Liseli Cansel Buse Kınalı son dakika gelişme! Neden intihar etti! Sessiz çığlığını duymayan sağırlar (okul yönetimi) herşeye sağırdır

Kayseri'de lise öğrencisi Cansel Buse Kınalı'ya matematik öğretmenin tecavüz girişimi sonrasında babasının beylik tabancası ile intihar edip canına kıyması vukusu ile ilgili derin çaplı şoruşturmada son noktaya gelindi. Kayseri Cansel Buse Kınalı'ya tecavüz edilip, akabinde de okul yönetiminin duruma sessiz kalması ve Cansel Buse Kınalı'nın arkadaşlarının duruma el koyup tecavüzün deşifre edilmesinin akabinde, sapık öğretmenin evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi. Cansel hakkında son dakika

Liseli Cansel Buse Kınalı son dakika gelişme! Neden intihar etti! Sessiz çığlığını duymayan sağırlar (okul yönetimi) herşeye sağırdır

Kayseri'de lise öğrencisi Cansel Buse Kınalı'ya matematik öğretmenin tecavüz girişimi sonrasında babasının beylik tabancası ile intihar edip canına kıyması vukusu ile ilgili derin çaplı şoruşturmada son noktaya gelindi. Kayseri Cansel Buse Kınalı'ya tecavüz edilip, akabinde de okul yönetiminin duruma sessiz kalması ve CanselBuse Kınalı'nın arkadaşlarının duruma el koyup tecavüzün deşifre edilmesinin akabinde, sapık öğretmenin evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi. Cansel hakkında son dakika

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde 17 Şubat Çarşamba akşamı, polis memuru M.K.’nin kızı Cansel Buse K. (17), babasının beylik tabancasıyla başına bir el ateş etti. Silah sesini duyan evdekiler, Cansel Buse K.’yi odasında kanlar içinde buldu. Ağır yaralanan genç kız, kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı. Cansel Buse K.’nin cenazesi yapılan otopsinin ardından Kırşehir’in Kaman ilçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi. Olayla ilgili soruşturma sürerken, genç kızın M. Eminoğlu Anadolu Lisesi’ndeki sınıf arkadaşları, intihara aynı okuldaki evli matematik öğretmeniyle duygusal ilişkisinin ardından uğradığı cinsel istismarın neden olduğunu ve okul yönetiminin konuya kayıtsız kaldığına dair iddiaları sosyal medyada paylaştı. Olay, ‘Cansel için susma’ etiketiyle uzun süre gündemde kaldı. İddialar üzerine, Cinayet Büro ekipleri evli matematik öğretmeni Bayram Ö.’yü (33) cinsel istismar gerekçesiyle gözaltına aldı. Bayram Ö., cumartesi günü sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Genç kızın intiharı ardından sınıf arkadaşlarından ikisinin fenalık geçirdiği ve olay günü sınıfta ders yapılamadığı da iddia edildi. Yönetim açığa alındı İl Milli eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, olayı geçen hafta perşembe günü Sabahsaatlerinde öğrendiklerini ve savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Çandıroğlu, “Okul yönetimini öğretmen ile birlikte açığa aldık. O öğretmen de tutuklandı” dedi. Çandıroğlu, Bayram Ö.’nün çevresinde ve öğretmen arkadaşları tarafından güvenilir, çevresiyle uyumlu ve sosyal bir kişi olarak tanındığını kaydetti.

Cansel Buse K.’nin ablası C.K. de, “Şikâyet edilmesi gereken her yer ve kişiler hakkında şikâyette bulunacağız. Bu olayla ilgili suçu bulunan herkes adalet önünde hesap verecek” diye konuştu. 2 ay konuşmuşlar

Olayla ilgili sürdürülen adli ve idari soruşturmada, genç kızın 2 aydan beri öğretmeniyle cep telefonundan görüşmeler yaptığı belirlendi. Vali Orhan Düzgün, sosyal medyada yankı uyandıran ve çeşitli yorumlara yol açan intihar olayıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Olayla ilgili savcılığa suç duyurunda bulunulmuş ve adli soruşturma ile birlikte maarif müfettişlerince idari soruşturma başlatılmıştır. Cansel Buse K.’nin intiharı ile bağlantılı olduğu düşünülen ve telefon kayıtlarının incelenmesi neticesinde bir süredir kendisi ile irtibatlı olduğu tespit edilen öğretmen Bayram Ö. yürütülen adli soruşturma sonucu tutuklanmıştır.”

Genç kızın ailesinin olay ardından Kırşehir’in Kaman ilçesine gittikleri belirtildi. Abla C.K., “Birkaç gün sonra aile olarak gerekli açıklamayı yapacağız” demekle yetindi.

‘Kulaklar sağır’

CHP Kadın-Çocuk Hak İhlallerini İnceleme ve İzleme Komisyonu üyeleri adına yapılan yazılı açıklamada, “Cansel’in çığlığını duymayan kulaklar her şeye sağırdır. Cansel’ler ölmesin diye, kadınlar şiddete, tacize, tecavüze uğramasın diye, çığlıkları duyulsun diye yapılması gereken her şeyi yapmak insan onuru taşıyan herkesin boynunun borcudur” denildi.

 DHA-ANKARA Milliyet

Okul idaresine şikâyet etmiş

Cansel Buse K.’nin ailesini ziyaret eden CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, genç kadının polis babası M.K’nin, “Kızım, benim silahımla hayatını kaybetti. Artık bu silahı belime takıp da nasıl polislik yapayım? Artık, bu şehirden de gideceğim. Mesleği de bırakacağım” dediğini anlattı. Olayın takipçisi olacaklarını belirten Arık, “Cansel Buse, pazartesi günü okul idaresine ailenin sonradan ögrendiğine göre öğretmeni şikâyet etmiş. Okul idaresi gerekli girişimlerde bulunacaklarını kendisine ifade etmiş. Ancak, genç kız okulda baygınlık geçirmiş, ambulans çağrılmış. Ancak, okula gelen ambulans Cansel’in normale dönmesi üzerine gönderilmiş. Genç kızın ailesi, bu durumdan haber edilmediğini bana söyledi” dedi. Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta da yaptığı yazılı açıklamada, hakkında gizlilik kararı bulunan soruşturmanın TCK,CMK ve diğer yasal mevzuat kapsamında çok yönlü ve etkin olarak yürütüldüğünü belirtti.

YENİ MÜDÜR VEKİLİ, BAHÇEDE ÖĞRENCİLERE KONUŞTU

Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi’nde yeni atanan müdür vekili Mustafa Kaya öğrencileri saat 07.45 sıralarında derse girmeden önce bahçede toplandı. Kaya öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, "Yaşanan olay hepimizi üzdü, ancak okulumuzda eğitim faaliyeti devam etmektedir. Konu Cumhuriyet Savcılığı, polis ve Milli Eğitim Müdürlüğünce en ince ayrıntısına kadar incelenmektedir" dedi.

Bu arada Milli Eğitim Müdürlüğü'nce, okulda isteyen öğrenciler için Sağlık Müdürlüğü'nce görevlendirilecek psikologlar denetiminde görüşmeler yapılacağı bildirildi.

18 YILLIK ÖĞRETMENİN 3'ÜNCÜ GÖREV YERİ

Cansel'le ilişkiye girip onu intihara sürüklediği iddiasıyla tutuklanan öğretmen Bayram Ö.’nün 2 çocuk babası ve eşinin ev kadını olduğu belirtildi. 18 yıllık öğretmenin ilk görev yerinin Pınarbaşı İlçesi'ne bağlı Pazarören Öğretmen Lisesi olduğu, daha sonra Kayseri merkez Kocasinan Anadolu Lisesi’ne tayin edildiği, buradan da merkez Melikgazi ilçesindeki Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi’ne atandığı ortaya çıktı.

OKULDAN BİR ÖĞRETMENİN ANLATTIKLARI

Aynı okulda görevli ve adının açıklanmasını istemeyen bir öğretmen DHA muhabirine, öğrenci Cansel Buse K.'nın intihardan 2 gün önce öğretmeninin kendisiyle ilişkiye girdiğini sınıf arkadaşlarından bazılarına anlattığını söyledi.

Cansel'in başına gelenleri öğrenen arkadaşlarının da durumu okul yöneticilerine bildirdiğini kaydeden öğretmen, şunları anlattı:

"Bunun üzerine okul yönetimince bir kadın rehber öğretmen, öğrenciyle ve öğretmenle ayrı ayrı görüşmede bulunmuş, çarşamba günü de intihar olayı gerçekleşmiş. Yani okuldaki soruşturma bitmeden Cansel yaşamına son vermiş. Ne olursa olsun bir öğretmenin öğrencisiyle bu tür bir yakınlaşmaya girmesi, bunu ilişkiyle sonuçlandırmasına varacak kadar birliktelik yaşaması kesinlikle doğru değil. Öğretmen- öğrenci arasında bu tür bir ilişki yaşanamaz. "

AİLE KAMAN’A GİTTİ

İntihar eden liseli Cansel Buse K.’nın ailesi, taziyeleri kabul etmek için memleketleri olan Kırşehir’in Kaman İlçesi'ne bağlı bir mezradaki evlerine gitti.

Kayseri’de olayı öğrenen çeşitli kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, ailenin Melikgazi İlçesi Demokrasi Mahallesi'ndeki evlerine taziye için gittiklerinde, bina görevlisinden ailenin dün gece Kaman’a döndüklerini öğrendi.

470 OKUL POLİSİ GÖREV YAPIYOR

Bu arada, intihar olayının ardından okul çevresinde resmi ve sivil ekipler devriye görevi yaptı. Kayseri Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, Cansel Buse K.’nın intiharının ardından aileye polis teşkilatı adına taziye ziyaretinde bulunduklarını belirterek şunları söyledi:

"Halen okullarımızın çevresinde 'Okul Polisi' adı altında 470 polisimiz görev yapmaktadır. Okul polisleri, öğrencilerin çevredeki güvenliğini sağlamakta, öğretmen ve yöneticilere her konuda yardımcı olmaktadır. Meydana gelen intihar olayı, bir meslektaşımızın kızı olması nedeniyle bizleri daha da üzdü."

KADIN PLATFORMUNDAN, 'İNTİHAR DEĞİL, CİNAYET' AÇIKLAMASI

Liseli öğrencisi Cansel Buse K.'nın intiharı ardından, Kayseri'deki 29 sivil toplum kuruluşunun kadın üyelerinden oluşan 'Kadın Platformu', Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Avukat Kadriye Aktaş Peker, basın açıklamasında 'Sözün bittiği yer' olarak tanımlanabilecek bir noktaya geldiklerini söyledi. Peker, Özgecan Aslan olayı ardından, kadına yönelik şiddet ve cinsel istismarla ilgili toplumda bir duyarlılık oluştuğunu, kadına uzanan ellerin kırılmasını umutla beklerken yeni şiddet haberleriyle hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Peker,

"Ergen çağına giren bir öğrenci, içerisinde bulunduğu yer, ortam veya duygusal gelişim sebebiyle, öğretmenine karşı duygusal ve davranışsal bir tutum içine girse dahi, burada onu bertaraf etmesi gereken, ona öğrenci, kendisinin ise öğretmen olduğunu hatırlatması gereken kişi öğretmendir' dedi.

Kadriye Aktaş Peker, son olay nedeniyle bütün öğretmen veya eğitim kuruluşlarının töhmet altında bırakılamayacağını, okul-aile birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içerisinde olması gerektiğini söyledi.

CHP'LİLER KARANFİL BIRAKTI

Kayseri'de öğretmeninin cinsel istismarına uğraması üzerine babasının tabancasıyla yaşamına son veren lise öğrencisi Cansel Buse için, CHP Kayseri kadın Kolları üyeleri, okul önüne karanfil bıraktı.

Merkez Melikgazi İlçesi Kızılırmak Caddesi üzerinde bulunan okulun önüne gelen CHP’li grup adına açıklama yapan Kayseri Kadın Kolları Başkanı Şehriban Peker, "Özgecanları, Münevverleri unutmadan, peş peşe şiddet, taciz ve tecavüz olayları yaşanmaya devam ediyor" dedi. Peker, toplumsal çöküşümüzün en belirgin göstergesi olan bu olayların son kurbanı, henüz lise yıllarında karşılaştığı utanç olayı sonucu intihar eden Cansel Buse'nin olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Olayın gerçek nedenlerinin kamuoyundan gizlenerek, tecavüz, taciz ve şiddetin önünü alacaklarını zannedenler, neredeyse bu olayları yasal hale getirmişlerdir. Kadın bedeni üzerinden ellerini çekmemekte direnenlere, yine kadınlar gereken yanıtı verecektir. Bu olayların sorumlusu, mini etek giyeni, gece dışarıda gezeni hedef gösterenlerdir. Çocuk, genç kız, kadınların şiddete, tecavüze maruz kalmadığı, hiç kimsenin ölmediği bir ülke dileğimizi tekrarlarken, bu olayın sorumlularının yargı önünde hak ettiği cezaya çarptırılmasını istiyoruz."

CHP Kadın Kolları Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi avukat Eda Sercan Akdoğan ise, bu tip olayların karartılma, üstünün örtbas edilmesine asla izin vermeyeceklerini anlatırken, "Cezaların arttırılmasını ve asla ve asla hafifletici sebeplerin bu failler için, bu sanıklar için uygulanmamasını ve bu konuda da, parlamentoda tüm partilerin, oy birliğiyle bu yasaların ivedilikle çıkartılmasını istiyoruz" dedi.

Ne idi

Yeni Demokrat Kadın adlı internet sitesinde yer alan paylaşımdaki ifadeler şu şekilde;   “Kayseri’de henüz 18 yaşındaki arkadaşım Cansel Buse Kınalı’ya matematik öğretmenimiz B.Ö'nün tecavüz etmesi ve okul yönetiminin Cansel’in şikayetlerinin üzerinde durmaması üzerine Cansel 4 gün önce Çarşamba gecesi polis babasının silahıyla kafasına sıkarak intihar etti. İntiharından 2 gün önce kucağıma bayılıp ‘Ben kendimi öldürücem, kaldıramıyorum.’ diyerek ağlamasını bende kaldıramıyorum. Bu zamana kadar saklamış olması, bu vicdan kaldırmayan olayı yeni öğrenmemizi hiç birimiz kaldıramıyoruz. Okul yönetimimiz işin üzerini kapatmaya çalışıyor. Sizlerden tek ricam duyurabildiğiniz kadar duyurmanız, destek çıkmanız.” Öte yandan intihar haberi duyulunca 'öğretmen' B. Ö.'nün okuldan kaçtığı öne sürüldü.  Olayın duyulmasının ardından sosyal medya #canseliçinsusma tag'inde birleşti. Yeni Demokrat Kadın adlı internet sitesinden den yapılan açıklamada; 'Cansel için ses olun' çağrısı yapıldı.   Cansel İçin Susma! Görüldüğü gibi erk-ek tecavüzcü zihniyet, okulda, sokakta her yerde! Arkadaşları, akrabaları ise bu olayın üstünün kapanmamasını, Cansel'in hesabını sormak istiyorlar. Bu yüzden ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar ve sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışıp yardım istiyorlar. Bu olayın intihar değil cinayet olduğunu duyun bilin görün! Cansel için ses olun! “Ben kendimi öldürücem, kaldıramıyorum” Cansel’in arkadaşı yaptığı bir paylaşımda yaşananları şu şekilde anlattı: “Kayseri’de henüz 18 yaşındaki arkadaşım Cansel Buse Kınalı’ya matematik öğretmenimiz Bayram Özcan’ın tecavüz etmesi ve okul yönetiminin Cansel’in şikayetlerinin üzerinde durmaması üzerine Cansel 4 gün önce Çarşamba gecesi polis babasının silahıyla kafasına sıkarak intihar etti. İntiharından 2 gün önce kucağıma bayılıp ‘Ben kendimi öldürücem, kaldıramıyorum.’ diyerek ağlamasını bende kaldıramıyorum. Bu zamana kadar saklamış olması, bu vicdan kaldırmayan olayı yeni öğrenmemizi hiç birimiz kaldıramıyoruz. Okul yönetimimiz işin üzerini kapatmaya çalışıyor. Sizlerden tek ricam duyurabildiğiniz kadar duyurmanız, destek çıkmanız.”

Kaynak: Diyarbakır Söz