Görüş Bildir

Minare Taşları Numaralandı

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak, 611 yıllık Sultan Süleyman Koç Camii minaresinin 12 metrelik bölümündeki taşlar numaralandırılarak, kültürel park alanına taşındı.

Minare Taşları Numaralandı

Yaklaşık 1 aydır süren minarenin taş söküm işlemlerinde en hassas bölgeye gelindiğini belirten Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, "Bilim kurulu, minarenin bütünsel olarak taşınmasının riskli olduğuna karar vermişti. Minare üzerindeki Kufi yazıların hasar görüp görmediğini yeni yerleşim biriminde göreceğiz" dedi.

Tarihi Hasankeyf ilçesinde, 1607 yılında Eyyübiler döneminde yapılan Sultan Süleyman Koç Camii'nde, yaklaşık 1 ay önce sökümüne başlanıldığı minare taşları, kültürel parktaki stok alanına taşınıyor. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, 1 aydır Er-bu İnşaat firması elemanlarından oluşan ve aralarında arkeolog ile mimarların da bulunduğu 5 kişilik ekibin titizlikle tarihi eserin taşlarını tek tek söküp numaralandırma işlemini sürdürdüğünü söyledi. Günde 2 sıra taş sökümünün yapılarak numaralandırıldığını belirten Başkan Kusen, "1 aydır taş söküm işlemlerine minarenin üst kısmında numaralandırılarak çalışmalara başlanıldı. 30 metreyi kapsayan bölümde minare üzerindeki Arapça Kufi yazılarının hasar görmemesi tek dileğimiz. Minarenin taşları aslına uygun olarak yeni yerleşim biriminde yeniden birleştirilecek. Minarede geri kalan bölümdeki çalışmaların da 1 buçuk ayda tamamlanmasını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

KIZLAR CAMİİ'NDE TAŞINMA HAZIRLIĞI

Eski Hasankeyf'in yerleşim biriminde taşınabilir eserler DSİ tarafından uygulanan projeler doğrultusunda taşınırken, yerinde korunmasına karar verilen eserler için güçlendirme çalışması da sürüyor. Sultan Süleyman Koç Camii minaresinin bulunduğu alana komşu olan Kızlar Camii'ndeki duvarlar ile Eyyubiler döneminde yapılan cami avlusundaki sultanların da aralarında bulunduğu eski mezarların yeni yerleşim birimine taşınacağını ifade eden Başkan Kusen, "Kızlar Camii de yakın da taşınacak eserler arasında yer alıyor. İbadet evi için 500 kişi kapasiteli prefabrikten yeni bir cami tamamlanmak üzere. Bu camiyi yakın bir tarihte ilçe sakinleriyle buluşturacağız. Kızlar Camii de Sultan Süleyman Koç Camii kadar önemli bir eser" diye konuştu.

KALE KAPISI DA TAŞINACAK

Önümüzdeki yılın Mart ayına kadar El-Rızık Camii minaresi, Orta kapı ve Kızlar Camii'nin eski yerleşim biriminden 3 kilometre uzaklıktaki arkeoparka taşınacağını anlatan Başkan Kusen, "Hasankeyf'in kalesine giden Orta kapı da 3 ayrı bölüm halinde taşınacak. Kale taşınmayacak ama kalenin giriş kapısını yeni yerleşim biriminde göreceğiz. Kalenin etrafı da dolgu ile dolduruluyor. Çünkü kalenin suyla buluşmaması gerekiyor. Dolgu işlemleri bir yerde kaleyi koruyacak. Su seviyesi ise küçük sarayın bulunduğu pencereye kadar yükselmiş olacak. Hasankeyf kalesinin etrafına bir yerde set çekiliyor" ifadelerini kullandı.

MİNAREDE ÇİFT YOLLU MERDİVEN VAR

650 Yıllık El-Rızık Camii minaresinin de taşınması için Er-bu İnşaat firması, platform kurdu. İçinde çift yollu merdivenin olduğu minarenin müthiş bir sanat abidesi olduğunu kaydeden Başkan Kusen, "Sultan Süleyman Koç minaresinden sonra şimdi de taşınacak önemli eserlerden biri de El-Rızık Camii minaresidir. Bu eserleri taşınma hazırlıklarını görünce hüzünleniyoruz" dedi.

'ESERLER TAŞINDIKÇA HÜZÜN DE ARTIYOR'

Geçen yıl Türkiye'de ilk defa uygulanan projede baraj gölü alanından taşınan ve dünya ölçeğinde bütüncül olarak götürülen 540 yıllık Zeynel Bey Türbesi kümbeti, 12 Mayıs 2017'de kültürel parka nakledilmişti. Bu yılın Ağustos ayında Artuklu Hamamı, Ekim'de de İmam Abdullah Zaviyesi yeni yerleşim birimi yakınındaki arkeoparka bütüncül olarak ulaştırılmıştı. Dicle Nehri kıyısındaki 650 yıllık El-Rızık Camii minaresinin de Sultan Süleyman Koç minaresi gibi taşınacağını ifade eden Başkan Kusen, şöyle konuştu:

"Eyyubi Sultanı Süleyman tarafından yapılan minarenin orta kısmında bitkisel süslemelerin içine Allah'ın 99 ismi yazılmış. Arapça Kufi yazılar hayranlık derecede güzeldir. Minarenin en önemli özelliği çift merdivenli olmasıdır. İçinde çift yönlü merdivenin olduğu, inen ile çıkanın birbirini görmediği tarihi minaredeki çift merdiven mükemmel bir sanatı günümüze taşıyor. Bu minarede taşınma işi zaman alacak. Şaheser bir yapıt olan bu minarenin en geç gelecek yılın ilk aylarında kültürel parkta olacağını tahmin ediyoruz. Tarihi eserlerin yeni yerleşim yerine taşınmasına yönelik çalışmaları gördükçe hüzünlenmemek elde değil. Çünkü çocukluğumuz ile gençliğimizin geçtiği bu noktalarda eski eserleri görmeyince bir hayli duygulanıyor, hüzünleniyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi