Görüş Bildir

Ramazan öncesi "promosyon" Kur'an-ı Kerim uyarısı

Diyanet-Sen Genel Başkanı Bayraktutar: "Ramazan ayı nedeniyle promosyon olarak dağıtılan Kur’an-ı Kerim ve mealleri hazırlanırken yoğun bir hassasiyet göstermek gerekiyor. Kimi zaman aslına uygun olmayan Kur’an-ı Kerimler ile yanlış anlamlara sebep olacak mealler dağıtılıyor”

Ramazan öncesi

Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Ramazan ayı öncesi "promosyon" olarak dağıtılan Kur'an-ı Kerim, mealleri ve diğer dini temalı eserler konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Diyanet-Sen Genel Başkanı Bayraktutar, telif hakkı ve baskı maliyetleri nedeniyle yeteri kadar özen gösterilmeden hazırlanan dini temalı eserlerin Ramazan öncesi promosyon olarak dağıtıldığını belirterek, "Ramazan ayı nedeniyle promosyon olarak dağıtılan Kur’an-ı Kerim ve mealleri hazırlanırken yoğun bir hassasiyet göstermek gerekiyor. Kimi zaman aslına uygun olmayan Kur’an-ı Kerimler ile yanlış anlamlara sebep olacak mealler dağıtılıyor." dedi.

Ramazan ayıyla birlikte dini hassasiyetlerin arttığını söyleyen Bayraktutar, Kur’an-ı Kerim yayıncılığının da özen isteyen ayrı bir alan olduğunu vurguladı. Geçmiş yıllarda özellikle promosyon dağıtılan bazı Kur’an-ı Kerim ve mealinde dikkati çeken hatalar yapıldığını anlatan Bayraktutar, bu nedenle kampanya düzenleyecek kurumlara bu alanda uzman ve güvenilir isimlerle çalışmaları konusunda tavsiyede bulundu.

Bayraktutar, şunları ifade etti:

"Kutsal kitabımızı daha çok insana ulaştırmak isteyenler, hayırlı bir iş yapıyor. Böyle güzel bir adım atılırken yanlış gelişmelere de zemin hazırlamamak gerekiyor. Özellikle Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim, meal, namaz hocası, ilmihal gibi eserleri dağıtmak isteyenlerin, bilinen ve güvenilen yayınevleri ile çalışmaları yararlı olacaktır. Son zamanlarda yayınevi belli olmayan, kimin hazırladığı da bilinmeyen dini yayınların cami önlerinde, mahalle aralarında dağıtıldığına şahit oluyoruz. Kutsal kitabımızın mesajını bilinçli şekilde yanlış yorumlayarak, insanlarımızın aklında soru işaretleri bırakmak isteyenlerin de olabileceğini hatırlatmak istiyorum."

Bayraktutar, tereddütü bulunanların, ellerindeki meal ve ilmihalleri Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı aynı eserlerle karşılaştırarak soru işaretlerini giderebileceklerini dile getirdi.

"Denetleme kurulu oluşturulabilir"

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdemir de Kur’an-ı Kerim başta olmak üzere içeriği hassas eserlerin yayınlanmadan önce uzmanlardan oluşan  bir kurul tarafından denetlenebileceğini aktardı.

Özdemir, "Promosyon ya da başka amaçla dağıtımı yapılan Kur’an-ı Kerim, meal ve diğer dini temalı eserler bir üst kurul tarafından denetlenebilir. Böylece akıllarda oluşabilecek soru işaretleri giderilmiş olur" diye konuştu.

Kur’an-ı Kerim’in yeryüzüne indirildiği günden bu yana, aslının ilk günkü haliyle korunduğunu vurgulayan Özdemir, Müslümanların bu konuda oldukça hassas olduklarının altını çizdi. Özdemir,  "Kur'an- ı Kerim’in doğru okunması, doğru öğrenilmesi ve ilk günkü gibi muhafaza edilmesi bütün Müslümanların görevidir." dedi.

"Kar amacıyla Kur’an-ı Kerim dağıtılmaz"

Kur’an-ı Kerim ve mealinin özen gösterilerek hazırlanması gerektiğine işaret eden Özdemir, gazetelerin sadece satış rakamlarını arttırmak için Kur’an-ı Kerim kampanyaları düzenlemelerini doğru bulmadığını vurguladı. Özdemir, şu değerlendirmede bulundu:

"Ramazan ayında oluşan manevi havanın etkisiyle gazeteler, Kur'an-ı Kerim ve mealini okurlarına dağıtıyor. Bu kampanyalar salt gazetenin satışını arttırmak için yapılmamalıdır. Öncelikle kutsal kitabın aslına sadık kalınmalı ve meali de işin ehli kişiler tarafında hazırlanmalıdır. Unutmamak gerekiyor ki dağıtımı yapılan, sıradan bir kitap değildir. Bütün insanlığın kutsal kitabıdır. Bu nedenle muhteşem bir özen gösterilmesi gerekiyor. Kullanılan kağıdın kalitesi ve kapağının estetiği, bütün bunlar ince düşünülmelidir. İçeriğine yönelik bir tahrifatı düşünmek dahi büyük bir gaflettir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi