Gönüllü doktorların Şırnak Cizre'ye girişleri yasaklandı

izre'de bir binanın bodrumunda mahsur kaldıkları belirtilen 19 yaralı 9'uncu günde de hastaneye kaldırılamadı. Yaralıları almak üzere yola çıkan gönüllü 14 sağlıkçının Cizre'yi girişine güvenlik güçlerince izin verilmedi. Aralarında yaralıların annelerinin de olduğu 11 kadın ise söz konusu binaya yürümek gitmek istedi ancak gözaltına alındılar. Şırnak Valiliği 10 ambulansın bina yakınında olduğunu, şu ana kadar yaralılardan gelen olmadığını bildirdi.

Gönüllü doktorların Şırnak Cizre'ye girişleri yasaklandı

izre'de bir binanın bodrumunda mahsur kaldıkları belirtilen 19 yaralı 9'uncu günde de hastaneye kaldırılamadı. Yaralıları almak üzere yola çıkan gönüllü 14 sağlıkçının Cizre'yi girişine güvenlik güçlerince izin verilmedi. Aralarında yaralıların annelerinin de olduğu 11 kadın ise söz konusu binaya yürümek gitmek istedi ancak gözaltına alındılar. Şırnak Valiliği 10 ambulansın bina yakınında olduğunu, şu ana kadar yaralılardan gelen olmadığını bildirdi. Valilik, bugünkü çatışmalarda 5 güvenlik görevlisinin de yaralandığını açıkladı.

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde Cudi Mahallesi Bostancı Sokak’taki 23 numaralı apartmanın bodrumun katında 9 günden bu yana çıkamadıkları söylenen yaralıları almak için ilçeye gitmek isteyen Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası’nın (SES) ekibinin ilçeye gitmesine izin verilmedi. 9 doktor, 4 hemşire ve 1 ambulans şoföründen oluşan gönüllü ekip, İdil İlçesi’nden döndü.

Sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Cizre’de, Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 numaralı apartmanın bodrumunda bulunduğu söylenen 6 ceset ve 19 yaralıyla ilgili 9 gün önce başlayan kriz yeni boyut kazandı. Resmi makamların gönderilen ambulanslara ateş açıldığını, HDP’lilerin de yaralıların ölüme terk edildiğini söyleyerek eylem yaptığı olayın çözümü için sivil toplum kuruluşları devreye girdi.

GÖNÜLLÜ 14 SAĞLIKÇI GİTMEK İSTEDİ

Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası’nın (SES) Cizre’ye gönderdiği gönüllü sağlıkçılardan oluşan heyet, Cizre’de bodrum katında bulunduğu söylenen yaralıları almak üzere dün Diyarbakır’dan yola çıktı. Yaralıları bulundukları bodrumdan çıkarıp Devlet Hastanesi’ne nakledeceklerini söyleyen 14 kişinin bulunduğu ekip, Şırnak’ın İdil İlçesi’ne 10 kilometre uzaklıkta askerler tarafından durduruldu. Şırnak Valiliği’nin talimatı olduğunu söyleyen güvenlik görevlileri, sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre’ye gidişlerine izin verilmeyeceğini söyledi. Yapılan görüşmelere karşın Cizre’ye gidiş izni verilmediğini söyleyen TTB ve SES üyesi sağlıkçılardan oluşan ekip, Mardin’in Midyat İlçesi’ne döndü.

“GİRİŞİMİZ ENGELLENDİ”

Ekipte bulunan Dr. Vahhac Alp, amaçlarının Cizre’deki yaralıları bulundukları yerden alıp hastaneye nakletmek olduğunu ancak, askerlerin hiç bir resmi yazı olmadan kendilerini engellediğini söyledi. Dr. Alp, şöyle dedi:

“Bizi durdurdukları gibi normal şartlarda geçişleri serbest olan sivillerin geçişine de izin verilmedi. Biz kendilerine Türkiye’nin altında imzası olan Cenevre Sözleşmesini ihlal ettiklerini söylememize, Kızılhaç sembolü taşıyan söz konusu araç ve gönüllü personelin çatışma alanlarına girmeleri gerektiğine belirtmemize rağmen bize izin verilmedi. HDP, CHP, TTB, SES, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı nezdinde görüşmelerimiz sürüyor. Sivil vatandaşların mağdur olmaması için Midyat ilçesine geri dönüyoruz. Görüşmelerin seyrine göre hareket edeceğiz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz