Ramazan ayı olmasına rağmen sabahın erken saatlerinde iş başı yapıyor. Saat 04.30'da kalkıp hayvanları otlatmaya götüren yaylacılar, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa hayvanlarının sağımını yapıyor. Yaylacılar sağdıkları sütleri bidonlara doldurduktan sonra belirli aralıklarla gelen mandıracılara sütlerini satıyor. Mutfak, gıda malzemeleri ve yattıkları yerler için ayrı ayrı çadırlar kuran yaylacılar, günde sadece 3-4 saat dinlenebiliyor. Hayvan sağımı ve otlatma işini zor olduğu için erkekler üstleniyor. Kadınlar ise hayvanların sağımında erkeklere yardım ederken çocukların bakımı ile iftar ve sahur hazırlıkları yapıyorlar.
Batman'dan geldikleri Muş'ta ot durumunun iyi, havanın ise serin olması yüzünden yaz sonuna kadar burada kalacaklarını bildiren Vedat Işık, yaylalarda erkeklerin özellikle süt sağımı ve hayvan otlatma işini üstlendiklerini söyledi. Çadır ve eşyalarını katır ile eşekler taşıdıklarını hatırlatan Vedat Işık, şunları söyledi:
"Batman'dan iki ayda Muş'a geldik. Dört aileyiz ve 2 bin koyunumuz var. Bizde kadınlar değil erkekler koyunları sağar. Günde 300'e yakın koyun sağarım. Şimdi oruçlu olduğumuz için zorlanıyorum. Kışın koyunları köylerde besliyoruz, yazın ise yaylalara geliyoruz. Yayla yaşantısı güzel. Havası serin, ot, çok. Koyunlara neresi iyiyse bize de iyidir.


Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi