Görüş Bildir

"Özel bağlama"lara Amerikalı da Yeni Zelandalı da talip

Van'da yaşayan Tevhid Topal, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) bünyesinde açılan atölyede özel ağaç dallarından ürettiği bağlamaları sipariş üzerine birçok ülkeye gönderiyor.

Bağlama ustası Topal, memleketi Erzurum'da babasının yanında öğrendiği mesleğini, 32 yıldır Van'da sürdürüyor.

İŞGEM bünyesinde açılan atölyede özel ağaç dallarından şimdiye kadar 500'ün üzerinde bağlama imal eden Topal, el emeği göz nuru bağlamaları başta ABD olmak üzere birçok ülkeye satıyor.

Dünya ülkelerinden talep var

Mesleği öğrettiği kardeşlerinin kendi işlerini kurmasına da vesile olan Topal, bir yandan da atölyesinde teknolojiye direniyor.

Topal, çocuk yaştan beri bağlama işiyle uğraştığını ve çevresinde bağlama ustası olarak tanındığını belirtti.

Erzurum'da mesleği öğrendikten sonra Van'da kendi işini kurduğunu anlatan Topal, şöyle devam etti:

"Eğer 'Öğrendim ve bu işi bitirdim' derseniz sanat aşkınız biter. Bu nedenle sürekli üstüne bir şeyler katarak çalışmalarımı yapıyorum. İnsanların sanata bakış açıları çok iyi ve gurur verici tepkiler alıyoruz. Bağlama bizim milli sazımız olduğu için daha çok önem vermeliyiz. Bağlamayı insanlara anlatmak ve onun kültürümüzdeki öneminden söz etmeliyiz. Biz de çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz."

Topal, sipariş yöntemiyle çalıştıklarını aktararak büyük emekle ürettiği bağlamaları yurt içi ve yurt dışına sattığını ifade etti.

"Yeni Zelanda'dan sipariş aldık"

Birçok ülkeden sipariş aldığına işaret eden Topal, şunları söyledi:

"Başta Amerika ve Almanya olmak üzere birçok ülkeden müziksever, bizden bağlama sipariş ediyor. Son olarak Yeni Zelanda'dan sipariş aldık. Bu ülkeden aldığımız siparişi bir hafta içerisinde tamamlayıp göndereceğiz. Amerika'dan da sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla bize ulaştılar. Sipariş etmek istedikleri bağlamanın özelliklerini bize anlattılar. İstenilen şekilde yapımını tamamladığımız ürünü kargo uçağıyla müşterimize ulaştırıyoruz. Bağlamayı teslim ettikten sonra çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Yurt dışında fuarlara da katılarak milli çalgımızı buralarda da tanıtmayı düşünüyorum."

İnterneti kullanarak pazar alanını genişletmeye çalıştığını dile getiren Topal, şöyle konuştu:

"Çok zor ve meşakkatli bir çalışmanın ardından bağlama malzemelerine ulaşabiliyoruz. Bağlamayı yaptığımız özel ağaçlara ulaşmak hayli zor oluyor. Ağaçları kuruttuktan sonra atölyede işletiyoruz. Bağlamada kullandığımız telleri de yurt dışından sipariş ediyoruz. Oldukça çileli bir süreç ama bu işi her şeyden önce sevmek lazım."

Topal, baba mesleğinin gelecekte de yaşatılması için yanına aldığı çırakları yetiştirdiğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi