Görüş Bildir

Paskalya Bayramı nedir? Paskalya nedir? Ne zaman kutlanır?

Hristiyanlar için büyük bir öneme sahip olan Paskalya Bayramı nedir? Bugün kiliselerde ayinler eşliğinde kutlanan paskalya bayramında neler yapılır Terörün hat safha da yaşandığı şu günlerde kutlanan paskalya bayramı için, terör uyarısı yapıldı

Paskalya Bayramı nedir? Paskalya nedir? Ne zaman kutlanır?

Hristiyanlar için büyük bir öneme sahip olan Paskalya Bayramı nedir? Bugün kiliselerde ayinler eşliğinde kutlanan paskalya bayramında neler yapılır Terörün hat safha da yaşandığı şu günlerde kutlanan paskalya bayramı için, terör uyarısı yapıldı

Dünya üzerindeki bütün Hristyanlar için en önemli günlerden olan Paskalya bayramı ne zaman gerçekleşecek? Paskalya bayramı Hristiyanlar için neden bu kadar önemli?

Hristiyanlar Paskalya bayramı nasıl kutlanır? İşte ayrıntılar...Dünyanın dört bir tarafındaki Hristiyanlar, Paskalya Bayramı'nı kutlayacak. Paskalya bayramı İsa Mesih'in dirilişi nedeniyle Hıristiyanlık dünyasında her sene İlkbahar aylarında kutlanır. Paskalya Bayramı, İsa'nın dirilişini dile getiren Paskalya, Hıristiyanlık'ın en büyük bayramı sayılır.

PASKALYA İÇİN ÖNEMLİ UYARI

Emniyet Genel Müdürlüğü, "Paskalya" kutlamalarında terör örgütlerinin provokatif amaçlarla farklı dinlere mensup vatandaşlara yönelik çeşitli tarzlarda eylemler düzenleyebileceği uyarısında bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğünce, Hazreti İsa'nın dirilişini ifade eden "Paskalya" (Diriliş Bayramı) kutlamaları çerçevesinde yarın Türkiye genelindeki kiliselerin, Hristiyan vatandaşların inançları gereğince ayin ve etkinlikler gerçekleştireceği hatırlatılarak, muhtemel eylemlere karşı dikkatli olunması için emniyet birimlerine uyarı yazısı gönderildi.

PASKALYA NEDİR?

Paskalya, Hıristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayram. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.

Paskalya ve Triduum sözcüklerinin 2. yüzyıldaki karşılığı Yunan ve Latin yazarlar tarafından "Pascha" olarak kullanılmıştır. İbranice "Pesah" sözcüğünün Aramice'ye geçmiş halinden türetilmiştir. Sözcük "dokunmadan geçmek" anlamına gelir ve İsrailoğulları'nın Mısır'daki esaretten kaçışına veya İsrailoğulları'nın ilk doğan çocuğunun canının bağışlanmasına gönderme yapar. Pavlus Efes'ten "Pascha'mız İsa bizim için kurban edildi." diye yazmıştır; ancak Efesli Hristiyanlar Çıkış'ın İsa'nın ölümü'nden bahsettiğini duyan ilk insanlar değildi.

Cermen, Sami, Roman ve Kelt dilleri

Günümüz İngilizcesi'ndeki Easter sözcüğü Eski İngilizce'deki 899 yılından önce ortaya çıkan Eastre ya da Eostre sözcüğünden türemiştir. Günümüz Almancası'ndaki karşılığı Osterndir. Paskalya sözcüğü Hollandaca'da Pasen, İskandinav dillerinde ise påske (Danca ve Norveççe), påsk (İsveççe), páskar (İzlandaca) and páskir (Faroece) olarak geçmektedir.

Yunanca sözcüğü ve Latince'deki karşılığı "Pascha" İbranice'deki Hamursuz Bayramı anlamına gelen Pesach sözcüğünden türemiştir. Yunanca'da diriliş, yükseliş anlamına gelen sözcüğü de bazen kullanılır.

Arapça ve diğer Sami dillerini konuşan Hristiyanlar ile aynı kökten gelen adlar kullanırlar.

Tüm Roman dillerinde Paskalya sözcüğünin kaynağı Latince Pascha sözcüğüdür. İspanyolca'da Pascua, İtalyanca ve Katalanca'da Pasqua, Fransızca'da Pâques, Portekizce'de Páscoa ve Rumence'de Paşti sözcükleri kullanılır. kaynak:milliyet

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir