Petkim, 50 yaşında

Türkiye'nin köklü kuruluşlarından Petkim'in 50'nci kuruluş yıl dönümü kapsamında Swissotel Büyük efes'te balo düzenledi.

Petkim, 50 yaşında
SocarTürkiye Başkanı Kenan Yavuz ve Genel Müdür Sadettin Korkut'un ev sahipliğinde düzenlenen baloya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Özdemir, Petkim yöneticileri, Azerbaycan ve Türkiye'den çok sayıda davetli katıldı. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, petro kimya sanayinin ilk ve tek yerli hammadde üreticisi olan ve 2008'e kadar kamu şirketi olarak çeşitli başarılara imza atan Petkim'in özelleşmesi sonucunda yeni yatırımlar, teknolojik gelişmelerle ülkemizin sanayileşme koşusundaki sorumluluğu alabildiğince arttırdığını söyledi.
800 BİN GENCE İŞ VE AŞ
Ülkemizin sürdürülebilir bir gelişmeşi göstermesi için sanayileşmek zorunda olduğunu vurgulayan Korkut, her yıl ülke ekonomisine katılan 800 bin gence iş ve aş sağlama zorunluluğu olduğunu söyledi. Korkut, şöyle dedi:
"Sanayi yatarımlarına özel önem göstermemiz, mevcut üretim kapasitelerimizi arttırmak, entegrasyon modellerini ülkemizle geliştirmek, gerçekleştirmek zorundayız. Sanayileşmek, iğneden ipliğe her türlü ürünü ithat etmekter kurtarmak ve yerli üretim gücünü arttırmak için sanayi tesisleri kurmak , geliştirmek zorunda olan ülkemizde Petkim ve benzeri birkaç ağır sanayi kuruluşu sayesinde sanayinin bir çok alt dalı gelişti, büyüdü. Türk imalat sanayinin temel sektörlerinden başta plastik, ambalaj, kimya , boru, boya tekstil gibi bir sektörlerin temel ve yardımcı ham maddelerini sağlayan Petkim, 50 yıldır kaldıraç görevini sürdürüyor. Üretimimizi 1 kg fazla arttırdığımızda ülkemizin 1 kg daha az ithalat yapması ve bunun karşılığında dövizin ülkemizde kalması anlamına geliyor. Petkim'in olmadığı bir Türkiye, yüzde yüze dayanan ithalata bağımlı, dünyanın dört bir yanından üretim yapan şirketlerin insafına terketilmiş, ihracat ise azalan bir Türkiye olacak. 2008'den itibaren artan yatırımlarıyla Petkim büyümeye devam edecek."
"UYUYUMADIĞIM GECELER OLDU"
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, 39'uncu yılı kutlarken 50'nci yılı kutlayabilmeye yönelik endişeleri bulunduğunu, 50'nci yılın kutlandığı bu gün, ülkemizin geleceğine en güzel yatırımları ve damardan ihtiyaç olan yatırımları da Petkim yarımadasında damardan yaptıklarını ifade etti. Yavuz özelleştirme öncesinde yaptığı basın toplantısında Petkim'in özelleşeceğini, özelleşse de bir rafineri yapılmazsa 2015'te Petkim'i unutmak gerektiğini cümlesinin kayıtlarda olduğunu söyledi. Petkim'in ayakta kalması için bir rafineri entegrasyonuna ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yavuz, Petkim'i kardeş devletin, Türk milletinin başka bir parçası devletin petrol şirketi tarafından satın alınmasının kendisini çok mutlu ettiğini dile getirerek, özelleştirme sürecinde yaşadığı gitgeller ve duygusal atmosferde bu güzel tesisin yaban ellere gidecek kaygısıyla uyuyamadığı gecelerin çok olduğunu anlattı.
"BABAYİĞİT VARSA ÇIKSIN KARŞIMA"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta rafineri yatırımına başlarken yanlarında olan herkese teşekkür eden Kenan Yavuz, şöyle devam etti:
"Bu başarıdaiki ülkenin siyasi iradesinin vizyonları, teşvik etmeleri, yol vermeleri, kaynak sağlamaları vizyon çizmeleri bizim için çok değerli. Eğer başarılabilir bir şey olsaydı zaten bizden önce başkaları yapardı. Biz, o yatırımlarımızla ülke tarihinin en büyük dış yatırımcısıyız ve ülkenin en babayiğit şirketiyiz. Başka babayiğit varsa çıksın karşıma. Çıkarsa da bundan çok mutlu olurum. Yüzlerce babayiğit olsun. Hep beraber olalım ülkemiz, bayrağımız yükselsin. Bağımsız, kendi ayakları üzerinde duran, muassır medeniyeti gerçek anlamda aşmış, tükettiğini üreten, hatta, daha fazlasını üreten bir ülke olmamız için daha yüzlerce, binlerce babayiğite ihtiyacımız var."
Bu gün itibarıyla Petkim yarımadasına yapılan yatırım miktarının 10 milyar dolar olduğunu anlatan Yavuz, konuşmasını şöyle tamamladı:
"1923 yılından 2002 yılına kadar geçen süre içinde Türkiye'ye gelen dış sermaya kimülatif olarak 15 milyar dolar. Biz Socar olarak 20 milyar dolar yatırım yapıyoruz. Bu, ülkemizin geldiğ dönüşümü, başarıyı çok açık ve net şekilde ortaya koyuyor. Limanımızı sonbaharda cumhurbaşkanlarımızın da katılacağı bir törenle hizmete açacağız. 2018'de rafinerimizi devreye alacağız, enerji santrallerimiz var, 2008'de petkimi satan aldıktan sonra 600 milyon dolar ilave yatırımlar yaptık. 2018'de TC'nin en büyük ikinci Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük ikinci büyük sanayi şirketi oluyoruz. 10 yıllık sürede dünyanın 17'nci büyük ekonomisinde 800 milyar dolarlık bir ekonominin içinde ikinci sıraya gelmek babayiğitlik değil de nedir?"
PETKİM'E YAPILAN YATIRIM İZMİR'E
İzmir Büşükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Petkim yarımadasına yapılan yatırımın İzmir'e olduğunu belirterek, 50 yıldan bu tarafa Petkim'in var oluşuna, bu günlere gelişine katkı koyanlara teşekkür etti. Türkiye'nin önemli bir problemi bulunduğuna dikkat çekerek, “78 milyon nüfusun yapması gereken üretimin çok gerisindeyiz. Tarımı, sanayisi ve limanlarıyla dünyanın en nadide yerindeyiz. 78 milyon yapması gereken üretimi gerçekleştirirse ancak o zaman muassır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkılacak ve ülke ayağa kalkacak" dedi.
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Başkan Kocaoğlu'na Hazar'dan Çanakkale'ye adlı bir kitap armağan etti. Selim Yeğin ve Xadica Nazirova'nın sunuculuğu üstlendiği geceye Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluğu, Azerbaycan'ın ünlü devlet sanatçılarından Alihan Samedov, Balabandaki ustalığını gösterirken, yine Azerbaycan'dan kutlama için gelen Tanzele Ağayeva ise Azeri müziğinin güzel örnekleriyle renk kattı.


Kaynak: Diyarbakır Söz