Sürücüler dikkat! Kar Lastiği (kış lastiği) uygulaması 1 Aralık' ta devrede!

Türkiye Şoförler Federasyonu Genel Başkan Vekilli ve Isparta Şoförler Odası Başkanı Ahmet Tural, mevcut olumsuz hava koşulları sebebiyle kış mevsiminden mütevellit sürücülere 1 Aralık'ta zorunlu kış lastiği uygulamasının başlayacağını hatırlattı. Tural, "1 Aralık'ta başlayacak kar lastiği zorunlu uygulamasına uymayanlara 571 lira para cezası kesilecek" dedi.

Sürücüler dikkat! Kar Lastiği (kış lastiği) uygulaması 1 Aralık' ta devrede!

Türkiye Şoförler Federasyonu Genel Başkan Vekilli ve Isparta Şoförler Odası Başkanı Ahmet Tural, mevcut olumsuz hava koşulları sebebiyle kış mevsiminden mütevellit  sürücülere 1 Aralık'ta zorunlu kış lastiği uygulamasının başlayacağını hatırlattı. Tural, "1 Aralık'ta başlayacak kar lastiği zorunlu uygulamasına uymayanlara 571 lira para cezası kesilecek" dedi.

Kar Lastiği Uygulaması 2015 Zorunluluğu ne zaman başlıyor? Kış mevsiminin ülke genelinde kendisini hissettirmeye başladığına işaret eden Tural, "Kış mevsimi başlıyor. Bu sene hazırlıksız yakalanmayın. Sürücülerimiz araçlarının bakımını yaptırarak kar lastiklerini takmalı, eksikliklerini gidermeliler. 1 Aralık'ta başlayacak kar lastiği zorunlu uygulamasına uymayanlara 571 lira para cezası kesilecek. Ancak bazı bölgelerimizde kar yağışı erken başladığı için 1 Aralık'ı beklemeden kar tipi lastikler hemen takılmalıdır" dedi.

KIŞLIK BAKIM KEYFİYET DEĞİL ZORUNLULUK

Uzmanlarca yıllardır yapılan çalışmaların ve tecrübelerin sonunda ortaya çıkan kış mevsiminin ağır şartlarına uygun olarak yapılması gereken kışlık bakımın yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatan Tural, "Havaların soğumasıyla bazı bölgelerimizde kış yüzünü göstermeye başladı. Uzun ve yorumcu bir kış bizi bekliyor. Kışın olan kazaların nedenlerinden, yollardaki bulanma, aracımızı yolun durumuna göre kullanmamak ve kış koşullarına göre araçlarımızı hazırlamamak başta geliyor. Bunun için aracımızın lastiğinden zincirine, fren, direksiyon şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca akülere asit, radyatörlere ise antifriz bir an önce konulmalıdır. Balatalar, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki tüm mekanizmalar gözden geçirilerek araçlarımızı kışa hazır hale getirmeliyiz. Bilhassa kar lastiği kullanarak aracımızın yolu daha iyi kavramasını kısa mesafede durmasını ve güvenilir bir şekilde hızlanmasını sağlayacağından her aracın kullanmasında büyük fayda vardır. Dişleri aşınmış bir lastikle kışa girmek başınıza büyük dertler açabilir. Hatta yedek lastiğinizi bile kontrol etmeyi ihmal etmeyin" diye konuştu.

Kar lastiği nedir?

Deseniyle olduğu kadar soğuğa dayanıklı kauçuk karışımlarıyla da kar ve buz gibi kaygan koşullarda maksimum çekiş ve fren gücünü zemine iletebilen kış lastikleri silika teknolojisiyle üretilmektedir.Kullanılan bu teknoloji sayesinde lastiğin tutunma özelliği artmaktadır. Kış lastiklerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hız serilerine uyumudur. Çünkü kış lastiklerinde hız serileri standart lastiklere oranla düşüktür. Otomobilin son sürati yüksek olsa bile lastiğin hız serisi aşılmamalıdır. Bunun yanı sıra ısılar 7°C civarında seyrettiği zaman, normal yaz lastikleri sertleşmeye başlamakta ve dolayısıyla kaymaktadır. Kış lastiklerinin kavrama ve yola tutunma özellikleri, sadece karda ve buzda değil, ısının 7°C’lere düşmesiyle devreye girmektedir.

Karla kaplı zeminlere en uygun lastikler kış lastikleridir. Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 40-50 oranında daha iyi yol tutuş ve frenaj sağlarlar. Kış lastiğinin kauçuk karışımı yuvarlanmaya başladığında standart lastikten daha çabuk ısınır, ayrıca havanın soğumasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur. Bu sayede desen aralıkları küçülmez, lastiğin tutunma kabiliyeti artar. Kış lastiğinin taban desenindeki kılcal çizikler de tutunmayı artırır. Yeni nesil kış lastiklerinde kullanılan silisyum minerali düşük sıcaklıklarda lastik kauçuğunun yumuşaklığını artırarak normal sıcaklık şartlarındakine benzer tutunma sağlıyor.

Kış lastiği sadece karda değil, yağmur, çamur ve hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde standart lastiğe göre avantaj sağlar.

Kaynak: Diyarbakır Söz