“Mahkeme karar verirken çocuğun rızasını almalı”

Çocuk velayetlerine ilişkin açıklama yapan Muş Barosu Başkanı Avukat Çelebi, mahkeme karar verdiği zaman çocuğun rızasını alması gerektiğini söyledi.

“Mahkeme karar verirken çocuğun rızasını almalı”

Muş Barosu Başkanı Avukat Abdülbaki Çelebi, son günlerde sıkça gündeme gelen çocuk velayetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mahkemelerin karar vermeden önce çocuğun rızasının alması gerektiğinin altını çizen Çelebi, “Mahkeme kararı, çocuğun istediği doğrultuda verilmeyebilir. Bu durum kamuoyunda yansıdığı gibi sıkıntılar meydana geliyor. En azından mahkeme karar verdiği zaman çocuğun da rızasının alınması lazım. Örneklerdeki olaylarda, çocukların yaşları gerçekten büyüktür. Bu tür durumlarda en azından çocuk hangisini istiyorsa onun yanına verilmesi gerekir. Bu konuda çocuğun kararı öncelikli olması gerekiyor. Çocuğun tercihinin öncelikli olması icap eder ve ayrıca bu konuda sadece psikolog raporlarıyla yetinmemesi gerekiyor.” diye konuştu.

ÇOCUĞUN RIZASI ALINMALI

Çocuk velayetinin bir tarafa verildiği zaman icra ve polis aracılığıyla olmadığı zaman daha çok büyük hataların olacağını belirten Çelebi, şunları söyledi:

“Kendisine velayet verilen taraf, bu sefer o mahkeme kararını zorla yerine getirmek gibi bir durumla karşı karşıya gelebilir. Konu ile ilgili bir uyarı gönderilebilir, belli bir süre verilebilir. Bu süre içerisinde teslim edilmezse ikna yöntemi ile veya eğer gerçekten çocuk istemiyorsa aile direkt mahkemeye velayetin değiştirilmesini de talep edebilir. Yasalarda da böyle haklar var, kullanılabilir. Velayetin iki tarafa verilmiş olması yetki kargaşasına neden olur. Bundan dolayı mahkeme velayeti ya anneye ya da babaya verir. Bu bazen sorunlara da neden olabilir. Bu durumda mahkemenin velayet konusunda vereceği kararda, çocuğun fikri alınmalıdır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz