Konutlar güneş enerjisiyle ısınacak

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) geliştirilen, yüksek derecede ısı depolayabilme özelliğine sahip güneş enerjisi sistemi, konut ve tarım alanlarının ısıtılmasında kullanılabilecek. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli projenin mimarı Doç. Dr. Recep Külcü, "Bu sistem Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor" dedi.

Konutlar güneş enerjisiyle ısınacak

SDÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Bölümü'nün çalışmaları sonucunda yüksek derecede ısı depolayabilme özelliğine sahip güneş enerji sistemi geliştirildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen proje hakkında bilgi veren öğretim üyesi Doç. Dr. Recep Külcü, sistem sayesinde konut ve tarım alanlarındaki enerji tüketim miktarının azaltılacağını söyledi.
'KOMBİYLE BİRLİKTE ÇALIŞABİLECEK'
Su ısıtma amacıyla kullanılan güneş kolektörleri sistemini bir adım ileri taşıyarak verimliliği ve enerji depolama miktarlarını artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Doç. Dr. Külcü, "Dışarıdan bakıldığında vakum tüpü denen bir güneş kolektörümüz var. Standart bir kolektör görüntüsünde. Bizim sağladığımız katkı depo içerisindeki ısı depolama materyali. Normal bir güneş enerjisi sisteminin depolama kapasitesini ve verimliliğini artırarak bu güneş enerjisi sistemlerinin sadece konutlarda sıcak su ısıtma amacıyla kullanmak dışında, konutların ısıtılması amacıyla kombiyle birlikte çalışabilecek bir sisteme dönüştürdük. Yine sıcak su üretmeyle beraber kullanılabilecek. Bir veya birden fazla panel kullandığınız zaman daha fazla enerji ihtiyacının gerekli olduğu durumlarda örneğin tarımsal alanların ısıtılması için çok yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç oluyor; bu enerji ihtiyacının karşılanmasında güneş enerjisi sitemlerinin kullanılabilmesi amacıyla geliştirdiğimiz sistem etkin olarak kullanılabilecek özelliklere sahip. Bu sistem Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor" diye konuştu.
'SERALARI ISITMADA DA KULLANILABİLECEK'
Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde sera alanlarının yoğunlukta olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Recep Külcü, geliştirdikleri projenin bu alanlarda enerji kullanım miktarını azaltma yönünde büyük avantaj sağlayacağını kaydetti. Sistemin tarımsal ürünlerin kurutulması amacıyla da kullanılabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Külcü, "Bu sistemle yaklaşık 3 panel kullanılması durumunda- ki evlerde şu anda ısıtma için 2 panel kullanılır- bahar aylarında yüzde 100'e yakın enerji ihtiyacını karşılar. Kış aylarında ise kullanılan yerin iklimsel karakterine bağlı olarak yüzde 50'ye kadar oran düşebilir. En kötü durumda dahi evlerde kullanılan doğalgaz veya kömür kullanımının yarı yarıya inmesi bir anlamda ödenen bedelin yarı yarıya düşmesi anlamına gelir. Bu açıdan baktığımızda kurulacak olan sistem yaklaşık 5 yıl içerisinde kendini amorti edecektir. Aynı şekilde panel sayısını artırarak 1 dönüm için 10 panel kullandığımızda böyle bir sistemle bir seranın ısı ihtiyacının büyük oranda karşılanması mümkün olacaktır" diye konuştu.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL PİYASAYA SÜRÜLECEK
Geliştirilen sistemin güneş enerjilerinin yarattığı görüntü kirliliğini de önleyeceğini vurgulayan Doç. Dr. Külcü, şöyle dedi:
"Evlerde su ısıtma amaçlı kullanılan enerji sistemlerinde genellikle panellerin üstte bulunma zorunluluğu vardır. Ancak bu sistemde depolarımız panellerden alt seviyelerde, çatıların içerisinde konumlandırılarak hem görüntü kirliliğini engeller hem de ağır yapıdaki panellerin aşağıya düşerek çeşitli kazalara neden olması engellenmiş olur. Çeşitli açılardan katkı sağlayacağını düşündüğümüz projemizi önümüzdeki sene piyasaya sunmayı hedefliyoruz."

Kaynak: DHA