Köylülerin kum-çakıl ocağı tepkisi

ZONGULDAK'ın Devrek İlçesi'nde Filyos Çayı'nın kenarındaki yamaçta bulunan Karabaşlı Köyü'nün sakinleri, çay yatağındaki kum ve çakıl ocaklarının yol açtığı heyelanlar nedeniyle evlerinin hasar gördüğünü iddia ederek eylem yaptı.

Köylülerin kum-çakıl ocağı tepkisi
Filyos Çayı üzerinde bulunan 450 nüfus ve 167 haneye sahip Karabaşlı Köyü'nde oturanlar, kum ve çakıl ocaklarının çay yatağından aldığı kum ve toprağın, evlerinin bulunduğu yamaçta toprak kaymalarına ve erozyona yol açtığını savunarak duruma tepki gösterdi. Köy meydanında toplanan çocuk- kadın, genç- yaşlı yaklaşık 100 kişi, çakıl ocaklarının kaldırılmasını istedi. 'Yok olan vatan toprağıdır', 'Köyümüz yok olmasın', 'Yazlığımız kışlığımız yok tek köyümüz var koruyalım' yazılı dövizler taşıyan köylüler,sloganlarla tepkilerini dile getirdi.
Köy Muhtarı Aydın Hatıl, çay yatağı üzerinde faaliyet gösteren 4 kum ve çakıl tesisinin yol açtığı erozyon nedeniyle evlerinin duvarlarında çatlaklar oluştuğunu, korkudan evlere giremez duruma geldiklerini söyledi.Şu anda zarar gören ev sayısının 25 civarında olduğunu, ancak diğer evlerin de tehdit altında olduğunu belirten Hatıl, şöyle konuştu:
"Filyos Çayı'ndaki tesislerin faaliyetleri nedeniyle toprağımız erozyona uğradı.Köy sınırlarımızdaki Karaağaç mevkiinde 6- 7 dönüm arazimiz kayboldu.Su kaynaklarımız aynı şekilde zarar gördü. Köy halkı yaz mevsiminde susuz kaldı.Defalarca müracaat edilmesine rağmen ilgililerce gereken yapılmadığından köyümüz ve köylümüz mağdur durumda bırakılmıştır. Köyümüzün menfaati için bundan böyle köy halkı olarak eylemler yapacağız. Yetkililerden köyümüze sahip çıkılmasını istiyoruz. Toprak kaymalarının önüne geçilmesi için gereken önlemin alınmasını talep ediyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz