Görüş Bildir

Kazdıkça Çıkıyor

Elazığ'daki tarihi Harput Kalesi'nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmasında 2 bin 700 yıllık açık hava sunak alanı gün yüzüne çıkarıldı.

Kazdıkça Çıkıyor

Elazığ'daki tarihi Harput Kalesi'nde 2 bin 700 yıllık Urartu dönemi "açık hava sunak alanı" ortaya çıkarıldı.

Harput Kalesi kazı ekibi Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, son 5 yıldır 4 bin 500 metrekarelik alanda çalışma yaptıklarını söyledi.

Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu, Artuklu, Dulkadiroğulları ve Osmanlı dönemine ait yapı kalıntıları ile seramik, çini, alçı kabartma, ok ucu, mancınık taşı, mutfak eşyaları, tıbbi aletler, taş mühür gibi küçük parçalardan oluşan yaklaşık 110 bin objeye rastladıklarını işaret eden Aytaç, "Harput'un UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmesinden sonra asıl listeye girmesi yolunda Harput Kalesi'ndeki kazı çalışmalar daha da önem kazanmış durumda." dedi.

- "Doğal kayalara oyulmuş sunak alanı"

Aytaç, kalenin Sarayönü bölümündeki kazı çalışmalarının büyük bir kısmının tamamlandığını ve gelecek yıl buranında restorasyonunun yapılabileceğini dile getirdi.

Kazıda ana kayaya oyularak yapılmış kanal, basamak ve oturma yerlerinden oluşan bir alan tespit ettiklerini vurgulayan Aytaç, şunları aktardı:

"Sarayönü dediğimiz kısımdaki doğal kayalarda, açık hava sunağı olduğunu tahmin ettiğimiz alan tespit ettik. Bu kadar çok açık hava sunağının varlığı, Harput'un özellikle Urartu döneminde önemli bir kale şehir, hatta bölge yönetiminin yapıldığı bir merkez olduğunu ortaya çıkarıyor. Bu kadar dini mekanın bulunması buranın bir kült merkezi ya da inanç merkezi olduğunu da gösteriyor. Sunağın M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığını tahmin ediyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi