Oto tamircilerinden sürücülere bayram uyarısı

Oto tamircileri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde sürücüleri araç bakımını yaptırmaları konusunda uyardılar.

Oto tamircilerinden sürücülere bayram uyarısı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kalırken, bayramda memleketlerine gidecek olan tatilciler de hazırlıklarını yapmaya başladılar. Diyarbakır'daki oto tamircileri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde sürücüleri araç bakımını yaptırmaları konusunda uyardılar.

Uzun yola çıkacak sürücülerin sıkıntı yaşamamaları için araçlarının bayramdan önce bakımlarını yaptırmaları tavsiyesinde bulunan tamirciler, yapılacak bakımların kazaların önüne geçeceğini belirttiler.

SANAYİ SİTESİ ESNAGI

Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan 3'üncü Sanayi Sitesi'nde 32 yıldır tamircilik yapan Ali Sökmen, vaktinde yapılan bakımın kişilere hem vakit kazandıracağını hem de kazaların önüne geçebileceğini söyledi. Araç bakımıyla beraber trafik kurallarına da uyulması gerektiğini dile getiren Sökmen, fazla maliyeti olmayan bakımların yapılmasının hayat kurtaracağını ifade etti.

Yola çıkmadan önce motor, lastik ve frenlere bakılmasının önemine değinen Sökmen, "Bayram tatilinde yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli şey fren ve lastiklerdir. Kişi yola çıkmadan frenleri ve lastikleri kontrol etmelidir. Tekerleklerin durumuna bakmalıdır. Aynı zamanda motor trigerine (motor kayışı) bakılmalıdır. Sonrasında yağına da bakılmalıdır. Bunların durumuna göre bakımı yapılmalıdır. Şayet bunlara dikkat edilmezse kişi yolda kalır, frenler tutmazsa kaza yapar. Kişi ailesi ile tatile çıkıyor, fren bakımlarına dikkat etmek lazım, trigerleri düzenli olarak 60-70 bin kilometrede bir değiştirmek lazım. Değişmezse yine yolda kalınır." dedi.

CAN GÜVENLİKLERİ İÇİN

Bakım yapılmamasının kazayı beraberinde getirebileceğini belirten Sökmen, şunları söyledi: "Bu tür şeyler kazaya sebep verir. Kendine dikkat etmezse bile karşısındakine zarar verir. En azından ona dikkat etmek lazım. Fren, lastik profillerine dikkat etmek lazım. Örneğin bir amasör patlamışsa ve değiştirilmezse araç bir viraja girdiği vakit frene asılır, fren tutmazsa kaza yapar ve ölüme sebep olacak. Kendisine değil ise karşıdan gelen araca zarar verecek. Bu yüzden bu tür şeylere dikkat etmek lazım, bakımların kilometresinde yapılması lazım. Bu söylediğimiz şeylerin maliyeti azdır. Bunlar ucuz bir maliyetle yapılıyor. Sürücünün, kendi ve ailesinin can güvenliği için bu bakımları yapması gerekiyor. Yoksa tatile gitmesin, evinde otursun."

ÖNCELİK TRAFİK KURALLARI

"Öncelik trafik kurallarıdır"

Bakımla beraber trafik kurallarının da önemli olduğuna vurgu yapan Sökmen, "Tabi ki önce kurallara uymak lazım. Hız limitinin altında kalmak lazım. Öncelik trafik kurallarıdır. Hızına, hız limitine dikkat etmemiz lazım. Trafik kurallarına uyulması, emniyet kemerinin takılması gerekiyor. Bu tür şeylere çok dikkat edilmesi gerekiyor. Önemli olan bunlardır." ifadelerini kullandı.

Oto lastik bayi işletmecisi Ahmet Ayat ise yola çıkılmadan önce mutlaka araç kontrollerinin yapılması gerektiğini belirtti.

Bakımı yapılmayan aracın, sürücüsünü mağdur edeceğini dile getiren Ayat, "Sürücülerimizin yola çıkmadan önce muhakkak araçlarının kontrollerini yapmalarını istiyoruz. Bu kontrollerin başında lastikler gelir. Sürücülerimizin muhakkak bir lastikçiye uğrayıp 4 lastiğe baktırmalarını istiyoruz. Ondan sonra lastiklerin havalarını muhakkak kontrol etsinler. Araçlarının rot balans dediğimiz ön düzen ve yürüyen aksamını kontrol etsinler. Yola çıkılmadan yapılması gerekenlerden bir tanesi de aracın fren aksamı ile ilgili. Balatalarının kontrol edilmesi, yağ suyunun periyodik bakımının muhakkak yapılması lazım. Bu, sürücüler için olmazsa olmaz bakımlardandır. Tabi, bunların olmaması araçların arızalanmasına, sürücülerin mağdur olmasına, kazaların artmasına sebep olur." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz