"Karma eğitimden vazgeçen toplumlarda öğrencinin başarı seviyesi artmıştır"

Karma eğitimin zararları hakkında konuşan eğitimciler, bu sistemden vazgeçen toplumlarda öğrencilerin başarı seviyesinin arttığını bildiriyor.

Diyarbakır Erdemliler Derneği Başkanı ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Kasım Akgönül, karma eğitimin zararları hakkında açıklamalarda bulundu.

Karma eğitimin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinden bu yana halkın değerlerini birebir kapsamadığını belirten Akgönül, bu eğitim modelinin sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Akgönül, "Karma eğitim, kız ve erkeğin eğitim ortamında sınıfı birlikte paylaşma durumudur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinden bu yana bizim değerlerimizi birebir kapsamadığı, ithal, batılı eğitim modelinin kes kopyala yapıştır ürünüdür. Yıllarca bu ülkede körü kürüne sadece batılılar rol model alındığından dolayı karma eğitim modeli de referans alınmış oldu. Hiçbir şekilde sorgulanmadı. Bizim değerlerimizle uyuşmadığından dolayı öğrencilere yönelik olumsuz etkilerini sosyal alanda çok ağır bir şekilde gördük." dedi.

KARMA EĞİTİMDEN VAZGEÇİLMELİ

"Son süreçte, insan kaynakları bakımından biz, sahada gittikçe kan kaybediyoruz." ifadelerini kullanan Akgönül, şunları söyledi:

"Erdemli insan oluşturmak için karma eğitim bize karşı bir set olarak durmakta. Karma eğitimin sorgulanması lazım. Bireyin kendi davranışları neticesinde geleceğine ve topluma yön veren, şekillendiren bir eğitim çalışmasının olması gerektiğine inanıyoruz. Karma eğitimde karşı cinsle ilişki düzeyi ön plana getiriliyor. Bu da bireyin eğitim geleceğine yön veren yaklaşımdan gittikçe uzaklaşmaktır. Bunun farklı ülkelerde yansımaları mevcuttur. Öncelikle karma eğitimden vazgeçen toplumlarda öğrenci başarı seviyesinin birebir artmış olduğu, bütün sosyal ve psikolojik danışmanlar tarafından bir testle ortaya konmuş ve ispatlanmış durumdadır. Karma eğitimin kazanımları ve kaybettirdikleri uzmanlar tarafından incelenmelidir."

Kaynak: Diyarbakır Söz