Kök hücre bağışçılığı, bir çok insanın hayatını kurtarır

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Şıvgın, "İnsanlar, kök hücre bağışçılığına önem verip bir tüp kan bağışlarlarsa, bir çok insanın hayatını kurtarabilirler’’ dedi.

Kök hücre bağışçılığı, bir çok insanın hayatını kurtarır
Kanserle Savaş Haftası nedeniyle ERÜ Tıp Fakültesi Öğrencileri Birliği tarafından ‘Kanserle Dans’ adlı konferans düzenlendi. Konferansa, ERÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Şıvgın, Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Karaca, Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Ünal ve tıp fakültesiöğrencileri katıldı.
Kanser hastalığı ve kök hücre bağışçılığı konularında farkındalık oluşturmak için bir araya geldiklerini belirten Doç. Dr. Şıvgın, "Özellikle son dönemde Kızılay, Sağlık Bakanlığı desteğiyle kök hücre bağışçılığını başlattı. Kök hücre bağışçılığı konusunda insanları bilgilendirmek istiyoruz. Çünkü insanları kemik iliği nakline ve kök hücre nakline ikna etmek için çok büyük sıkıntılar çekmekteyiz. Kök hücre bağışçılığında bir tüp kan vererek hem insanların hayatları kurtarabilir, hem de öz sermayemiz olan milyonlarca doların yurt dışına çıkmasını engelleyebiliriz’’ dedi.
Son zamanlarda kanser hastalığının arttığını belirten Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Halit Karaca ise kanser tedavisinde yeni güncel tedavi yaklaşımlarının olduğunu söyledi. Doç.Dr. Karaca, "Bu yeni tedavi yaklaşımları, klasik kemoterapiye göre daha az yan etki oluşturuyor. Kemoterapi, hastalar üzerinde halsizlik, bulantı, saç dökülmesi gibi yan etkilere neden oluyor. Önümüzdeki 20 yılda kanser, ölümlerde kalp ve damar hastalıkların önüne geçecek ama tedavideki yeni gelişmelerle bu hızla devam ederse, kanserle savaşmak adına, kanseri yenmek adına oldukça yol katetmiş olacağız’’ dedi. Kanserin kendileri için bir korku olmadığını belirten Çocuk Onkoloji Uzman Doç. Dr. Ekrem Ünal da çoğu kanser hastalığının tedavi edilebileceğini bildirdi. Doç.Dr. Ünal, insanların kanser tedavisinde geç kaldıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz