İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Ne Zaman Trafiğe Açılıyor,Bakan Yıldırım'dan Sıcak Açıklama Düştü Ücreti Ne Kadar

İstanbul ile Bursa İzmir yolunu önemli ölçüde azaltacak olan İzmit Körfez geçişi köprüsünde çalışmalar hızla ilerliyor.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Ne Zaman Trafiğe Açılıyor,Bakan Yıldırım'dan Sıcak Açıklama Düştü Ücreti Ne Kadar

Ulaştırma bakanı Binali Yıldırım dev projenin ne zaman biteceği ve açılacağı hakkında çok önemli bilgiler verdi.İstanbul-İzmir arasındaki yolun 3,5 saate inmesini sağlayacak 433 kilometre uzunluğundaki projenin şu ana kadar yüzde 57'lik bölümünün tamamlandığı belirtildi. 2016 yılının Mayıs ayı içinde ulaşıma açılacağını açıkladığı İzmit Körfez Geçiş köprüsünde tabliyeler birbiri ardına döşeniyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın 2016 yılının Mayıs ayı içinde ulaşıma açılacağını açıkladığı İzmit Körfez Geçiş köprüsünde tabliyeler birbiri ardına döşeniyor. Şu ana kadar her biri ortalama 300 ton ağırlığında 11 tabliye yerlerine yerleştirilmiş durumda. Böylece köprü üzerinde 275 metrelik bölüm tamamlandı. Şantiyeye gemiyle getirilen 2 tabliyenin yerine montajı ise önümüzdeki günlerde yapılacak.

İstanbul-İzmir arasındaki yolun 3,5 saate inmesini sağlayacak 433 kilometre uzunluğundaki projenin şu ana kadar yüzde 57'lik bölümünün tamamlandığı belirtildi. Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Köprünün kara üzerindeki tabliyelerinin yerleştirilmesinden sonra geçtiğimiz Ocak ayında deniz üzerinden geçen tabliyelerin yerleştirilmesine başlandı. Şu ana kadar 5'i köprünün ortasında 3'ü de deniz üzerindeki ayaklarında olmak üzere 11 tabliye yerleştirilerek kaynak işleri tamamlandı. Her biri ortalama 300 ton olan tabliyelerin yerlerine yerleştirilmesiyle deniz üzerinde 275 metrelik bir yol tamamlanmış oldu. Öte yandan deniz yoluyla şantiyeye getirilen 2 tabliyenin ise köprünün Gebze tarafındaki yerlerine yerleştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Çalışmaların hava şartları yüzünden sekteye uğramaması için hazırlanan dev kaynak çadırları da şantiyenin Gebze bölümünde hazır olarak bekletiliyor.

433 KİLOMETRELİK PROJENİN YÜZDE 57'Sİ TAMAMLANDI

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Projesi, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometreyi kapsıyor. Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 92, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ise yüzde 86, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde yüzde 83 olmak üzere dev projenin tamamında yüzde 57'lik fiziksel gerçekleşme sağlandığı belirtildi. Projede toplam 7 bin 908 personel ile birlikte 1568 adet iş makinesinin çalıştığı öğrenildi.

GEÇİŞ ÜCRETİ ŞU AN İÇİN 35 DOLAR ARTI KDV

252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip, toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün orta açıklığının 1550 metre olacağı ve dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü 1.1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştiriliyor. Proje tamamlandığında halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor. Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ve Otoyol Projesi'nin bölgesel etkileri Bursa'da düzenlenen Emlak Zirvesi'nde masaya yatırıldı. ‘EmlakSayfasi.com.tr’ ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe İstanbul, Bursa, İzmir ve Kocaeli Emlak Odası Başkanlarının yanı sıra İnşaat Müteahhitleri ve Sanayici İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (İMSİAD) Namık Ziya Mescioğlu ve Bakyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör katıldı.

Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü olacak İzmit Körfez Geçişi'nin faaliyete açılmasıyla birlikte emlak sektöründe yaşanması beklenen gelişmelerin değerlendirildiği ve moderatörlüğünü Utku Çalışkan'ın yaptığı buluşmada, projenin bölgesel etkileri başta olmak üzere inşaat ve emlak piyasalarındaki son gelişmeler ele alındı.

Otoyol Projesinin bölgesel etkileri üzerine açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Aşa, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ile yakın kentlere olan ulaşım imkanının artacağını ve bu doğrultuda İstanbul içindeki yerleşik nüfusun bir nebze de olsa azalabileceğini söyledi. Nizamettin Aşa, “İstanbul her geçen gün göç almaya devam ediyor. Bu yüzden İstanbul'un artık yeni banliyö kentlere ihtiyacı var. Umuyorum ki körfez köprüsü ve otoyol projesi ile bu ihtiyaca yönelik yeni çözümler üretilecektir. Özellikle Bursa'ya olan yakınlığın azalması birçok İstanbullu için büyük önem arz ediyor. Bu bağlamda körfez köprüsünün faaliyete girmesiyle İstanbul ve Bursa arasında yeni bir dönemin başlayacağını söyleyebiliriz." dedi.

İzmit Körfez Geçiş köprüsü ve Otoyol projesi ile bölgesel fiyatlarda büyük bir artış yaşandığını dile getiren Bursa Emlak Müşavirleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi, özellikle arsa ve arazi bedellerinde tavan fiyat seviyesine gelindiğini söyledi. Fiyatlardaki artışın sebepleri hakkında açıklamalarda bulunan Erdal Çelebi, "Bölgesel bazda yaşanan gelişmeler emlak sektörünü doğrudan etkiledi. Başta Bursa olmak üzere, Kocaeli ve İzmir arasındaki tüm akslarda önemli bir fiyat artışı var. Sanayi alanlarının bu bölgede olması ve kentlerin batı yönlü gelişimini de göz önüne alırsak bu fiyat artışlarını doğal karşılamak gerekir. Özellikle köprünün açılması ve otoyolun devreye girmesi ile fiyatlarda yeni bir artış yaşanması kaçınılmazdır." şeklinde konuştu.

Körfez Geçiş Köprüsü ve Otoyol Projesi ile bölgesel bir yenilenmeye girdiklerini söyleyen Kocaeli Emlakçılar Derneği Alpay Hacıoğlu, yeni yatırımlarla beraber bölgenin kaderinin değiştiğini ifade etti. Yeni imar alanlarının olmaması nedeniyle Kocaeli genelinde yaşanan arsa sıkıntısının devam ettiğini söyleyen Alpay Hacıoğlu, otoyol projesi ile beraber bu sıkıntının yeni bir boyut kazandığını ve kısıtlı olan arsa stokunun fiyatları yükselttiğini söyledi. Hacıoğlu, şunları kaydetti: "Körfez Geçiş Köprüsü bölge için çok önemli bir proje. Birçok artısı olan bu büyük proje körfezin gerdanlığı olacak. Ancak karayolu ile körfezi geçen vatandaşlarımız artık köprü ile ulaşımı tercih edecek ve bu doğrultu da Kocaeli içinden geçmeyecek. Bizleri düşündüren tek nokta bu. Bunun dışında her yönüyle dünyaya örnek olacak bir projeye sahip olacağımız için mutluyuz."

İzmir emlak sektörü ve otoyol projesi hakkında açıklamalarda bulunan İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İstanbul ve İzmir arasındaki uzaklığın 7 saatten 3,5 saate inmesinin iki şehir içinde büyük bir şans doğurduğunu dile getirdi. Mesut Güleroğlu, İzmir'in son yıllarda büyük yatırım aldığını, özellikle konut sektörünün yeni cazibe merkezi olma yolunda ilerlediklerini söyledi. Güleroğlu, şu görüşleri dile getirdi: "Otoyol projesi ile dört büyük kent birbirine daha da yakınlaşacak. İstanbul'dan yola çıkan birisi 3,5 saat sonra İzmir'de olabilecek. Diğer yandan baktığınızda körfezi geçmek 6 dakika sürecek. Artık en değerli hazine olan "zaman" böylece tasarruflu bir şekilde kullanılmış olacak. İklimi, konumu ve düzenli yerleşimi ile birçok vatandaşın göç ettiği kentlerin başında gelen İzmir, otoyol projesi ile daha da çok talep görecektir."

OTOYOL PROJESİ İLE İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK

İnşaat sektörü açısından otoyol projesini değerlendiren İnşaat Müteahhitleri ve Sanayici İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ve Otoyol Projesinin bölgesel etkilerinin şimdiden kendini gösterdiğini, projelerin tamamlanması ile inşaat sektöründe yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Mescioğlu İstanbul gibi büyük bir kentin artık bu yükü taşıyamadığını ve banliyö kentler ile bu yükün hafiflemesinin gerekliliğini dile getirdi. Mescioğlu, şöyle devam etti: "Dünyaya örnek olacak bu projeler hem sektörümüz hem de vatandaşlarımız için çok kıymetli ve katma değeri yüksek projeler. Bu kapsamda baktığımızda otoyol projesinin ortaya çıkmasıyla Bursa'nın değerinin nasıl arttığını hep birlikte görüyoruz. Özellikle İstanbul'daki birçok sanayi yatırımının Bursa'ya kaymasının başlıca nedenlerinden birisi de budur. Tüm bunların yanı sıra deniz, doğa, turizm, sanayi ve ticaret gibi ana dinamiklerin merkezi konumunda olan Bursa'nın yeni otoyol projesiyle birlikte bölgesinin merkezi olması kaçınılmazdır" dedi.

Otoyol projesinin konut sektörüne olan etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulunan Bakyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör, İstanbul ve Bursa arasındaki uzaklığın azalmasıyla birlikte hızlı bir nüfus değişiminin yaşanabileceğini ve bu doğrultuda ekonomik ve nitelikli konut ihtiyacının daha da artabileceğini söyledi.

 Son yılların en büyük otoyol projlerinden birisi olan İzmir Bursa İzmit İstanbul otoyolu hakkında mahkemeden kritik karar çıktı.Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatlarından Erol Çiçek’ın açtığı dava sonucu mahkeme, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi’nin ÇED raporundan muaf sayılamayacağına karar verdi. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en önemli bölümü olan ve İstanbul-İzmir arasının 3,5 saate inmesini sağlayacak Körfez Geçiş Köprüsü’nün Mart 2016’da da ulaşıma açılacağı belirtiliyor.

Bursa’da faaliyet gösteren, Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatlarından Erol Çiçek’ın açtığı dava sonucu mahkeme, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi’nin ÇED raporundan muaf sayılamayacağına karar verdi. Mahkeme kararının uygulanmasını isteyen davacı Erol Çiçek, inşaatın durdurularak 30 gün içinde ÇED sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Erol Çiçek, 7 Temmuz 2014’te dilekçe ile Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi’nin ÇED sürecinin başlatılması talebiyle Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) aracılığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.

Bakanlık Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, 22 Temmuz 2014 tarihinde, talebe ilişkin başvuruyu 'Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi’nin ÇED sürecinden muaf olduğu' gerekçesi ile reddetti. Bunun üzerine avukat Çiçek, durumu yargıya taşıdı.

Ankara 12. İdare Mahkemesi, süreç, ilgili Anayasal düzenlemeler, uluslararası metinler, yasa ve yönetmelik değişiklikleri, konuya ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM), Danıştay kararları ve AİHM içtihadını bir arada değerlendirerek, özellikle de AYM kararlarının bağlayıcılığı ilkesini göz önüne alarak, 'artık muafiyet kapsamında düşünülemeyecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi için ÇED sürecinin başlatılması yolundaki davacı isteminin reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına'" karar verdi.Mahkeme, bakanlığın işleminin iptaline oybirliğiyle karar verdi. Taraflar kararı, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyize götürebilecek.avukat Çiçek, mahkeme kararının tebliğ edilmesi üzerine, bakanlığa başvurarak, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi’nin inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını ve ÇED sürecinin başlatılmasını, mahkeme kararının uygulanmasını istedi.

MART 2016'DA AÇILMASI PLANLANIYOR

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en önemli bölümü olan ve İstanbul-İzmir arasının 3,5 saate inmesini sağlayacak Körfez Geçiş Köprüsü’nün Mart 2016’da da ulaşıma açılacağı belirtiliyor.

Davayı açan Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatlarından Erol Çiçek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan mahkeme kararının uygulanmasını ve ÇED sürecinin başlatılmasını istedi.

Bakanlık reddetti, yargıya başvurdu

DHA’nın haberine göre Çiçek, 7 Temmuz 2014’te, ÇED sürecinin başlatılması istemiyle Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) aracılığıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, bu başvuruyu projenin ÇED sürecinden muaf olduğu gerekçesiyle reddetti. Çiçek, bu yanıt üzerine ‘ÇED sürecinin başlatılması talebinin reddini’ yargıya taşıdı.

Mahkeme oy birliğiyle iptal etti

Başvuruyu değerlendiren Ankara 12’nci İdare Mahkemesi, ‘Artık muafiyet kapsamında düşünülemeyecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi için ÇED sürecinin başlatılması yolundaki davacı isteminin reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına’ karar verdi.

Mahkeme, bakanlığın dava konusu işleminin iptaline, 2 Ekim’de oy birliğiyle karar verdi. Taraflar kararı, tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay’a temyize götürebilecek.

Çiçek, mahkeme kararının tebliğ edilmesi üzerine bakanlığa başvurarak inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını ve 30 gün içinde ÇED sürecinin başlatılmasını istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz