Mülteciler umut yolculuğuna çıktığı denizin ortasında kaderlerine terk edildiler

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 172 sığınmacı, deniz ortasında aküsü alınan balıkçı teknesinde kaderlerine terk edildi. Telefonla yardım isteyen mültecileri, Sahil Güvenlik ekipleri kurtardı.

Mülteciler umut yolculuğuna çıktığı denizin ortasında kaderlerine terk edildiler
Ayvalık'tan Yunanistan'ın Midilli Adası'na götürülme vaadiyle balıkçı teknesiyle bu sabah yola çıkarılan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 172 sığınmacı, umduklarını bulamadı. Ayvalık'ın 3 mil açığındaki Güneş Adası yakınlarında, kaptan teknenin motorunu durdurdu. Teknenin aküsünü de yanına alan kimliği belirsiz kaptan, bir lastik bota binerek uzaklaştı. Kaptanın ayrılmasından sonra, denizin ortasında kaderlerine terk edildiklerini anlayan sığınmacılar, 'Alo 158' Sahil Güvenlik ihbar hattını aralarak yardım istedi. Sahil Güvenlik ekipleri, teknenin bölgede avlanan başka bir balıkçı teknesinin yedeğine alınarak Ayvalık'ın Alibey Adası'na getirilmesini sağladı. Çoğu çocuk ve kadın olan sığınmacıların yasal işlemlerinin ardından Ayvalık Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edileceği belirtildi. Mültecileri kaderine terk eden kaptanın yakalanması için çalışma başlatıldı.
Öte yandan; lastik botla Midilli Adası'na doğru ilerleyen bir sığınmacı grubu, Sahil Güvenlik ekiplerince Ayvalık açıklarında yakalandı. 20'si Suriye, 12'si Afgan uyruklu toplam 32 sığınmacı, Ayvalık'ın Alibey Adası'nda konuşlu Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'na getirildi. Sağlık ekipleri, sığınmacılar arasında kolundan rahatsız olan bir kişinin tedavisini yaptı.

Kaynak: DHA