İşyerini sattı, 16 yılda 71 ülkeyi gezdi

Mersin'li makina mühendisi 55 yaşındaki Osman Bülent Demirağ, dünyayı gezme hayali peşinde 16 yılda 71 ülkeye gitti.

İşyerini sattı, 16 yılda 71 ülkeyi gezdi

Modern Evliya Çelebi olarak nitelendirilen 2 çocuk babası Osman Bülent Demirağ, gidip gezdiği yerlerle ilgili gezi yazıları da kaleme aldı. Zaman zaman fotoğraf derneklerinin düzenlediği gezilere gönüllü rehberlik yapan Demirağ, 45 yaşından sonra da İngilizce öğrendi. Gezginlerin mutlaka pratik zekalı olması gerektiğini belirten Demirağ, 16 yıl önce çelik konstrüksiyon inşaatlar yapan firmasını satarak yola çıktığını söyledi. Gezginliği ortaokul yıllarından bu yana kendine bir hedef olarak belirlediğini kaydeden Demirağ, "O yıllarda, okuyacağım ve çok çalışacağım, belli bir maddi güce eriştikten sonra çalışma hayatını bırakıp, sırt çantası alıp dünyayı gezeceğim demiştim. Bunu yaklaşık 16 yıl önce gerçekleştirebildim. Babam bile işi aniden bıraktığım için bana psikolojik rahatsızlığım var düşüncesiyle 'Oğlum bunlar Hipokrat yemini yapmıştır sır tutar ayıp değil gel seni psikologa götüreyim' demişti. İlk iş Alaska'ya gitmek oldu. Alaska'dan Antartika'ya kadar dikine indim. Ondan sonra Cape Town'a geçtim. Cape Town'dan Türkiye'ye kadar 17 Afrika ülkesini, kara yoluyla gezdim. Harcamadığınız para sizin değildir, emanetçi olursunuz. Mademki kazanıyorsunuz kendinize mutlaka zaman ayırınız ve mutlaka gezin"dedi.
Genelde zincirlime geziler yaptığını ifade eden Demirağ, her programının 4-5 ülkeyi kapsadığını da kaydetti. Özgürlüğüne düşkünlüğü nedeniyle gezmeyi, dolaşmayı yeni yerler keşfetmeyi çok sevdiğini kaydeden Demirağ, 71 ülke arasında sıklıkla Nepal'a gittiğini ifade etti. Çok istemesine rağmen bugüne kadar Vietnam'a gidemediğini vurgulayan Demirağ, "Vietnam hükümeti Türklere çok büyük zorluklar çıkartıyor. Normal pasaporta vize vermemek için elinden geleni yapıyor. En kısa zamanda bütün zorluklara rağmen Vietnam'a gideceğim. Aslında bu konuya Türk Dışişleri Bakanlığı'nın el atması gerekir. 'Neden bizim vatandaşımıza böyle davranıyorsunuz' diye de sormalıdır" diye konuştu.
İnsanların yoğun iş temposu ve hayatın koşuşturmasından kopmaları tavsiyesinde bulunan Demirağ şunları söyledi:
"Eski yelkenciyim aynı zamanda milli yelken hakemiyim. 4 arkadaşımla birlikte Antartika'ya gitmek istedik. 19 gün buz ve buzullar arasında bir yolculuk yaptık. Ancak hava şartları izin vermeyince geri döndük. Bu hedefimi gerçekleştiremediğim çılgınlıklarımdan biridir. Sağlık şartlarım el verirse belki bir gün bunu yeniden deneyebilirim. Dünyanın en büyük şelalelerini, çöllerini, buzullarını, Himalayalar dahil yüksek dağları gezdim, geldim. Uçlarda yaşamayı seviyorum. Sağlığım ve yaşamım el verdiği sürece, bütün dünyayı karış karış gezmeye devam edeceğim."

Kaynak: Diyarbakır Söz