Görüş Bildir

PKK, Münbiç’ten çıkıyor

Aafrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nın ardından gözler Münbiç’e çevrildi. Ankara, Afrin’in ardından ilk hedefin Münbiç olacağını defalarca dile getirdi.

PKK, Münbiç’ten çıkıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), temmuz ayının ikinci haftası itibarıyla Münbiç operasyonu için Cerablus- El Bab hattında hazırlıklarına devam ederken, ABD’nin Münbiç için uzlaşma girişimi sonrası mart ayında görüşmeler başlatıldı.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki değişim nedeniyle 4 aşamalı görüşme sürecinin ilk iki aşaması gerçekleşmiş, diplomasi trafiği yarım kalmıştı. ABD Dışişleri’ndeki belirsizliğin ortadan kalkması ile görüşmelerin yeniden başladığı öğrenildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğuna Mike Pompeo’nun oturması ile Münbiç mesaisine görüşmelerin ikinci aşamasından itibaren devam edildiği belirtiliyor.

ABD ile Münbiç diplomasi trafiğinin ikinci ve üçüncü aşamasının tamamlandığını ifade eden ABD’li diplomatik kaynaklar, haziran ayında şartların olgunlaşması durumunda yapılacak son görüşmenin ardından, temmuz ayının ilk haftasında terör örgütü PKK’nınSuriye uzantısı PYD/YPG’nin Münbiç’ten çekilmesinin planlandığını belirtiyor.

Ancak Ankara, ABD’nin bir oyalama politikasına girme ihtimaline karşı bu takvimi öne çekmesini istiyor. Türkiye, Suriye’de anayasa yapım sürecinin başlaması durumunda Münbiç halkının da PKK etkisinde kalmadan sürece dahil olmasını istiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi