Görüş Bildir

Hatay Yayladağında şehit düşürülen asker Mustafa Uygun'un nasıl öldürüldüğü şaibesi araştırılıyor! 4 gözaltı

Hatay Yayladağı'nda kaçak göçmenlerle mücadelesi sırasında çıkan arbede de şehit düşen sözleşmeli onbaşı Mustafa Uygun'un (22)'un şehit düşmesine ilişkin çok çelişkili ifadeler bulunmakla birlikte, Mustafa Uygun'un şehit edilmesi sonrasında 4 kişinin gözaltına alındığı Hatay Valisi Ercan Topaca açıkladı! Öte yandan Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin'de taziyelerini iletti

Hatay Yayladağında  şehit düşürülen asker Mustafa Uygun'un nasıl öldürüldüğü şaibesi araştırılıyor! 4 gözaltı

Hatay Yayladağı'nda kaçak göçmenlerle mücadelesi sırasında çıkan arbede de şehit düşen  sözleşmeli onbaşı Mustafa Uygun'un (22)'un şehit düşmesine ilişkin çok çelişkili ifadeler bulunmakla birlikte, Mustafa Uygun'un şehit edilmesi sonrasında 4 kişinin gözaltına alındığı Hatay Valiliği tarafından açıklandı

Hatay Valisi Ercan Topaca, Yayladağı ilçesi Güveççi Mahallesi Suriye sınırında, sözleşmeli er Mustafa Uygun'un, kaçak sınır geçişi yapmak isteyenlere müdahale ederken ormanlık ve çalılık alanda şehit edilmesiyle ilgili olarak 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Vali Ercan Topaca, beraberinde İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ile yaptığı açıklamada, dün akşam acı bir olay yaşandığını ve sözleşmeli onbaşı Mustafa Uygun'un (22) şehit olduğunu ifade ederek, "Olay, 19.15 civarında, Güveççi Hudut Karakolu'nun çok yakın bir noktasında meydana geldi. 'Askerimiz, kaçak sınır geçişi yapmak isteyenlere müdahale ederken biraz ormanlık ve çalılık alanda askerimizin şehit edildiği anlaşıldı. Olayın hemen arkasından konunun araştırılmasıyla ilgili adli ve idari çalışmalar başlatıldı. Birtakım tedbirler de almak suretiyle faillerin bulunması için arama tarama faaliyetleri başlatıldı" dedi.

Olayın aslının insan ticareti yapanlar vasıtasıyla işlenen bir cinayet olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Vali Topaca, şöyle devam etti:

"Çünkü o bölge gerek Suriye gerek Türkiye tarafında bu tür faaliyetleri yapmak isteyen çok sayıda kişinin olduğu bir bölgedir. Aldığımız tedbirler vardı. Biliyorsunuz 276 kilometre sınırımız var. Sınırın bir kısmına duvar yapıldı, duvar olmayan yerlerden veya duvarlara merdiven dayayarak atlamaya çalışan çok sayıda insan var. Ortalama günlük bu bin, bin 500 kişiye kadar da çıkıyor yakalanan. Her gün ortalama 500 kişi civarında yakalanıyor. Tabi bu kadar geniş sınır içerisinde ormanlık alanlardan da zaman zaman boşluklardan yararlanarak Türkiye tarafına geçişler var. Geçişler insan ticareti yoluyla oluyor. Suriye tarafında bu işi organize eden bir ekip var. Onları da takip ediyoruz. Onlara destek olan Türkiye tarafından da bazı kişilerin olduğunu biliyoruz. Bu olayda da bunların bağlantılı olduğunu gösteriyor."

Bu kapsamda dün akşamdan beri yapılan çalışmalarda, olayla ilgili olduğunu düşünülen 4 kişinin gözaltına alındığını ve sorgularının devam ettiğini belirten Vali Topaca, "Askerimizin silahını da alıp gitmişlerdi. Sabahki arazi aramasında silah bulundu. Onun bulunması önemli bir delil olacaktır. Bütün boyutlarıyla konu inceleniyor" diye konuştu.

Topaca, il jandarma, emniyet ortak bir çalışma yaptıklarını, kısa süre içerisinde olayın aydınlatılacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Hatay’ın Yayladağı ilçesinde insan kaçakçılarına müdahale ederken şehit edilen Denizlili Sözleşmeli Er Mustafa Uygun’a Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başsağlığı ve sabır diledi.

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Hatay’da sınır güvenliğini sağlarken şehit olan sözleşmeli Er Mustafa Uygun için bir taziye mesajı yayınlayarak üzüntülerini dile getirdi.

Başkan Gürlesin,’’ Mehmetçiğimiz Hatay’ın Yayladağı ilçesinde insan kaçakçılarına müdahale ederken, yaşanan boğuşma sırasında şehit edildiğini öğrendik. Şehidimiz, vatanını, milletini korumak, savunmak, saldırıları püskürtmek için Suriye sınırındacanını gözünü kırpmadan feda etmiştir. Bu vahşice hain saldırıyı gerçekleştirenlerin muhakkak cezaları misli misli verilecektir. Onların yanına bırakılmayacaktır. Kahraman askerimize hain pusular kurarak ülkemizi bölmeye çalışan ve kaos ortamına sürüklemek isteyen hainler, asla amacına ulaşamayacaktır. Milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğüne yönelik yapılan her türlü saldırı hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu menfur saldırıda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, şehidimizin annesi Keziban Uygun, babası Cevdet Uygun başta olmak üzere değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımıza ve yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır diliyorum’’dedi

Yayladağı, Hatay'a bağlı ilçedir ve Türkiye'nin coğrafi olarak en güneydeki ilçesidir. 36°- 42° paralelleri arasındaki Türkiye'nin 36'ncı paraleline yakındır. Yayladağı sınır kapısı ve gümrüğü Türkiye'nin Suriye'ye açılan kara kapılarındandır. Komşu ilçeleri;Altınözü, Samandağ ve merkez ilçe Antakya'dır.h

İlçe merkezinin 9. ve 10. yüzyılda kurulduğu sanılmaktadır. Avar Türkleri’nden Savcılar Boyunun başı Kasım Bey bu toprakları Bizans’tan alıp bir cami, bir köprü ve bir okul yaptırmıştır. Kasım Bey Cami ve Kasımbey Köprüsü bugüne kadar ulaşmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilçeye Ordu-Muradiye isimleri verilmiştir. Yavuz Sultan Selim döneminde bu bölgeye Türkleri yerleştirmiştir. Yavuz Sultan Selim Mısır Seferi dönüşünde burada ordusu ile birlikte konakladığı için buraya “ordu” denilmiştir. 1918’de İngilizler, daha sonra Fransızlar tarafından işgal edilen Hatay, 1938’de Bağımsız Hatay Cumhuriyeti’ne katıldı. 1940’da adı “Ordu” ile karıştığı için “Yayladağı” olarak adı değiştirildi. Bu adı “Yayladağı” isimli dağından almıştır. Hatay’ın kurtuluş günü olan 23 Temmuz Yayladağı’da kurtuluş günü olarak kutlar.

Yayladağı ilçesi Hatay’ın güneyine düşmektedir. İlçenin doğusunda ve güneyinde Türkiye-Suriye sınırı bulunur. Kuzeybatıda Samandağı, kuzeyde Antakya ile komşudur. Alanı 366 km²’ dir. Denizden yüksekliği ise 450 m’dir.

 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir