İstanbul'u bu kez de lodos fırtınası vurdu! Bacalar tüttü, deniz seferleri durdu! İstanbullular fırtınada uçtu

Ülkenin batı kısımlarını etkisi altına alan lodos fırtınasının hızı saatte 50 km'yi aşarken, İstanbul'da hayat adeta durdu. Deniz seferlerinin iptal edildiği lodos fırtınası sonrasında İstanbullular yollarda yürümekte bile zorlandılar

İstanbul'u bu kez de lodos fırtınası vurdu! Bacalar tüttü, deniz seferleri durdu! İstanbullular fırtınada uçtu

Ülkenin batı kısımlarını etkisi altına alan lodos fırtınasının hızı saatte 50 km'yi aşarken, İstanbul'da hayat adeta durdu. Deniz seferlerinin iptal edildiği lodos fırtınası sonrasında İstanbullular yollarda yürümekte bile zorlandılar

İstanbul'da etkili olan lodos denizde dev dalgalar oluşturdu. Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy sahillerinde zaman zaman boyu 3-4 metreyi bulan dalgalar oluştu. Dev dalgalar ve kuvvetli rüzgar deniz ulaşımını da etkiledi. Bazı seferlerde aksamalar yaşandı.

METEOROLOJİ'DEN KRİTİK UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada ise, "Güney yönlerden rüzgarların bu gece saatlerinde kuzey iç ve batı kesimlerde kuvvetli (30-50 km/saat), Marmara'nın batısında yer yer fırtına, Perşembe Marmara, Ege, Karadeniz İç Anadolu ile Akdeniz bölgesinde kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (50-80 km/saat yer yer 90 km/saat) esmesi bekleniyor. Cuma günü de rüzgarın doğu bölgelerde güneyli yönlerden kuvvetli yer yer fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Kuvvetli rüzgarların oluşturabileceği başta soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler olmak üzere, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denilmişti.

İGDAŞ ZEHİRLENMELERE KARŞI UYARDI

İGDAŞ, bugün akşam saatlerinden itibaren İstanbul genelinde kuvvetli lodosun etkili olacağını, yarından itibaren ise lodosun etkisini artırarak fırtınaya dönmesinin beklendiğini belirterek, vatandaşları muhtemel baca gazı zehirlenmelerine karşı uyardı. İGDAŞ'tan yapılan açıklama şöyle: "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre bugün akşam saatlerinden itibaren İstanbul genelinde kuvvetli lodos etkili olacaktır. Lodosun Perşembe gününden itibaren etkisini artırarak fırtınaya dönmesi beklenmektedir. Rüzgarın etkisi ile oluşabilecek karbonmonoksit (baca gazı) zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının, cihazlarını kullanırken dikkatli olmaları gerekmektedir. Bacaların sızdırmazlığı ve çekişi mutlaka kontrol ettirilmelidir. Ayrıca doğalgaz kullanıcılarının kombi, soba, şofben gibi yakıcı cihazların bulunduğu mekanda yatmamaları da önem arz etmektedir. Cihazların bulunduğu mek?ndaki hava alışverişini sağlayan menfezlerin de kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın bu konuda gereken hassasiyeti göstermelerini bekler, sağlıklı ve konforlu günler dileriz."

ÇANAKKALE'DE FIRTINA VE YAĞMUR ETKİLİ OLDU

ÇANAKKALE'de gece yarısı kuvvetli esmeye başlayan lodos, ada seferlerini olumsuz etkilerken; Sabah aniden başlayan sağanak yağmur ise kentte yaşayanlara zor anlar yaşattı. Meteorolojinin yaptığı uyarılar sonrası kuvvetli lodos, Çanakkale'de gece yarısından itibaren etkili olmaya başladı. Gökçeada'dan Kabatepe'ye saat 07.00 ve bozcaada'dan Geyikli'ye saat 07.30 seferleri, fırtına nedeniyle yapılamadı. Ayrıca, Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. tarafından Kabatepe'den Gökçeada'ya saat 10.00 ve Geyikli'den Bozcaada'ya saat 10.00 seferlerinin de fırtına nedeniyle yapılamayacağı duyuruldu. Yine Çardak-Lapseki arasındaki feribot seferleri de saat 01.00'den itibaren sabaha kadar yapılamadı. Lapseki-Gelibolu, Çanakkale-Eceabat ve Çanakkale-Kilitbahir arasındaki feribot seferlerinde herhangi bir aksama yaşanmadı.

LODOS BİTERKEN YAĞMUR BAŞLADI

Sabaha dek etkili olan lodos fırtınası saat 08.30'da aniden bastıran kuvvetli sağanak yağmurla etkisini yitirdi. Ancak yağmur, okula gitmek üzere evlerinden çıkan öğrenciler ile işlerine gitmek için yollara koyulan vatandaşlara zor anlar yaşattı. Sağanak yağış, kısa sürede bazı caddelerde su birikintisine neden oldu.

ÇAMUR DENİZİN RENGİNİ DEĞİŞTİRDİ

Çanakkale'de bu sabah etkili olan sağanak yağmurla birlikte karadan denize çamur aktı. Kent merkezindeki Kordon boyunda, sahilden yaklaşık 200 metre açığa kadar olan bölümde, denizin rengi kahverengiye büründü. Aynı şekilde, Lapseki İlçesi'nde de yağmur suları nedeniyle denizin küçük bir bölümünde denizin rengi kahverengi oldu. Çanakkale-Bursa Karayolu'nun Lapseki İlçesi içinden geçen bölümünde ise duble yolda biriken yağmur suları ise sürücülere zor anlar yaşattı.

BURSA'DA 75 KİLOMETRE HIZLA ESTİ

BURSA'da hızı saatte 75 kilometreye ulaşan lodos, yaşamı olumsuz etkiledi. Fırtına deniz ulaşımının aksamasına neden olurken, çok sayıda tabela ve trafik lambası direği devrildi. Karbonmokoksit gazından zehirlenen çok sayıda kişi de hastaneye kaldırıldı.

Marmara Bölgesi'ni 2 günden bu yana etkisi altına alan şiddetli lodos nedeniyle BUDO ve İDO seferleri iptal edildi. BUDO, saat 10.45 İstanbul (Kabataş)- Bursa (Mudanya) seferi. 12.30'daki İstanbul (Kabataş)- Bursa (Mudanya) seferi. 09.30 Armutlu (İhlas)- İstanbul (Kabataş) seferi. 12.00 Bursa (Mudanya)- İstanbul (Kabataş) seferini hava muhalefeti nedeniyle iptal etti. İDO'nun da 10.30 Bursa-Yenikapı-Kadiköy seferi yapılamazken, 11.40 Kadikoy-Yenikapı-Bursa seferi. 14.30 Yalova / Kartal seferi. 18.30 Bostancı - Yenikapı - Bandırma seferleri iptal edildi. Hızı zaman zaman saatte 75 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Bursa kent merkezinde çok sayıda tabela ve trafik lambası direği devrildi. Şehreküstü metro istasyonu yanındaki yabancı dil eğitim merkezinin tabelası ikinci kattan aşağıya düştü. Tabelanın düşmesi sonucu park halindeki bir araç zarar gördü. Kömür sobasını yakarak yatan ve lodos nedeniyle karbonmonoksit gazından zehirlenen çok sayıda kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Meteoroloji yetkilileri, şiddetli lodosun yarın akşam saatlerine kadar devam edeceğini belirtti.

Kaynak: DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz